Active Beauty
Kíméletes elválasztás

A szoptatás után...

Kíméletes elválasztás

Ha az édesanya éjszaka már nem szeretne szoptatni, akkor a következetesség, a kiadós esti étkezések és sok-sok összebújás lesznek segítségére gyermeke elválasztásában. Ezekkel az eszközökkel könnyebb lesz a kicsit is meggyőzni.

„Lassan itt lesz az ideje annak, hogy felhagyj az éjszakai szoptatással – mondja jóakaróan a barátnő –, most már igazán rád fér egy kis alvás.” „Hadd igyon éjszaka még a kis drága” – mondja a nagymama, ráérsz még azzal az elválasztással. Az anya nem tudja, mi lenne a jó döntés, mert jólesne neki valamivel több szabadság, viszont az éjszakai üvöltőrohamok miatt furdalná a lelkiismeret.

„Minden gyerek más, ezért nincs mindenkire érvényes módszer, időzítés, titok az éjszakai szopizásról való leszoktatással kapcsolatban sem” – mondja Marianne Haidl-Figar orvos és szoptatási szakértő. – Viszont van egy olyan időpont, amely az édesanya és gyermeke számára is a legmegfelelőbb.” Továbbmagyarázza: „Minden gyermek előbb vagy utóbb önként elválasztja magát, ez a fejlődésének egy természetes állomása. Viszont ezt a lépést általában az édesanya teszi meg különböző okokból, méghozzá rendszerint előbb, mint ahogy azt a gyermeke szeretné.”

MIT TEGYÜNK, HA SÍR A BABA?

A gyermek eleinte érthető módon nem túl lelkes a dologtól. „Ha abba akarjuk hagyni az éjszakai szoptatást, akkor nagyon fontos, hogy megfelelően előkészítsük a dolgot. Más változás, például egy új alvóhely, az édesanya munkába állása vagy a bölcsődébe való beszokás – ha lehet – ne történjen ezzel párhuzamosan, mert az túlzott terheket róhat a családra” – mondja a szakember. Az édesanyának pedig ki kell tartania a döntése mellett. „A kisbabák azonnal megérzik, ha az anyukájuk bizonytalan – mondja Angelika Kofler-Gutfertinger szoptatási tanácsadó. – A kicsi akkor képes elfogadni a döntésemet, ha az világos számára, és megfelelően kommunikálom felé a szándékomat. Ha megértem a gyermekem dühét vagy szomorúságát, és ő érzi ezt az empátiát, akkor a gyermekem tudja, hogy komolyan veszem őt és az érzéseit. És így a felkínált alternatívákat is sokkal könnyebben el tudja majd fogadni”

Derítsük ki, hogy mi az, ami éjszaka valóban hiányzik neki

Fontos, hogy a kisbaba különösen sok testkontaktust kapjon az éjszakai szopizásról való leszoktatási folyamat során. A szakértők szerint nem célszerű az édesapára bízni ezt a feladatot. Hiszen az anyatejről való lemondás már önmagában is kemény feladat a kisbaba számára, és garantáltan nem lesz jobb a helyzet, ha még az édesanyja közelségétől is megfosztják. A hordozgatást mint helyettesítő rituálét vagy a cumi adását se tartják jó megoldásnak. A szakértők azt tanácsolják, hogy először is derítsük ki, hogy mi az, ami miatt sír a gyermek. Sokszor egyszerűen csak az édesanyja testi-lelki közelsége utáni vágy miatt keresi az anyai mellet. Erre jelenthet igazi megoldást az, ha a családi ágyban sok testkontaktust kap a kicsi. Ettől ugyanis viszonylag hamar megnyugszik, és vissza tud aludni.

Ha a gyermek egy évnél fiatalabb, akkor neki nagy valószínűséggel még szüksége van tejre éjszaka. Ideális esetben ilyenkor még el lehet tolni az elválasztás időpontját addig, amikor a szoptatásnak már csak az összebújás része fontos a kisbabának. Ha ez nem lehetséges, akkor adhatunk neki éjjel tápszert cumisüvegből, és az is segít az éjszaka nyugodtabbá tételében, ha megfelelően laktató vacsorát adunk neki. „Ha a kicsi napközben eleget eszik, és jól tud lakni, akkor jó úton haladunk afelé, hogy már éjszaka se legyen szüksége tejre – magyarázza a tanácsadó. – Erre az édesanyák általában jól ráéreznek.” Ha a kisbaba már velünk eszik az étkezőasztalnál, akkor tanácsos odafigyelni arra, hogy fehérjében és zsírban gazdag legyen a vacsorája, így nem emelkedik meg túlzott mértékben a vércukorszintje. Marianne Haidl-Figar is azt tanácsolja, hogy hagyjuk a kicsit a család többi tagjával együtt étkezni, viszont ügyeljünk arra, hogy ne fogyasszon erősen fűszeres vagy nehezen emészthető ételeket. Kiválóak vacsorára a gabonapehellyel gazdagított tejpépek. Ezeket a gabonapépeket vízzel is elkészíthetjük. A kicsi vacsoráját táplálóbbá és még egészségesebbé tehetjük, ha keverünk bele néhány csepp, kisbabáknak adható olajat, például repceolajat, ami segíti a zsírban oldódó vitaminok felvételét, és ellátja a kisbaba szervezetét az esszenciális zsírsavakkal.

A közös étkezés az esti rituálé részeként ráhangolja a gyermeket arra, hogy nemsokára itt a lefekvés ideje. „Ha este még megszoptatjuk a kicsit, akkor tanácsos annak időpontját az elalvás előttre tenni, és az lehetőleg ne az ágyban történjen meg – tanácsolja Marianne Haidl-Figar. – Így a szopizást a gyermek nem kapcsolja össze automatikusan az alvással.”

ÉDES BABASZOBA

A legfontosabb, hogy határozottak legyünk

Ennek ellenére az elején biztos, hogy lesz tiltakozás, méghozzá életkortól függetlenül. Figyeljük az érzéseinket, és így kiderülhet, hogy édesanyaként valóban készen állunk-e erre a lépésre. „Ha furdal a lelkiismeret, hogy a kisbabám az éjszakai elválasztástól sír, és én magam is szomorú vagyok emiatt, akkor egész biztosan nincs még itt az ideje a dolognak” – mondja Angelika Kofler-Gutfertinger. Ekkor tanácsos egy későbbi időpontban újra próbálkozni vele. „Ilyen esetben őszintén meg kell kérdeznünk magunktól, hogy valóban abba akarjuk-e hagyni az éjszakai szoptatást. Mert gyakran nem is arról van szó, hogy a gyermeket nem akarjuk tovább szoptatni, hanem egyszerűen csak több szabadságra vágyunk. Ha sikerül más módon énidőre szert tennünk, akkor tovább élvezhetjük a szoptatás örömeit.”

Melyik tej a legjobb a gyermekem számára?

Anyatej

A WHO azt ajánlja, hogy a gyermeket 6 hónapos koráig kizárólag ezzel tápláljuk. Ha sikerül még ennél tovább is szoptatni, akkor abból rengeteget profitálhat a gyermek, valamint az édesanyja szervezete: a szoptatás révén a gyermek kisebb eséllyel válik allergiássá, illetve túlsúlyossá, az édesanya esetében pedig csökkenti a daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát.

Tápszer

Ez az ital hasonlít a legjobban az anyatejhez. A szakértők azt javasolják, hogy ha egyéves kora előtt abbahagyjuk a kisbaba anyatejes táplálását, akkor ez legyen a fő tápláléka az elválasztás időpontjától az első születésnapjáig. Belekeverhetjük tejés gabonapépekbe is.

Junior tejital

A tejital vasat, kalciumot és különösen sok D-vitamint tartalmaz, ami a gyerekek szervezetében az élelmiszerekből csak nehezen tud felszívódni. Egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a készre kevert tejitalok, mert manapság az apukák is sokat vannak úton a kicsikkel, és számukra nagyon praktikus ez a formátum. A tápszerrel ellentétben a tejital csak egyéves kor felett adható. Léteznek azonban olyan tápszerek is, melyeket a 6 hónap feletti kisbabák igényeire szabtak, és amit már a hozzátáplálás részeként is fogyaszthatnak.

Tehéntej

Nagyon magas fehérjetartalmú ital. Nem tartalmaz se hozzáadott cukrot, se aromát. Adása csak 12 hónapos kor felett, 100-200 ml-es mennyiségben, naponta egyszer, valamely ételhez hozzáadva ajánlott. Ugyanakkor több szakértő azon az állásponton van, hogy érdemes 3 éves korig kitolni ezt.

Növényi ital

A rizs-, gabona- és mandulaital a legkedveltebb tejhelyettesítők. Kisbabáknak anyatej-alternatívaként nem adható. Kisgyerekek tehéntej helyett fogyaszthatják. Pépekbe is keverhető.