Menü

Nézd csak, mi nő ott!

Neveljünk együtt zöldségeket!

Home » Szabadidő » Tippek és trükkök » Nézd csak, mi nő ott! - 06.2019

A gyerekek nagy örömüket lelik a zöldségek, fűszernövények és virágok elültetésében, gondozásában és szüretelésében – továbbá rengeteg dolgot tanulhatnak belőle.

A gyerekek és a kert – ez a két fogalom nemcsak a napközis tevékenység kapcsán illik jól össze, hanem akkor is, ha a ház körüli zöldövezetről van szó. A kert tulajdonképpen egy darabka természet, ahol játszhatnak és ugrándozhatnak, fára mászhatnak, áshatják a földet, megfigyelhetik a rovarokat, s növényeket vizsgálhatnak nagyító alatt. Egy hely, amit a kis akcióhősök, valamint a fiatal felfedezők is imádnak. De azok a kicsi szakácsok is elemükben érezhetik itt magukat, akik a konyhai tudásukat egy homoksütin is kipróbálják, és akik meg szeretnék ízlelni a bazsalikom, az oregánó és a hagyományos fű aromája közötti különbséget. Ahogy a leendő építőmesterek és tájépítészek is, akik ki szeretnék próbálni magukat a madáretető-barkácsolásban, vagy akik egy kis ösvényt alakítanának ki a virágágyás közepén. És igen, természetesen a jövő hobbikertészeivel is lehet itt találkozni.

A kertben újat felfedezni

A felnőtteknek azonban nem szabad, hogy túl magas elvárásaik legyenek a gyerekek kitartását illetően. Különösen a legkisebbek azok, akik a kertben elsősorban a számukra új dolgokat szeretnék kipróbálni. Milyen érzés beletúrni a nedves földbe? Hova mászik a giliszta? Milyen illata van az ibolyának? Milyen érzés az, amikor megszúr a rózsa? Milyen mintát fest a locsolókannából kiömlő víz a földre? Ezek foglalkoztatják a gyerekeket. Az nem, hogy: „Megöntözted ma már a paradicsomot?”

Ültetni és szüretelni

Aki szeretné megtanítani a gyermekének az ásó, a gereblye és a lapát használatát, annak kizárólag egy dologra lesz szüksége: a gyermekénél több türelemre. Mivel a gyerkőc, aki első tapasztalatait szerzi mini kertészként, elsősorban ültetni akar – majd pedig a legszívesebben azonnal szüretelne is. A napi öntözés, a rendszeres trágyázás és gazolás, vagy a hosszadalmas levéltetűirtás ugyancsak a kerti munkák közé tartoznak, viszont meglehetősen keveseket érdekelnek. Főleg akkor hagy alább sok gyerek érdeklődése, ha a kicsi növénykéknek túl sok időre van szükségük ahhoz, hogy virágot vagy gyümölcsöt hozzanak – és ilyenkor más kerti örömök után néznek. Végtére is lehet a szabadban hintázni, fogócskázni, vagy a réten bukfencezni is.

 

EGYSZERŰEN ELLAZULNI A GYÓGYNÖVÉNYEK SEGÍTSÉGÉVEL

A türelem rózsát terem

Ennek ellenére megéri a kicsiknek egy saját veteményest kialakítani, mivel a gyerekek előbb vagy utóbb elég érettek lesznek a kertészkedéshez. Ők csak olyanok, mint maguk a növények. Hogy is mondják? A fű nem nő attól gyorsabban, ha húzzák. Viszont ha elég időt adunk a porontyoknak ahhoz, hogy minden érzékszervükkel felfedezhessék a természetet, hamar rájövünk, hogy a kicsik sokkal természetszeretőbben állnak a dolgokhoz, mint a nagyok, akik sokszor az ágyásaikba olyan egzotikus növényeket is elültetnek, melyek azon a helyen túl sok gondozást igényelnek. A gyerekek örülnek azoknak a növényeknek is, melyek maguktól nőnek – például egy szép virágú gyomnövénynek. Tehát nem is olyan nehéz őket sikerélményekhez juttatnunk – bár néha ehhez a saját kerttel kapcsolatos igényeinkből alább kell adnunk.

Ideális növények mini kertészeknek

Ha kevés gondozást igénylő növényeket, gyógynövényeket és zöldségféléket ültetünk el, akkor könynyűszerrel fenntarthatjuk a kicsik érdeklődését. Minél korábban rájönnek arra, hogy mennyire érdemes a lapátot és a locsolókannát is használni, annál inkább fognak a továbbiakban is lelkesedést mutatni. Egyik kedvencük lehet a tojásvirág, amelynek nemcsak a neve vicces, hanem szép is, és gyorsan is nő. Retket könnyű termeszteni, és 30 nap után már szüretelhető is. Jó szomszédja a karalábénak. A sarkantyúvirág is viszonylag gyorsan kicsírázik, és ehető virágai vannak. A „gyerekveteményes” ágyásainak nagy klasszikusa az eper. Csak egy napos hely kell neki, egyébként sok más dolgunk nincs vele. Nagy népszerűségnek örvendenek a pihepuha növények is, mint például a selymes nyúlfarkfű.

Kertészkedni öröm

A mini veteményes amellett, hogy a kerti munkák helyszíne, játszótérként is funkcionál, ahol a kicsik kiélhetik a kreativitásukat. Ez már az ágyások alakjánál kezdődik. Ki mondta például, hogy a növényeknek unalmas téglalap formában kell elhelyezkedniük, és nem lehet őket szív, csillag vagy virág alakba ültetni? A színes kavicsokból vagy kis fadarabokból álló csinos szegélydíszítések elkészítését már a legkisebbekre is rábízhatjuk, valamint a veteményesbe állítandó kis mesefigurák megfestésével is megbízhatjuk őket. A színes szélforgókat vagy a kerti törpét ugyancsak szinte minden gyerek imádja.

Gazolóverseny

A növények gondozása is történhet játékos módon. A kisgyerekek a veteményes előkészítésében a homokozójátékaikat használva is segíthetnek. A növényültetésben például rendkívül ügyesek. Öntözni speciális gyerek öntözőkannákkal tudnak, a gazolásból pedig versenyt is csinálhatunk, úgy, ahogy a száraz levelek összegyűjtéséből is. A kártevők után „növénydoktorosdit” játszva kutathatnak. A szüretelés pedig egyértelműen ünnep – aminek meg is kell adni a módját.

GYÓGYNÖVÉNYEK: EGY MARÉK EGÉSZSÉG

Védjük meg a „hatalmas kertet”, azaz a földünket

A gyerekek kerti munkájának gyümölcse azonban nemcsak édes eper vagy ropogós répa alakjában mutatkozik meg, hanem tudás formájában is – például az egészséges táplálkozással kapcsolatos ismereteik is bővülnek. A gyerek, aki saját maga ültet el valamit, tudja, hogy miből lesz a zöldség, és könnyebben fel is ismeri az ízbéli különbséget a biológiai gazdálkodásból származó termény és az üvegházban termesztett fast-food változata között. Ezenkívül a kertészkedés által apránként megtanulnak felelősséget is vállalni – először a gyenge virágért, majd esetleg egy fiatal fáért, végül pedig a globálisan veszélyeztetett növényfajtákért.

Nem lehet, hogy az egész világ egy nagy kert, amit védenünk kellene? Minél korábban megértik ezt a gyerekek, annál nagyobb az esély arra, hogy a föld egy nagy paradicsom marad, melynek gondozásában sok-sok generációnyi apró kertész lelheti még örömét.

Amit a gyerekek szívesen ültetnek:

Az illatos veteményesbe:

 • CSOKOLÁDÉVIRÁG: illata akár a Mars csokoládéé
 • KÓLA FŰSZERNÖVÉNY: a levélkéinek olyan az íze, mint az italnak
 • GUMICUKOR NÖVÉNY: édesség az orrnak
 • MEDVECUKORÍZŰ KÖRÖMVIRÁG (FILIFOLIA): remekül illik desszertekhez
 • MENTA: frissítő az íze és az illata

A virágágyásba:

 • SZALMARÓZSA: színpompás és szerény igényű
 • NAPRAFORGÓ: gyorsan kicsírázik, és követi a nap járását
 • KÖRÖMVIRÁG: szép és igénytelen
  TOJÁSVIRÁG: egyszerű, mint a reggeli tükörtojás
 • MÉZONTÓFŰ: magához csábítja a szorgalmas méhecskéket

A „nasiültetvénybe”:

 • RÉPA: gyerekbarát ropogtatnivaló
 • RETEK: könnyű elültetni
 • KARALÁBÉ: ehetjük nyersen is
 • SARKANTYÚVIRÁG: ehető virágai vannak
 • EPER: szorgos gyümölcsbeszállítók
 • METÉLŐHAGYMA: minden évben újra kihajt

A türelmesebb nassolóknak:

 • KOKTÉLPARADICSOM: apró és finom
 • CSEMEGEKUKORICA:szüretelni csodás élmény

 

Eszközök a kis kezekbe: Még ha a gyerekek az ujjacskáikkal is szívesen túrják a földet, a sikeres kertészkedéshez hosszú távon szükségük lesz megfelelő eszközökre is. A felnőttek számára készültek nekik általában túl nagyok és nem praktikusak. Ezért léteznek már kifejezetten gyerekeknek készült szettek is, melyek feltűnő színe és mintája is lázba hozhatja a mini kertészeket. E szettnek mindenképpen kell egy locsolókannát, egy növénylapátot és egy kis gereblyét tartalmaznia.

 

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk