Menü

Interjú Havas Dóra gasztrobloggerrel

„Sosem pufogtatok közhelyeket”

Home » Életmód » Interjú » Interjú Havas Dóra gasztrobloggerrel - 07.2017

A Lila Füge oldal bloggereként ismerte meg az ország, majd számos szakácskönyvvel és televíziós műsorral növelte népszerűségét Havas Dóra, akinek mennyei fogásai mellett mi sem tudtunk elmenni szó nélkül!

Amikor felkértünk az interjúra, éppen felvételen voltál. Mit forgattatok?
Szeptemberben érkezik a TV Paprikára az új műsorom, amelynek igazán rendhagyó forgatása volt. Egy átlagos gasztrófelvétel ugyanis úgy néz ki, hogy reggel hattól este tízig egy konyhastúdióban vagyunk és csak forog a kamera. De most egy piacos műsort készítettünk, így öt napon át jártuk az ország különféle piacait. Bár a munka most is hajnalban kezdődött, nagyon izgalmas volt!

Nemrég jelent meg legújabb könyved, az Álmaim cukrászdája. Milyen jellegű receptek kaptak benne helyet?
Tavasszal ment a TV Paprikán ugyanezzel a címmel műsorom, és szerettem volna, ha megjelenik végre egy sütis könyvem is – anno a blogom is a sütikről volt híres. Most pedig szerencsére adott volt minden ahhoz, hogy valóban elkészíthessem ezt a könyvet, ami szerintem az egyik legimpozánsabb kiadványom lett. Kilencven recept található benne és mindenféle nehézségi szintű sütemény helyet kapott a kötetben, azaz ugyanúgy talál benne kedvére valót egy kezdő háziasszony, mint egy gyakorlottabb. Alapvetően az otthoni főzést, illetve sütést szeretném megkönnyíteni mások számára, így fontos, hogy mindig olyan fogásokat választok, amiket egy átlagos képességekkel rendelkező nő vagy férfi egy átlagosan felszerelt konyhában örömmel el tud készíteni.

És mi a helyzet egy saját cukrászdával?
Nem vágyom cukrászdára, a vendéglátás egy másik szakma. Sokan nem tudják, de mielőtt bekerültem a gasztronómia világába, marketingkommunikációval foglalkoztam. Szeretem ezt a közeget, ahol most vagyok, ahol továbbadhatom az általam kreált recepteket. Nem is vágyom arra, hogy ipari mennyiségben készítsek süteményeket, vagy éttermet vezessek. Van egyfajta küldetésem, méghozzá az, hogy megkönnyítsem az emberek hétköznapjait, illetve hogy megszerettessem velük az otthoni főzést. Számomra ez egy rendkívül érdekes terület, így szeretném a lehető legtovább és a lehető legjobban csinálni ezt, amíg csak lehetséges.

Alapvetően is piacozós típus vagy?
Pár éve költöztünk ki Nagykovácsiba, ahol kevésbé van piac, így egy ideig a szupermarketek felé vettem az irányt, de fél éve újra elkezdtem piacra járni. Szerintem kevés ennél jobb dolgot tehet az, aki szeret főzni. Nem kell túlzásba vinni, én is csak hetente egyszer megyek el bevásárolni – és azt sem hétvégén, a nagy tömegben teszem.

Szoktad a gyerekeiden is tesztelni esetleg a legújabb receptjeidet?
Ők csak az újdonságokat kapják. (nevet) Amikor kérnek valamit, az általában rakott krumpli, pörkölt vagy paprikás krumpli – nálunk ezek vannak ritkábban. A kisebbik fiam a dackorszak végén van, ő most bármire néz is rá, azt mondja, hogy gusztustalan. (nevet) De persze miután megkóstolta, ízlik neki. A nagyobbik fiam pedig már igazi ínyenc.

Van olyan, hogy azt mondod a fiaidnak: ma bizony anya fáradt, rendeljünk egy pizzát?
Soha! (nevet) Ha hullafáradtan hazaesek, akkor összedobunk együtt egy paradicsomos tésztát vagy egy tonhalkrémet. Utóbbihoz mindig van otthon jóféle kovászos kenyér, ami akár egy hétig is bírja, és persze sok-sok zöldség. Szerencsére már a fiúk is rengeteget segítenek nekem a konyhában: felteszik a vizet forrni, kipakolják a mosogatógépet. Igazi segítségeim lettek.

A Havas Dóra: Álmaim cukrászdája című műsor a TV Paprikán fut

A főzés számodra még mindig csak egyfajta hobbi, vagy mára hivatássá nőtte ki magát?
Abszolút hivatás. Van is bennem egy nagy adag küldetéstu-dat. Bár nincs gasztronómiai végzettségem, csak kommunikációs és közgazdasági, gondolkozom, hogy milyen formában tudnám ezt hivatalossá tenni. Nem kizárt, hogy külföldön fogok még egyszer elvégezni valamilyen iskolát. Mindig van hova fejlődni!

Az, hogy a negyedik könyved került nemrég a könyvesboltokba, abszolút amellett szól, hogy az embereknek igényük van rád, szeretnek.
Igen, ha visszatekintek egy kicsit, akkor az kell hogy mondjam, az első könyvem még csak egy bemutatkozás volt, aztán jött a két gyerek tematikájú, amelyek ugyan szerencsére hatalmas népszerűségnek örvendnek, de mégis mások. A hozzátáplálásról szóló könyvem mára a kismamáknak egyfajta Bibliája lett, naponta állítanak meg az utcán az anyukák, hogy elújságolják, az ő gyerekük is “Havas Dóra-baba”(nevet). Abból már a harmadik kiadás került a polcokra…

A receptek összeállításánál mennyire veszed figyelembe a manapság egyre több embert érintő ételintoleranciákat?
Azt hiszem ezen a téren még van mit fejlődnöm. A süteményes könyvben tudatos döntés volt, hogy nincsen semmilyen mentes recept, hiszen ha már az Álmaim cukrászdájáról beszélünk, akkor ott legyen benne minden úgy, ahogy az a szemeink előtt megjelenik! De rövid időn belül a blogomból online magazin lesz, és ott már ügyeltünk arra, hogy legyen egy külön rész, ahol az ételintoleranciákkal foglalkozhatunk. Szerencsére sem engem, sem pedig a közvetlen családomat nem érinti, de tudom, hogy nagyon sok embernek kell ügyelnie az étkezésére intolerancia miatt. A jövőben igyekszem erre nagyobb hangsúlyt fektetni, tesztelni fogom a fogásokat ennek megfelelően. Sosem pufogtatok közhelyeket, és nincsenek fiókból előhúzható sablonjaim sem, hanem tényleg átgondolom az adott receptet, lefőzöm és tökéletesítem. Ez pedig időigényes és eddig nem voltak külön energiáim a saját életemen túlmutató receptek tesztelésére.

Milyen terveid vannak a nyárra?
Lesz egy kis pihenés és persze munka is. Előbbi már csak a gyerekek miatt is fontos, hiszen tizenegy hetet meg kell tölteni élményekkel (nevet). Fél év alatt önerőből kiadtam két könyvet, mellette felvettünk számos televíziós műsort és indul az online magazinom is, szóval igazán eseménydús hónapok vannak mögöttem. Szükségem is lesz egy kis pihenésre!

Megosztod velünk a kedvenc, könnyen elkészíthető nyári receptedet?
Nálunk nyáron beindul a grillszezon, és szinte mindent tűzre dobok. A gyerekek a kertben csúsznak-másznak, fociznak, én pedig addig sütögetek. Reggel, amit találok otthon zöldséget, azt egy kevés fűszeres olajjal meglocsolom, hogy álljon, majd este feldobom a grillre. Ez nálunk abszolút bevált, illetve jöhet mellé a jó kis gyümölcsös ital. Zúzott jeget beledobunk a turmixba, mellé egy kis gyümölcsöt, fűszernövényeket és citromlevet, felöntjük vízzel és kész is az isteni házi jégkásánk.

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk