Active Beauty
Kenyérsütés Christinával: tippek és receptek
Szöveg: Christina Bauer

Frissen sült

Kenyérsütés Christinával: tippek és receptek

Christinával élmény kenyeret sütni: a receptjei egyszerűek, a saját sütésű kenyérről pontosan tudjuk, milyen alapanyagokból készült, a friss kenyér elképesztően finom, az egész lakásban isteni illat terjeng, ezenkívül ajándéknak is kiváló.

Kenyérsütés Christinával – 5 tipp

Christina Bauer „Nagy kenyérsütőkönyve” c. kiadványában (Löwenzahn Kiadó) olvasható tippeknek köszönhetően elkerülhetők azok a hibák, amiket a kezdő kenyérsütők el szoktak követni.

1. Mi minden kerül Christina kenyerébe?

Christina sokfajta kenyeret bemutat. A fantáziának szinte semmi sem szab határt, mert a legkülönbözőbb hozzávalókból készülhet a finomság. Mégis van néhány alapösszetevője:

  • gabonaliszt (búza, tönkölybúza, rozs stb.)
  • víz és más folyadékok (pl. tejtermékek, alkohol, gyümölcslé)
  • élesztő
  • kenyérfűszer, sütőmaláta, diófélék, magvak és szárított kovász.

2. Christina kenyérsütő eszközei

Ha spontán nekiállnál kenyeret sütni, akkor először is ellenőrizned kell a konyhádban, hogy az akcióhoz rendelkezésére állnak-e a legfontosabb eszközök. Ezzel később sok mérgelődést megspórolhatsz magadnak. És a jó hír: nincs sok mindenre szükség hozzá, és az eszközök nagy részével már egész biztosan eleve rendelkezel.
  • sütő
  • (digitális) konyhai mérleg
  • tálak és edények
  • konyhai robotgép vagy kézi mixer dagasztófejjel: megkönnyíti a munkát, ami egyébként kézzel is elvégezhető
  • sodrófa (elsősorban a péksütemények készítéséhez)
  • kelesztő kosár tetővel
  • tésztaspakli
  • szita
  • sütőpapír
  • szögletes sütőforma (ebben a kenyerek gőzfunkció nélkül is szépen megsülnek)

3. A kelesztési idő és a hőmérséklet közötti összefüggés

Akinek több idő áll rendelkezésére, annak kevesebb élesztőre lesz szüksége. Egy összefüggés, amivel sok kezdő nincs tisztában. Christina a könyvében elárulja nekünk, hogy mennyi idő alatt kel meg a tészta attól függően, hogy mennyi élesztőt tartalmaz (az alábbi számok 1 kg lisztből készült tésztára vonatkoznak):
  • 30 perc kelesztési idő szobahőmérsékleten: 20 g élesztő
  • 8-12 óra kelesztési idő szobahőmérsékleten: 10 g élesztő
  • 8-12 óra kelesztési idő a hűtőszekrényben: 10 g élesztő
  • 12-13 óra kelesztési idő a hűtőszekrényben: 6-8 g élesztő

4. A kenyértészta előformázása

Profi tipp: Hogy a kenyér később jobban megtartsa a formáját, Christina azt tanácsolja, hogy a veknit és a péksüteményeket formázzuk meg előre. Ezalatt azt érti, hogy a tésztát már a végleges formázás előtt néhány rövid mozdulattal alakítsuk a kívánt (pl. hosszúkás) formára. Ezt követően a félig megformázott tésztát 10-15 percig hagyjuk pihenni, és csak ezután adjuk meg neki a végleges alakot.

5. Christina tippjei a kenyér tárolásához

Ha már veszed a fáradtságot, és te magad sütöd meg a kenyeredet, természetesen rendkívül bosszantana, ha megromlana, és ki kellene dobnod. Ennek elkerülésére a következő tárolási módok javasoltak:
  • agyagedényben vagy zománcozott kenyértartóban (optimális tárolási mód)
  • textilzsák, fa kenyértartó (esetleg túl száraz közeg)
  • műanyag vagy fém kenyértartó (esetleg túl nedved közeg)

Christina a különböző fajták eltarthatóságáról: minél fehérebb a kenyér, annál rövidebb ideig eltartható:
  • fehér búzakenyér: 2 nap
  • félbarna búzakenyér: 2-4 nap
  • teljes kiőrlésű kenyér: 3-4 nap
  • kovászos, illetve rozskenyér: 7-9 nap
  • a fagyasztóban a kenyér és a péksütemény 3-6 hónapig tárolható.

Két kenyér alaprecept Christinatól:

Egyszerű kenyér (1 kenyérhez):


Hozzávalók:

  • 380 g langyos víz
  • 200 g búzakenyérliszt
  • 200 g árpaliszt
  • 100 g tönkölybúzaliszt
  • 10 g só
  • 10 g kenyérfűszer
  • 30 g mag tetszés szerint
  • 10 g szárított kovász
  • 10 g friss élesztő


A megszóráshoz:

  • Rozsliszt
  • Eszköz:
  • Kerek kelesztőkosár

Elkészítés:
A megadott hozzávalókból készítsünk egy élesztős tésztát. Ehhez öntsük a vizet egy keverőtálba, és adjuk hozzá a liszteket, a sót, a kenyérfűszert, a magvakat és a szárított kovászt. Végezetül az élesztőt is morzsoljuk bele.
A konyhai robotgéppel vagy kézzel dolgozzuk az egészet selymes tésztává, végezetül gömbölyítsük.
Hintsük ki a kelesztőkosarat liszttel, és tegyük bele a kenyeret, majd pedig kelesszük benne 1 órát.
Melegítsük elő a sütőt 210 Celsius-fokra légkeveréses funkción.
A tésztát borítsuk egy sütőpapírral bélelt tepsire, toljuk a sütőbe, és gőzös közegben süssük 45 percig.

Mint régen: fonott zsemle (10-12 darab)

Hozzávalók:

  • 300 g langyos víz
  • 500 g búzakenyérliszt
  • 10 g sütőmaláta
  • 10 g só
  • 10 g friss élesztő
  • 15 g szobahőmérsékletű vaj


Elkészítés:
A megadott hozzávalókból készítsünk egy élesztős tésztát. Ehhez öntsük a vizet egy keverőtálba, adjuk hozzá a lisztet, a sütőmalátát és a sót. Végezetül morzsoljuk hozzá az élesztőt, és adjuk hozzá a vajat is. Konyhai robotgéppel vagy kézzel dolgozzuk sima tésztává.
Kelesszük a tésztát letakarva kb. 30 percig.
A kelesztési idő lejárata után osszuk a tésztát kb. 70 grammos darabokra, majd sodorjuk őket hosszú rudakká, és fonjuk zsemle alakúra.
A megformázott tésztadarabokat helyezzük sütőpapírral kibélelt tepsire, és kelesszük további 10 percig.
Melegítsük elő a sütőt 210 Celsius-fokra légkeveréses funkción.
A kelesztési idő letelte után jól spricceljük le a tésztadarabokat vízzel, toljuk a sütőbe, és gőzös közegben kb. 20 perc alatt süssük készre.