Menü

Interjú Benes Anitával

„A menyasszonyi ruha nem egy jelmez”

Home » Életmód » Interjú » Interjú Benes Anitával - 04.2019

Benes Anita divattervező egyedi ruháival váltja valóra a Daalarna szalonba betérő vendégek álmát. A nekünk adott interjúban pedig azt is elmesélte, hogy számára mi a legfontosabb egy esküvői ruha tervezésénél.

A  mikor egyeztettük az interjú időpontját, éppen Franciaországban voltál munkaügyben. Hogyan kell elképzelni egy ilyen alapanyag-kiállítást?

Ebben az esetben Európa összes alapanyaggyártója részt vett az eseményen, így kiváló alkalom volt arra is, hogy találkozhassak a partnereimmel. Illetve ilyenkor választom ki azokat az anyagokat, amelyekkel a következő szezonban dolgozni szeretnék. A pamut alapanyagoktól elkezdve egészen a csipkéig minden megtalálható – és mindez olyan nagy területen, hogy csak a számomra releváns anyagokat nézve sem tudtam bejárni három nap alatt a helyszínt. Egy ilyen kiállításon nagyon gyors döntéseket kell meghozni.

Ha jól sejtem, ez nem működhet másképp, csak ha a fejedben már van ilyen helyzetekre egy kész koncepció…

Így van, mi már egy évvel előrébb járunk az időben, jelenleg  a 2020-as tavaszi–nyári kollekció bemutatására készülünk. Előbb március végén debütálnak a darabok a London Bridal Fashion Weeken, majd április 12-én a hazai közönség is megnézheti az új ruhákat.

INTERJÚ SCHELL JUDIT SZÍNÉSZNŐVEL

Milyen trendek dominálnak az idei szezonban?

A csipke és a tüll igazi örök darabok, ezek mondhatni sosem mennek ki a divatból. A klasszikus kiegészítők azonban, mint például a fátyol vagy a kesztyű, egy kicsit háttérbe szorulnak, és új elemek veszik át a helyüket. Így például a pelerinek, a köpenyek, vagy épp a nagy, libbenő ujjak. Nem véletlenül népszerű a mondás, miszerint: „Ki szeretne fátylat, amikor szuperhős is lehet egy köpennyel?” Illetve továbbra is erősen jelen vannak a különféle merészebb hátkivágások, és mondhatni újoncként erősítenek a háromdimenziós alapanyagok, illetve a pillangómotívumok.

Tervezőként mennyire van lehetőséged kapcsolatba kerülni a nagy nap előtt álló menyasszonyokkal?

Sajnos nem túl sok, aminek alapvetően az idő az akadálya. De igazából annyira jó csapatom van, hogy mindig azt mondom mindenkinek, hogy a kolléganők még ügyesebbek is nálam. Meg tudják adni azt a fajta különleges figyelmet a menyasszonyoknak, amire szükségük van – gyakorlatilag olyan, mintha mindenki engem kapna általuk. Azonban azt tudni kell, hogy ha nem is vagyok ott konkrétan a próbán, attól még nincs olyan eset, hogy egy ruhát ne lássak valamilyen fázisában. Az irodát is úgy alakítottuk ki, hogy a varrodától mindössze egy üvegfal választja el. Amikor pedig van lehetőségem beszélgetni a vásárlókkal, annak különösen örülök, hiszen a személyes történetek azok, amelyek leginkább inspirálnak – igyekszem valamilyen szinten minden esetben beépíteni az érkező visszajelzéseket a következő kollekciómba.

Mi az, ami még inspirálóan hat rád?

Az utazások! Egy-egy új táj, kultúra, vagy akár építészeti stílus. Amikor új impulzusok érnek, akkor azonnal beindulnak a gondolataim, a társművészetek kifejezetten jól alakítják a látásmódomat. Illetve természetesen az érzelmek is. Szeretek reagálni a menyasszonyok érzéseire, a világ dolgaira, és nem mellesleg a társadalmi változásokra is.

Legújabb kollekciód, a Rebelle is reflektál esetleg  egy aktuális jelenségre?

Abszolút! A hamarosan bemutatásra kerülő kollekciónk nem véletlenül kapta a Rebelle nevet – a lázadás került ezúttal fókuszba. A gondolat, hogy a nőknek mennyire van beleszólásuk a saját életükbe. Hogy egy esküvő ne arról szóljon, hogy a menyasszony azért visel egy bizonyos ruhát, mert a barátnői vagy épp a családja abban szeretné látni őt, ő pedig fejet hajt előttük. Nem lehet elégszer elmondani, hogy a menyasszonyi ruha nem egy jelmez, és nem is lehet kényszer. Az üzletben is nagyon figyelünk arra, hogy egy teljesen őszinte visszacsatolást kapjon az, aki betér hozzánk. Hiszen nekünk is az az érdekünk, hogy a nagy napon jól érezze magát abban, amit visel.

A katalógusaid fotózása mindig különleges helyszínen készül, elárulod, hogy mi lesz a következő?

Egyfajta folytatása lesz az előző katalógusnak, hiszen ismét Izlandon fotóztunk, ám ezúttal egy egészen más arcát mutatjuk meg a szigetnek. A fekete-fehér kontraszt erős lesz benne, ezzel is reflektálva a Rebelle témára. Azt hiszem, Izland a legszebb hely, ahol valaha jártam, mintha egy másik bolygó lenne. A csapatot tekintve pedig nagyon ragaszkodó típus vagyok, hiszek abban, hogy egy összeszokott társaság nagyon jól tud működni. A modellektől is nagyon nehezen szoktam elbúcsúzni, pedig őket olykor el kell engedni.

SIMON KORNÉL: “A SAJÁT SZABÁLYAIM SZERINT ÉLEK”

Az esküvői ruhák mellett elegáns, alkalmi ruhákat is tervezel. Sőt, a februári Grammy-díjátadón az argentin modell, Valentina Ferrer is a te ruhádban jelent meg. Hogyan éled meg az ilyen sikereket?

Természetesen nagyon örülök neki! Néhány éve nyitottunk a nemzetközi piac felé, harmincöt partnerünk van már világszerte. Mindig örülök, hogyha valaki jól érzi magát az általam tervezett ruhában. És még inkább örülök annak, hogy olyan tervező lehetek, aki előbb itthon lett ismert. —

Annak idején az esküvőd olyan, volt amilyennek kislányként megálmodtad?

Nagyon rendhagyó voltam ilyen szempontból, hiszen sosem álmodoztam a nagy napról. Hirtelen jött a házasság. Elmentem az egyik nagy kedvenc alapanyag gyártómhoz és egy sötétkék csipkére esett a választásom. Szóval a „valami kék” nálam abszolút megvolt (nevet).

Nagy esküvő volt?

Nem, kifejezetten kis esküvő volt, nagyon szűk körben. Szeretem a meghitt, családias hangulatot.

A mai fejeddel is ezt választanád?

Igen, vagy talán még kisebb lenne (nevet).

 

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk