Active Beauty
Illóolajok jótékony hatásai

Minden porcikánk hálás értük

Illóolajok jótékony hatásai

Egy szakember segítségével lerántunk minden leplet az illóolajokról: mi a hatásuk, hogyan kell keverni a különböző olajokat, és hogy tudjuk felhasználni őket.

Mik is pontosan az illóolajok?

Egyszerűen fogalmazva: okos növények, amelyek illatos illóolajokat állítanak elő, hogy megvédjék magukat a kártevők, baktériumok, vírusok és gombák ellen. Nem csak a gyógynövények és virágok, hanem mi, emberek is profitálhatunk belőlük. Ehhez első lépésként az illóolajokat desztillációval el kell távolítani a növényekből. „Az illatanyagok az orron keresztül jutnak az agyba. A limbikus rendszerben, ahol az emlékeket és az érzéseket is kezeljük, ott fejti ki hatásait az illóolaj ” – mondja Sandra Haslinger, osztrák aromaszakértő. Minden illóolajról elmondható, hogy többféle hatásuk van, és egyes fajták akár 400 kutatott összetevőt is tartalmaznak.

Az illóolajok hatása

 1. Levendula

Nyugtató, szorongást gátló és kiegyensúlyozó hatással rendelkezik.

 1. Borsmenta és rozmaring

Aktiválja, elősegíti a koncentrációt és stimulál.

 1. Kakukkfű

Erősen hat a baktériumokkal szemben, és gyakran használják antibiotikumokként az aromaterápiára képzett orvosok.

 1. Citromfű

Ajánlott kiütés és herpeszvírusok esetén.

 1. Geránium

Gombaölő és kiegyensúlyozó hatása van.

LÉLEGEZZEN MÉLYEKET!

Az illóolajok beszerzése

Néhány szempontot figyelembe kell venni az illóolajok vásárlásakor. Különösen akkor, ha a testünkön is használni akarjuk őket, az ár a minőség mérője lehet. A természetes olajok sokkal drágábbak, mint a mesterségesek. Nagyon sok információ található a címkéken, ezeket mindig tanulmányozzuk át vásárlás előtt.

A legfontosabb kritériumok:

 1. A termék “100%-ban tiszta illóolaj” vagy “100%-ban természetes, extraszűz illóolaj”?
 2. A címkén szerepel-e a következő: “alkalmas aromaterápiára/aromakezelésre”?
 3. Mennyi ideig használható az illóolaj a vásárlás után?
 4. A növény melyik részét használták az olaj előállításához?
 5. Szerepel-e a címkén a növény helyes növénytani nevét?
 6. Az illóolaj szervesen termesztett növényekből is származik?

 

Az illóolajok keverése

Ingrid Karner elve szerint az illóolajokat három csoportra oszthatjuk:

 1. Gyümölcsök és gyümölcsszármazékok

Például édesköményolaj, narancsolaj

 1. Virágok és levelek

Például zsálya vagy citromfűolaj

 1. Gyökér, fa és gyanta

Például tömjén és szantálfa

Ha az illóolajokat nem külön-külön használják, hanem összekeverik, akkor a következő arány szabályokat kövessük: gyökér-fa-gyanta olajokból egy rész, virágok-levelek olajokból két rész, gyümölcsös olajokból három rész. A kompozíció így lesz kiegyensúlyozott és harmonikus illatú.

Az illóolajok erősen koncentráltak, így elegendő egy kis mennyiség belőlük. Soha ne tegyük őket közvetlenül a bőrre. A testkezelésekhez hígítsuk őket jó minőségű, természetes növényi olajokkal, például mandula- vagy jojobaolajjal.

Bizonyos olajok nem ajánlottak érzékeny bőrű, légúti betegségben szenvedők és különösen a gyermekek számára, mivel bizonyos esetekben mellékhatások jelentkezhetnek. Ezért mindig gondosan válasszunk illóolajokat. Ha nem vagyunk biztosak benne, a legjobb, ha kikérjük egy képzett aromaszakértő véleményét.

A SZÉP KÖRÖM ELLENSÉGEI

Az illóolajok használata

Frissítő illat

Tartsunk magunknál útközben egy kis üveg illóolajat a kézitáskánkban, és ha egy kis felfrissülésre vágyunk szagoljuk meg, dörzsöljük be vele csuklónkat. Különösen frissítő a rozmaring, a borsmenta, a bergamott, a boróka, a narancs, a grapefruit vagy a citromolaj.

Testápoló olaj

A reggeli zuhanyozást követően kenjük be testünket illóolajjal felturbózott testápolóval (1-2 csepp illóolaj 10 ml bőrolajhoz vagy testápoló krémhez).

Aroma masszázs

Ütögessük be bőrünkbe a masszírozó mozdulatokkal az értékes olajokat, így még hatékonyabban fejleszti ki jótékony hatását.

Illatfürdő

Keverjünk össze öt-tíz csepp aromás olajat egy csésze tejjel, egy kevés mézzel vagy tengeri sóval, és adjuk hozzá a fürdővízhez.

Inhalálás

Ha fáradtak és kimerültek vagyunk, az illóolajjal történő száraz belélegzés aktiváló hatással lehet ránk. Ehhez tegyünk egy csepp olajat egy nem illatos zsebkendőre, tartsuk az orrunkhoz, és mélyen lélegezzük be többször.

További cikkek az illóolajokról: