Menü

Így tartsuk be az újévi fogadalmainkat!

7 módszer a sikeres váltásért

Home » Szabadidő » Tippek és trükkök » Így tartsuk be az újévi fogadalmainkat! - 12.2018

Van egyáltalán jelentősége az újévi fogadalmaknak? Bizony van! Komoly nevelő és személyiségfejlesztő hatással bírnak. Ha be tudjuk tartani őket, sikeresebbek lehetünk az élet minden területén.

  1. Legyen elérhető a cél!

Az első és legfontosabb tanács, hogy elérhető célokat tűzzünk magunk elé. A legtöbben azért buknak el az újévi fogadalmak betartásában, mert irreális elvárásokat támasztanak magukkal szemben. Ugyanúgy működik ez, mint a fogyókúra. Ne akarjunk egy hét alatt tíz kilót fogyni. Ha valós eredményeket szeretnénk látni, lassú életmód- és szemléletváltásban, apró lépésekben gondolkozzunk.

  1. Tűzzünk ki mérhető célokat és szabjunk időkorlátot!

Tűzzünk ki egy végcélt, melyhez rendeljünk időkorlátot. Gondoljuk végig, hogy mennyi idő alatt és milyen lépésekben teljesíthető a kívánságunk. Sokat segít, ha mérhetővé tesszük a céljaink. Ha azt fogadtuk meg, hogy többet mozgunk, akkor készítsünk éves tervet havi vagy – ami még jobb – heti lebontásban, és fokozatosan emeljük az edzésre fordított idő mennyiségét. Akár sportról, akár diétáról van szó, érdemes szakember tanácsát kikérni, aki segít mérhető célokat felállítani és ésszerűen szakaszolni az odáig vezető utat.

  1. Készítsünk tervet!

A legjobb, ha stratégiát dolgozunk ki. Nem árt, ha tisztában vagyunk vele, milyen nehézségek jöhetnek közbe, és milyen eszközök állnak rendelkezésünkre célunk eléréséhez. A marketing szakemberek egyik kedvelt modellje a SWOT-analízis, melyet mi is alkalmazhatunk, hogy jobban átlássuk a megvalósítás folyamatát. Tervünk gyenge pontjait, erősségét, a kivitelezést nehezítő körülményeket és a lehetőségeket kell számba vennünk, és azt táblázatos formába önteni, hogy egészében lássuk a helyzetet.

HÉT SPORT AZ ÚJÉVI FOGYÓKÚRÁS FOGADALOMHOZ

  1. Válasszunk társat és támogatót!

Nagy segítség, ha van társunk a próbálkozásban, akivel motiváljuk egymást. Általában a nagyobb változások előtt beköszönt egy hullámvölgy, ami feladásra csábíthat. Ha akkor folytatásra inspiráljuk egymást, sokkal könnyebb lesz a következő akadály leküzdése. Sokan senkivel nem osztják meg fogadalmukat, mondván, hátha nem sikerül, és kudarcot vallanak, vagy majd elmondják, ha sikerült. Pedig számos tanulmány kimutatta már, hogy a családtagok és barátok nagyon sokat segíthetnek, és akiket támogatók vesznek körül, sokkal gyorsabban érik el céljaikat, és boldogabbak is az életben.

  1. Rajzoljuk rá a fogadalmunk a Google világtérképére!

A Google egy friss fejlesztése az újévi fogadalmak világtérképe, melyre akár mi is bármikor rárajzolhatjuk saját kívánságainkat, vagy erőt meríthetünk mások heroikus küzdelméből, melyet a megvalósulásukért vívnak. A közösség motiváló erejét, biztató szavakat és sikertörténeteket nyerhetünk, ha csatlakozunk.

  1. Írjuk le a fogadalmainkat!

Minden tanácsadó azt javasolja, írjuk le, amit szeretnénk elérni (ezt a módszert már a gyerekeknél is érdemes bevezetni). Az írás nem csak abban segít, hogy tisztázzuk a gondolatainkat, hanem később emlékeztet a valós céljainkra, ha netán eltávolodnánk a kijelölt úttól. Az írásnak a spirituálisan gondolkodók szerint mágikus ereje is van, hiszen amit leírtunk, az testet ölt betűk formájában. Egy leírt fogadalmat sokkal nehezebb félbe hagyni, mint egy szóbeli ígéretet, amely már rég feledésbe merült.

ÚJÉVI FOGADALMAK

  1. Tudjuk, mit akarunk!

Amikor belekezdünk fogadalmaink megvalósításába, gondoljuk végig, miért is szeretnénk végigcsinálni, mit szeretnénk elérni, mit várunk tőle. Keressünk erős motivációt, amelyet minden gyengébb pillanatunkban elővehetünk.

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk