Menü

Így kezeld a kudarcot

Lépj tovább!

Home » Életmód » Psziché » Így kezeld a kudarcot - 09.2020

Az életben nem sikerülhet mindig minden, és néha kudarc is ér minket. Ezzel nincs is semmi baj, legalábbis abban az esetben, ha jól kezeljük a helyzetet. Íme pár tipp, hogy mit tegyél ilyen esetben.

#1 – Vállald fel

Egyáltalán nem segít a helyzeten, ha úgy teszünk, mintha meg sem történt volna. Rövid ideig bosszankodhatunk, de ezen minél hamarabb jussunk túl. Ne hibáztassunk másokat se, hanem fogadjuk el, hogy ez most nem sikerült.

#2 – Önbecsülés megtartása

Annak sincs semmi értelme, ha magunkat okoljuk, esetleg szégyelljük magunkat, amiért csődöt mondtunk. Megpróbálkoztunk valamivel, ami jelen esetben nem sikerült, de ez mással is előfordulhat. Annak ellenére, hogy az utóbbinak mindenki a tudatában van, mégis nagyban csökkenti egy kudarc az önbecsülésünket. Valóban szükségünk van némi időre, hogy túljussunk a történteken, de arról soha ne feledkezzünk meg, hogy egy ember nem lesz attól kevesebb, hogy megbukik. Ennek megértésében sokat segíthetnek a hozzánk közelálló személyek.

9 LÉPÉS A KEVÉSBÉ STRESSZES ÉLETÉRT

#3 – Ne bújj el

Attól semmi sem lesz jobb, ha visszahúzódunk a csigaházunkba, sőt mi több, csak még tovább tart a történtek feldolgozása. Valóban szükségünk van egy kis nyugalomra, de ezen mielőbb lendüljünk túl! Szervezzünk közös programokat a barátainkkal, melyek segítenek elterelni a figyelmünket.

Mindenkit érnek kudarcok, ezért fontos, hogy tovább tudjunk lépni

#4 – Tanulj belőle

A lehető legjobb, amit tehetünk, hogy tanulni próbálunk a kudarcból. Elemezzük ki, hogy mi vezetett ehhez a végkifejlethez. Ez nem lesz könnyű, hiszen újra meg újra át kell élnünk a szituációt, viszont ez nagyon fontos annak érdekében, hogy a jövőben ne kövessük el ugyanazokat a hibákat.

#5 – Állj fel a kudarc után

Ha tudjuk, hogy pontosan mi vezetett a bukáshoz, akkor a jövőben nagy eséllyel nem fogjuk ugyanazokat a hibákat elkövetni, továbbá felkészültebbek leszünk. Próbáljunk meg fejlődni, fejlesszük a tudásunkat, és ha kell, helyezzük át a fókuszunkat. Nagyon ritka az olyan sikeres ember, aki nem találkozott buktatókkal a karrierje során. A sikerhez sokszor szükség van a kudarcra és a többszöri próbálkozásra.

5 TIPP AZ ÖNBIZALOMÉRT

#6 – Ne félj

Kerüljük az olyan szituációkat, melyeknél ismét fennáll a kudarc esélye? Ha ezt észleljük magunkon, akkor muszáj lesz változtatnunk a hozzáállásunkon, ellenkező esetben egyre nagyobb traumaként fogjuk megélni a történteket, aminek hatására csak nőni fog a félelemérzetünk. Ne féljünk a kudarctól, inkább készüljünk fel arra, hogy izgulni fogunk. Így könnyebben tudjuk majd kezelni a félelmünket.

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk