Menü

Mi ez a hajcihő?

Így színezzük át tincseinket

Home » Szépség » Frizura » Mi ez a hajcihő? - 01.2019

A hatalmas termékválasztékok dzsungelében könnyű elveszni. Már azt sem tudjuk, mit is keresünk pontosan, ha hajfestésről van szó. De ne aggódjon, segítünk megtalálni a legmegfelelőbb terméket.

Majdnem minden nő festette már be legalább egyszer a haját, és egyúttal megtapasztalhatta azt is, hogy az egyes termékek között hatalmas különbségek vannak. Ammóniával vagy anélkül, természetesség vagy vegyi anyagok, tartós vagy kimosható – a kínálat hatalmas, és mindenki megtalálhatja közöttük a leginkább neki valót. Aki otthon szeretne hajat festeni, mindenekelőtt végig kell gondolnia, hogy mit szeretne ennek eredményeként a tükörben látni. Ha rövid távú változásra vágyunk, akkor a színezés lesz a legmegfelelőbb eljárás számunkra. Ha az ősz hajszálakat szeretnénk elfedni, akkor a kívánt eredményt hajfesték használatával tudjuk elérni. A nagyobb színváltoztatásokat vagy a speciális festési technikákat viszont továbbra is érdemes a profikra bízni.

MINDEN A VÉKONYSZÁLÚ ÉS A VASTAGSZÁLÚ HAJRÓL

Ammónia – igen, kérem, vagy nem, köszönöm?

Mindenekelőtt a legfontosabb tudnivaló: minden mesterséges hajfesték, mindegy, hogy kimosható vagy sem, igénybe veszi a hajat. Hiszen a festéshez minden egyes hajszál pikkelyrétegét fel kell lazítani, és ez ammóniával lehetséges. Ami azonban az elterjedt véleményekkel ellentétben alapvetően nem egy rossz dolog.

Az ammónia ugyanis lúgosító hatású szer, amely ha elvégezte a dolgát, elillan. Ezért ez az anyag csak rövid ideig károsítja a hajat, hiszen csupán a folyamat legeslegelején használjuk. Neki köszönhetően a pigmentek a hajszál belsejébe képesek hatolni, és ezáltal tartósabb is lesz a hatás. A szúrós vegyszerszagot viszont a legtöbben orrfacsarónak találják. Az ammóniamentes színezőanyagok szaga sokkal kevésbé kellemetlen. Viszont ezek más lúgosító anyagot tartalmaznak, ami az esetek többségében a monoetanolamin. Ezek a szerek azonban nem illékonyak, ezért az ammóniánál hosszabb ideig a hajszálakban maradnak. „A monoetanolamin lúgosító hatása sokáig megmarad. Ezért – nem megfelelően használva – hajkárosodást is okozhat” – figyelmeztet mindenkit Anna Reiter, az osztrák dm minőségtrénere.

A növények ereje

A hajszín megváltoztatásának egyik legegészségesebb módja a növényi hajfestékek használata. Ezeket gyógynövényekből, levelekből, gyümölcsökből, azok héjából és bizonyos kérgekből állítják elő. Ilyen alapanyagok például a henna, a dióhéj, a cékla, a kurkuma, a ribizli, a rebarbara vagy éppen a kávé. A felvitel előtt a növényi hajfestékeket forró vízzel, különleges hatás eléréséhez pedig teával keverik el. „A telt végeredmény eléréséhez fekete teát, a különösen ragyogó színekhez pedig gyümölcsteát használnak” – mondja Anna Reiter.

A végeredmény ezeknél a festékeknél is elsősorban a haj struktúrájától, a kiinduló színétől és az előkezeléstől függ. Mint minden hajfestéket, ezeket a termékeket is érdemes először egy tincsen kipróbálni, hogy lássuk, hogy a kívánt hatást érjük-e el velük. Igaz, a sötétről világosra történő drasztikus színváltoztatások a növényi hajfestékekkel nem lehetségesek, viszont az ellenkező irányba a legtöbb esetben bizony remekül működik a dolog.

Száz százalékban homogén színeredményt a növényi hajfestékektől nem lehet várni, mivel a hajon megmaradnak a természetes hajszín egyéni színárnyalatai. Ezzel a módszerrel viszont egy természetes összhatást lehet elérni, finom átmenetekkel, és a lenövés se lesz olyan szembetűnő. „A növényi hajfestékek előnye abban rejlik, hogy a haj struktúráját érintetlenül hagyják, tehát nem veszik annyira igénybe, mint a lúgosító anyagokat tartalmazó termékek. És minél gyakrabban használjuk ezeket, annál tartósabban a hajon maradnak” – mondja Reiter. A 16 év alatti fiatalok is használhatják a növényi festékeket, így ezekkel az első hajfestési kísérleteket is el lehet végezni. Valamint a növényi festékek a nagyon finom, vékony szálú haj konzisztenciáján is javítanak, hiszen ezek tulajdonképpen bevonják a hajszálakat, mely végső soron extra réteg volumennövelő hatást eredményez.

HAJMOSÁS SZÁRAZON

A növényi hajfestékek pozitív hatással vannak a vékony szálú hajra, hiszen növelik annak volumenét.

Világosítás szőkítőporral

Szép szőke hajszínt általában csak sok vegyi anyaggal és ezáltal a haj erős igénybevételével lehet kreálni. Osztrák szomszédaink azonban élen járnak ezen a téren is, hiszen a dm fodrászstúdiójában például a Whittemore House Hair Paint terméket használják erre a célra. Ez a szőkítőpor öregedésgátló technológiájával védi, erősíti és ápolja a hajat a hajfestés alatt és után is. 70 százalékban timföldből áll, ami gondoskodik arról, hogy a festék jól hozzátapadjon a hajszálakhoz. A timföldben található ásványi anyagok védik a haj struktúráját, mely maga is 0,5 százalék ásványi anyagot tartalmaz. Ezeknek a javarészt természetes hatóanyagoknak és összetevőknek köszönhetően akár 7 árnyalattal világosabb hajszínt is el lehet érni.

A Whittemore House Hair Paint felgyorsítja az oxidálószer hatását, és ezáltal gyorsabb világosítást tesz lehetővé. Eközben nem irritálja se a fejbőrt, se a légutakat, és teljesen szagmentes. Anna Reiter a benne található cukorkristály-molekulák hatását említi meg további előnyként: „Ezek nedvességgel látnak el minden egyes hajrostot, és nemcsak a világosítási folyamat közben, hanem utána is.” Tapasztalata szerint a kezelést követően érezhetően egészségesebbé és ápoltabbá válik a haj.

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk