Menü

Hajmosási útmutató

Ilyen gyakran tartsuk tincseinket víz alá

Home » Szépség » Frizura » Hajmosási útmutató - 02.2019

A túlzásba vitt hajápolás ugyanúgy kárt okozhat, mint a higiénia elhanyagolása. Mégis kinek hányszor ajánlott egy héten hajat mosni? A következő tényezők határozzák meg, mennyi az egészséges.

Miért kell hajat mosni?

A fejbőrünk ugyanúgy zsírosodik, mint az arcbőrünk, ennek pedig a faggyútermelődés az oka. A mirigyek, amelyek ezt termelik, a hajhagymáknál, a bőr irha rétegében helyezkednek el. Innen csatornák vezetnek a hajtüszőbe, emiatt lesz zsíros a fejbőr és a hajtő.

A faggyú termelődésének mértéke a genetika és a hormonok függvénye. A faggyú fokozott termelődését kiváltó hormonok kamaszkorban kezdenek el aktivizálódni, ezért is zsírosodik annyira a tinik haja és bőre, és ez az oka a pattanások megjelenésének is.

A hajmosást azonban nem csak a zsírosodás indokolja, de a szennyeződések is. A por és a szálló szennyeződések megtapadnak a hajszálakon, és idővel – főként, ha szennyezettebb levegőjű térségben lakunk – egész hajkoronánk koszos lesz.

A TÖKÉLETES HAJ TITKA

Milyen gyakran mossunk hajat?

Abban szinte minden szakértő egyetért, hogy a mindennapos hajmosás teljesen felboríthatja a fejbőr természetes egyensúlyát, mivel hatására kiszárad a fejbőr, és még több zsír termelődik a mirigyekben. Ráadásul a túl gyakori mosással – főként, ha mindig samponnal tesszük ezt – és a forró levegős szárítással eltávolítjuk a hajszálakat borító védőréteget is, így a szálak veszítenek nedvességtartalmukból, rugalmasságukból, és sérülékennyé, törékennyé válnak.

A túl gyakori hajmosásnak köszönhetően, hajunk veszít rugalmasságából és törékennyé, sérülékennyé válik.

A hajmosás gyakoriságát több tényező is befolyásolja:

A bőrtípus

Ha valakinek normál a bőre, vagyis se nem zsíros, se nem száraz, hetente 1-2 alkalommal elég megmosnia a haját. Ám akinek zsíros a bőre, annak a fejbőre is az, így lehet, hogy neki ennél többször kell ezt a tevékenységet megismételnie.

Életmód

Ha valaki olyan helyen dolgozik, ahol rendszeresen beszennyeződik a haja, vagy beszívja a kellemetlen szagokat – például a szakácsok esetében –, akár minden nap szüksége lehet hajmosásra. Ugyanez igaz azokra, akik sportolnak, és az edzéseken erősen megizzadnak.

Frizura

Minél egyenesebbek a hajszálak, annál gyorsabban terjed rajtuk a zsír, ezért míg a göndörebb hajúaknak elegendő a heti egyszeri hajmosás, addig a szögegyenes hajkoronájúaknál ennél többre lehet szükség.

MINDEN A VÉKONYSZÁLÚ ÉS A VASTAGSZÁLÚ HAJRÓL

Mire érdemes odafigyelnünk?

Fontos az egészséges egyensúly megtartása, mert a túlzásba vitt hajápolás éppúgy gátolja a fejbőr és a haj regenerálódását, mint a hajhigiénia elhanyagolása. Ha fénytelen, fakó, töredezett a hajunk, vagy állandóan zsírosan fénylik – és nincs betegség, vitaminhiány a hátterében –, érdemes felülvizsgálni hajápolási szokásainkat, górcső alá venni a használt termékeket, mert lehet, hogy ott találjuk meg a problémánk gyökerét.

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk