Menü

Fürdősó a kertből

Saját kezűleg elkészítve

Home » Szépség » Fürdősó a kertből - 05.2018

A gyógynövények a természet csodaszerei. Erejüket mostantól nemcsak a konyhában, hanem
az egész lakásban is kibontakoztathatják.

Ugyan már a boltok polcain is megtaláljuk a bio bőrápolók és takarítószerek széles palettáját, mégis: az az érzés, hogy ezeket mi magunk állítjuk elő, semmihez sem fogható.

Nem kell persze azonnal takarítószer és kozmetikum gyártásába fognunk otthon. Mint mindenben, úgy ebben is az egészséges egyensúlyra érdemes törekednünk. Ám néha-néha saját kezűleg készíteni valamit nemcsak örömteli időtöltés, de így szinte az is garantált, hogy a végtermék az igényeinknek is maradéktalanul megfelel majd. „Az emberek nagyon tudatosan állnak az egészség és a jó közérzet kérdéséhez. Kritikusabban válogatjuk meg az ételeinket, és mindent, amivel körülvesszük magunkat – mondja Anna Maria Püspök gyógynövényszakértő. – A minőség nagyon fontos szerepet játszik, aminek a fokát mi magunk határozhatjuk meg, ha saját kezűleg készítünk valamit.”

Sokakat elriaszt a gondolat, hogy mennyi munkával jár a gyógynövényes termékek elkészítése. Manapság azonban már remek szakirodalom és számtalan internetes tutorial videó áll rendelkezésünkre, telis-tele gyorsan elkészíthető receptekkel, melyekhez jól átlátható összetevőlistát is mellékelnek.

EGYSZERŰEN ELLAZULNI A GYÓGYNÖVÉNYEK SEGÍTSÉGÉVEL

 

Természetesen a gyógynövények képezik ezen receptek alapját. Mindegy, hogy egy friss illatosítót vagy egy nyugtató fürdősót kívánunk készíteni, egész biztosan találunk majd az ízlésünknek megfelelő gyógynövényeket, melyek készítményünk alapjául szolgálhatnak. Aki pedig különösen mélyrehatóan szeretné tanulmányozni a gyógynövények témakörét, speciális kurzuson is bővítheti tudását, mielőtt az otthoni kísérletezésekbe belekezd. „Kezdőként különösen érdemes egy ilyen gyógynövényworkshopon részt venni, ahol szakértők vezetésével rögtön el is lehet kezdeni gyakorolni” – mondja Püspök.

Milyen gyógyfüvekkel érdemes egy kezdőnek elkezdeni foglalkoznia? „A legegyszerűbb, ha első körben körülnézünk a házunk táján” – tanácsolja a szakértő. Milyen cserepes konyhai fűszernövényem van otthon a párkányon, milyen gyógynövények nőnek vadon a kertemben és a lakóhelyem közvetlen közelében? Sok gyomnövénynek minősített növény csodás gyógyhatással rendelkezik! Ezek megismerésében segíthetnek a növényhatározó könyvek, vagy részt vehetünk egy gyógynövénytúrán is.

GYÓGYNÖVÉNYEK: EGY MARÉK EGÉSZSÉG

Melyik gyógynövényt mire lehet használni? Annak nincs nagy jelentősége, hogy egy tisztítószert kívánunk előállítani, vagy inkább egy új arcmaszkot kevernénk magunknak. A gyógynövények elméletben minden területen bevethetők. A hangsúly sokkal inkább a hatásukon van. „Mivel a bennük lévő anyagok különbözőképpen hatnak az emberekre – mondja Anna Püspök –, tisztában kell lennünk azzal, hogy sok növény hatása van olyan erős, mint a gyógyszereké, ezért helytelen alkalmazásuk és adagolásuk akár egészségügyi károkat is okozhat” – árulja el a szakember. Helyesen alkalmazva segíthetnek a gyógynövények belső egyensúlyunk helyreállításában is. Ha valamit saját kezűleg készítünk el, az olyan pozitív érzéssel tölt el minket, mely még a kész termék használatakor is él bennünk, és utána is megmarad. „Ha egy általam készített krémmel ápolom a bőrömet, pontosan tudom, hogy mi van benne, és egész másképp kenem magamra – valahogy gondosabban, szeretetteljesebben. Megjutalmazom vele a testemet” – mondja Püspök.

Melyik növénynek milyen hatása van?

 • Frissítő: rozmaring, bazsalikom, petrezselyem
 • Nyugtató: levendula, orvosi macskagyökér, citromfű
 • Gyulladásgátló: zsálya, gyömbér, csalán

Illatosító zsályával, rozmaringgal és levendulával

A négy fal közé frissességet egy üde illatú légfrissítővel varázsolhatunk. Egy évig eltartható, a rozmaring és a levendula csodásan harmonizálnak egymással, valamint újra és újra gondoskodnak az illatélményről.

Hozzávalók 500 ml-hez:

 • 2 ág rozmaring
 • 1 ág zsálya
 • ½ tk. levendulavirág
 • 1 citrom, felszeletelve
 • 500 ml víz megfelelő spray flakon

Elkészítés:

Tegyük a hozzávalókat egy kis edénybe, öntsünk rájuk vizet, és forraljuk fel közepes lángon. Tegyük rá a fedőt, és alacsony lángon főzzük a keveréket további 5 percig. Ezt követően hagyjuk kihűlni, szűrjük le, és öntsük a folyadékot egy szórófejes flakonba. Tetszés szerint tehetünk az üvegbe még egy friss rozmaring és/vagy levendulaágat is.

Masszázsolaj

Ha izom- vagy végtagfájdalom gyötör minket, nagyon feszültek vagy csak egyszerűen rosszkedvűek vagyunk, akkor ez a masszázsolaj pont az, amire szükségünk van. Hűvös, fénytől védett helyen akár egy évig is eltartható.

Hozzávalók 250 ml-hez:

 • 120 ml szőlőmag-, olíva- vagy egy könnyű hordozóolaj
 • 120 g kókuszzsír (felmelegítve, folyékony formában)
 • 35 csepp eukaliptuszolaj
 • 35 csepp levendulaolaj
 • 22 csepp borsmentaolaj
 • 20 csepp gyömbérolaj
 • egy sötét üvegű palack

Elkészítés:

A kétféle olajat egy tölcsér segítségével töltsük a palackba, és cseppentsük hozzá az éteri olajokat is. Ezt követően jól csavarjuk rá a palack kupakját, és erősen rázzuk össze.

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk