Active Beauty
Így kezelhető sikeresen a gyermekkori ekcéma!

Az atópiás dermatitisz tünetei és kezelése

Így kezelhető sikeresen a gyermekkori ekcéma!

Évről évre egyre több gyermeket diagnosztizálnak allergiával. Az ekcéma, orvosi nevén atópiás dermatitisz, tünetei az egészen enyhétől a nagyon súlyosig terjedhetnek, és kiemelten fontos, hogy kezelve legyen.

Mi az ekcéma?

Az ekcéma a bőr felszínes gyulladása, amely hólyagokat, bőrpírt, duzzanatot, pörkképződést, hámlást és rendszerint viszketést okozhat. Gyerekeknél többnyire valamiféle allergia áll a hátterében, de legtöbbször nem egy specifikus allergiáról van szó, egyszerűen az ekcémás gyerekek bőre fokozottan érzékeny, számos környezeti allergénre reagál. Az ekcémás bőr felső rétege nem képes ugyanannyi nedvességet tárolni, mint az egészséges bőr. Ez okozza a fokozott szárazságot, a berepedezéseket, ami azt idézi elő, hogy az ekcémát kiváltó faktorok – allergének – könnyebben a bőr mélyebb rétegeibe hatolhatnak.

Az allergia, ekcéma sajnos örökölhető, így ha a szülők valamelyike allergiás – pláne, ha mindkettő-, ott nagy valószínűséggel a kicsinél is kialakul. Első teendő a diagnózis felállítása, majd azt követen a legfontosabb, hogy minél előbb kiderüljön a kiváltó ok, amit ki kell iktatni a baba életéből, étrendjéből. Az ekcémásoknál nagyobb arányban vannak jelen vagy alakulnak ki bizonyos táplálékallergiák (tejtermékekre, tejre, magvakra, bizonyos gyümölcsökre) illetve a levegőben terjedő allergénekkel szembeni allergia (poratkára, penészfélékre, állati szőrre).

EZEK A CUKORBETEGSÉG JELEI GYEREKEKNÉL

Az ekcéma tünetei

A baba bőre száraz, érdes, kivörösödik. Megjelenhetnek rajta hámló, viszkető, hólyagszerű kiütések, amelyeket a kicsik gyakran elvakarnak, ennek hatására azok még jobban irritálódnak és viszketnek. Az ekcémás bőr állapota változik: egymást követik a nyugodtabb, tünetmentes vagy csak enyhe tünetekkel tarkított és a fellángolás időszakai. Ez utóbbi jelei az enyhe bőrduzzanat, viszkető, bizsergő érzés, piros foltok. Ha nem kezeljük, az enyhe tünetek súlyosbodnak: az irritált bőr berepedezik, hámlik, megvastagszik, pikkelyessé válik, komoly gyulladás alakulhat ki és akár ki is sebesedhet, ami azért nagyon veszélyes, mert a sérüléseken keresztül baktériumok juthatnak a bőrbe és annak felülfertőződését okozhatják. Kisbabáknál általában a hajlatokban és az arcon tűnnek fel az első elváltozások, de testszerte előfordulhatnak száraz foltok.

Az ekcéma kezelése

Nagyon fontos, hogy ne várjuk meg a tünetek súlyosbodását! Az első figyelmeztető jelek megjelenésével egy időben el kell kezdeni a kezelést, mert a panaszok csak fokozódni fognak: piros, duzzadt vagy szárazabb bőrfelületek alakulhatnak ki, amelyek berepedezhetnek, pörkösödnek és hámlani kezdenek a vakarózás miatt.

Ugyan a tudomány mai állása szerint az ekcéma nem gyógyítható, de a betegség karbantartható és tünetmentessé tehető – vagy legalábbis minimalizálhatók a panaszok-.  Jó hír, hogy megfelelő tüneti kezelés mellett a gyermekkori ekcémát a babák fele kinövi kétéves korára.

Megelőzésként és a kezelés szerves részeként fokozottan oda kell figyelni a baba bőrének rendszeres hidratálására. A fürdetés sose tartson sokáig, ha lehet, inkább a zuhanyzást részesítsük előnyben! Mellőzzük a hagyományos szappanokat, amelyek fokozottan szárítják a kicsi bőrét, használjunk olajos, a lipidréteget visszapótló, hipoallergén fürdetőt. A megfelelő hidratálók napi használata is segíthet megakadályozni a bőr kiszáradását és ezzel elejét venni a súlyosabb tünetek megjelenésének, enyhe fokú ekcémánál pedig önmagában is elegendő lehet.

A viszketés csillapítására a szakember általában orvosi ecsetelőt, krémet, esetenként antihisztamin tartalmú gyógyszert is felírhat.

Súlyosabb esetekben az orvos szteroidtartalmú kezelést is alkalmazhat. A szteroidtartalmú krémek segítenek abban, hogy különösen súlyos fellángolások esetén gyorsan enyhítsék a gyulladt bőr pirosságát és viszketését. A szteroidokat azonban csak nagyon rövid ideig és orvos által kontrolláltan szabad használni, mert hosszú távon olyan komoly mellékhatásai lehetnek, mint például a bőr elvékonyodása.

ÍGY TANÍTSD MEG A GYEREKET ORROT FÚJNI!

Mivel csökkenthető az ekcéma kialakulásának esélye?

Az anyatejes táplálás, a hozzátáplálás tudatos, fokozatos megtervezése- bizonyos ételtípusok későbbi bevezetése-,minél kevesebb vegyszer alkalmazása a háztartásban csökkentheti az ekcéma kialakulásának esélyét illetve arra lehet hatással, hogy a betegség enyhébb formában jelentkezzen és ne lobbanjon be.

Mindig törekedjünk a természetes alternatívák használatára: műszálas ruhák helyett kizárólag jól szellőző – nem szoros- pamutba öltöztessük gyermekünket! Használat előtt minden új ruhát, ágyneműt, törölközőt mossunk át, majd öblítsünk többször, jó alaposan, hogy ne maradjon a szálak között mosószermaradvány. A durva vegyszerek, enzimes mosószerek helyett alkalmazzunk hipoallergén, természetes összetevőket tartalmazó készítményeket, ellenőrizzük, nem tartalmaznak-e káros adalékanyagokat!