Menü

Hogyan varázsolhatom fénylővé a hajamat?

Egészséges, ragyogó tincsek

Home » Szépség » Frizura » Hogyan varázsolhatom fénylővé a hajamat? - 02.2020

Sprőd helyett ragyogó. Némi törődéssel és néhány trükkel selymesen csillogó hajkoronára tehetünk szert.

A legendás tv-sorozat, a Szex és New York egyik részében Charlotte megkérdezte a barátnőjét, Carrie-t: „Nem látod ma a hajamat túlontúl csillogónak?” A válasz elmaradt, habár egyértelmű: túlságosan ragyogó hajkorona miatt valószínűleg még senki sem panaszkodott, épp ellenkezőleg. Íme néhány lehetőség, hogy Charlotte-éhoz hasonló, csodaszépen fénylő hajzuhatagra tehessünk szert.

TÖBB TARTÁS

Fényesre polírozva

A legjobb fényesítő eszközünk: a hajkefe. A kefével történő átsimítással a fejbőrön lévő faggyút eloszlatjuk a hajszálakon. Így az nemcsak védőpajzsként szolgál, hanem gondoskodik az extra adag fényről is. Különösen alkalmasak erre a célra a természetes sörtéjű (pl. vaddisznőszőrből készült) kefék, mivel ezek a haj felületét simává, és ezáltal csillogóvá teszik. Ám a manapság népszerűvé vált vegán ápolókefék használatával is hasonló hatást érhetünk el. Hogy a kefe hatékony munkát végezhessen, ajánlott rendszeresen samponnal megtisztítani. Szárítás közben körkefével egyenesíthetjük a hajunkat, valamint lendületet adhatunk vele a tincseinknek. És végül, de nem utolsósorban az sem mindegy, hogy milyen anyagú párnahuzaton hajtjuk álomra a fejünket. A pamut és a poliészter felszívják a hajban lévő nedvességet, és durvává teszik a hajszálak felületét. Jó alternatívát kínálnak a bioselyem huzatok.

Ápolt brillírozás

A haj csillogása szempontjából a megfelelő termékekkel történő ápolás döntő jelentőségű. Mivel csodás fénye elsősorban a szép, egészséges hajnak lehet. Ezeket a hajápolószereket a hajmosás végén mindig hideg vízzel érdemes kiöblíteni, mivel az lezárja, kisimítja a haj felszíni rétegét. A heti egy-két alkalommal használt hajkúra vagy hajpakolás kellő nedvességgel látja el a hajat, és megakadályozza, hogy élettelen hatásúvá váljon.

Ezenkívül a száraz hajvégek különösen örülnek az extra adag ápolásnak, amit hajolaj formájában kaphatnak tőlünk. Ez a termék a hatását legjobban egy hajpakolás után felvíve tudja kibontakoztatni, mivel akkor a kapott nedvességet egyből magába is tudja zárni. A speciális fényt adó hajfestékek fényvisszaverő festékpigmentekkel vonják be a hajszálakat, így még csillogóbbá teszik azt.

A ragyogó pillanatokért

A megfelelő ápolás után a megfelelő stylinggal is tehetünk a csillogásért. Ez már a zuhany alól kilépve kezdetét veszi: ahelyett, hogy szárazra dörzsölnénk a hajunkat a törülközővel, csupán itassuk fel róla a nedvességet, finoman nyomkodjuk ki belőle a vizet. Az erős dörzsölés hatására megnyílik a hámréteg, aminek következtében a haj sprődebbé válik. Ugyanígy közvetlenül hajmosás után hajkefét se szabad ragadnunk, mert a haj nedves állapotban rugalmas, és rendkívül érzékeny. Az összegubancolódott szálak kifésülését a legjobb, ha ilyenkor ritka fogú fésűvel végezzük.

Az ezt követő szárításnál az irány a legfontosabb. A hajunkat csak enyhén megszáradt állapotában kezdjük el szárítani, a légáramot pedig a tövektől a végek irányába vezessük, hogy ezzel is lezárjuk a szálak külső rétegét. Ha száraz a hajunk, akkor érdemes hideg levegővel még egyszer átfújnunk, mert az is extra fényt ad neki. Ha szeretnénk, hajvasalóval is átsimíthatjuk a tincseket, természetesen a megfelelő hővédelemmel párosítva. Ezzel kapcsolatban érdemes arra ügyelni, hogy a hajunkat a lehető legrövidebb ideig tegyük ki a forróságnak. Tehát érdemes leválasztani a hajrészeket, és az egyes tincseken egyszer, lelkiismeretesen végighúzni a hajvasalót, mintsem többször áthaladni rajtuk a forró eszközzel. Lezárásképpen pedig fényspray-vel tehetjük tökéletessé a végeredményt.

SZTÁROK SZÉPSÉGÁPOLÁSI BŰNEI

Belülről jövő ragyogás

Helyes táplálkozással is tehetünk az egészségesen fénylő hajért. Különösen ajánlott a komplex vitamint, mint biotint és B3-vitamint tartalmazó termékek fogyasztása. Ezek megtalálhatók többek között a halakban, a tojássárgájában és az olajos magvakban. A hüvelyesek, például a lencse, ugyancsak erősítik, egészséges fényt adnak a hajkoronánknak. Ezek a növények a rengeteg ballasztanyag és fehérje mellett olyan nyomelemeket is tartalmaznak, mint a cink, ami ugyancsak segíthet a haj fényessé tételében. De már a reggeli kásánkkal is tehetünk valami jót a hajunkkal. A zabpehely ugyanis sok biotint és cinket tartalmaz. Az egészséges táplálkozás mellett a táplálékkiegészítők is segíthetnek a hajat tartósan erősebbé és csillogóvá varázsolni. Különösen hatékony a biotin, a kovasav, valamint a B-vitamin.

De nem csak a hiányzó tápanyagok tehetik fénytelenné a hajat. A stressz és az elégtelen mennyiségű és minőségű alvás miatt is elvesztheti a haj a fényét. Úgyhogy nem csak ezért érdemes rendszeres pihenőket beiktatni – esetleg rögtön egy tápláló hajpakolással megfejelve.

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk