Menü

A magas érzelmi intelligencia jelei

A te EQ-d vajon mekkora?

Home » Életmód » Psziché » A magas érzelmi intelligencia jelei - 03.2020

Az érzelmi intelligencia fontos része a mindennapi életünknek, leginkább a társas interakcióknál. Ha kíváncsi vagy a saját EQ-dra, akkor olvasd el a cikket, és gondold végig, hogy a 11 jelből vajon mennyi illik rád.

 1. Elgondolkozunk az érzelmeinken

Csak akkor tudjuk megérteni az érzéseinket, ha merünk velük foglalkozni. Épp ezért olyan fontos, hogy törődjünk azokkal. Azoknak ugyanis, akik néha megkérdőjelezik a saját emócióikat, sokkal magasabb az érzelmi intelligenciájuk.

 1. Érdeklődünk más személyek távlati tervei iránt

Nagyon fontos, hogy más személy szemszögéből is képesek legyünk szemlélni a világot. Aki csak a saját véleményével és világnézetével törődik, az nem tudja mások helyzetébe beleképzelni magát.

 1. Gyakran mondjuk: köszönöm

Ez a szó nagyon fontos, és rengeteget számít, hiszen ezzel azt jelezzük a másik fél felé, hogy megbecsüljük azt, amit tett értünk.

ÚJ MUNKAHELY, ELSŐ NAP – TUTI TIPPEK!

 1. Mindig érdekel minket a dolgok miértje

Rettentő fontos, hogy mindig megkérdőjelezzük az érzéseinket és a gondolatainkat. Amennyiben ezt nem tudjuk megtenni, akkor nem igazán várhatjuk el, hogy kontroll alatt tudjuk magunkat tartani, nemhogy másokat megérteni.

 1. Tudjuk, mikor kell szünetet tartanunk

Előbb gondolkozunk, utána beszélünk. Ennek fontosságáról már sokan hallottak, azonban csak nagyon kevesen alkalmazzák. Aki képes ezt a szabályt betartani, az bebizonyítja, hogy valóban magas az érzelmi intelligenciája, hiszen ténylegesen tudja szabályozni a tetteit, így később nem kell azokat megbánnia.

 1. Elfogadjuk a kritikát

Ez nagyon magas érzelmi intelligenciára utal. Meg kell értenünk, hogy a kritika nem egyenlő a sértéssel. Inkább egyfajta segítség, hiszen a kritikának köszönhetően tudunk tanulni a hibáinkból.

 1. Fontos a másik fél reakciója

Ebben az esetben szintén azt bizonyítjuk, hogy nem csak magunkra gondolunk, hanem mások is fontosak számunkra. Az érzelmi intelligencia azt is jelenti, hogy meg szeretnénk érteni a másikat, és fontosak számunkra az érzései. Ez még akkor is így van, ha az illető érzelmei nagyban eltérnek a mieinktől.

 1. Bocsánatot tudunk kérni

Sok ember számára nagyon nehéz bocsánatot kérnie. Ezt a köszönömnél sokkal kellemetlenebb kimondani, hiszen fel kell vállalnunk, hogy hibát követtünk el.

 1. Meg tudunk bocsátani

Ebben az esetben is az a fontos, hogy át tudjuk érezni a másik helyzetét, aminek következtében képesek vagyunk megérteni tetteinek miértjét, így meg tudunk neki bocsátani.

 1. Analizáljuk a gyengeségünket

Mindenki tisztában van az erősségeivel, a jó tulajdonságaival, azonban a legkevesebben akarják látni a gyengeségeiket, hiszen azokon dolgozni kell ahhoz, hogy az erősségünkké váljanak.

63 KARRIERTANÁCS, AMIT ÉRDEMES MEGFOGADNI

 1. Őszintén tudunk dicsérni

A dicsérettel azt tudatjuk a másik féllel, hogy értékeljük és megbecsüljük. Ha valaki nagyon jó munkát végzett, akkor valóban elismerést érdemel. Erről sose feledkezzünk meg!

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk