Menü

Empatikus vagyok?

7 tény az együttérzés elsajátításáról

Home » Életmód » Psziché » Empatikus vagyok? - 02.2021

Az empátia az a képesség, hogy együttérezz más emberekkel. Ennél mélyebb megértés aligha létezik. Judith Glück kutató elmagyarázza, hogyan jön létre az empátia, és miként lehet ezt „edzeni”.

Empátia, „a legforradalmibb minden érzés közül”– ahogy a feminista Gloria Steinem egyszer megírta. Leslie Jamison, az amerikai bestseller-szerző máshogy fogalmaz: “Egy olyan kontextushorizont felismerése, amely folyamatosan túlmutat azon, amit láthatunk.” Judith Glück számára pedig az együttérzés az öt erőforrás egyike, amely a bölcsességből származhat.

Az empátia azonban nem minden ember számára azonos. Egyesek óriási együttérzéssel élnek, mások teljesen érzéketlenek. Miért olyan fontos az empátia? Hajlandóság kérdése? És mi határozza meg, hogy mennyire tudok empatikus lenni?

LEGYÉL EMPATIKUS: 7 TÉNY ARRÓL, HOGYAN TANULD MEG AZ EGYÜTTÉRZÉST

  1. Az empátia diszpozíció kérdése, de tanulható is

Mindenki bizonyos mértékben empatikus. A babák ezzel a kompetenciával születnek, sőt az újszülöttek utánozhatják is az arckifejezéseket. Az úgynevezett tükörneuronoknak köszönhetően érzékelhetjük az érzelmeket és az érzéseket, amikor valaki kifejezi őket az arckifejezésén keresztül. Ez a tulajdonság azonban nem mindenkinél fejlődik azonos mértékben. Teljesen eltérő minden gyereknél, hogy mennyi időbe telik nekik az empátia megtanulása. Azonban edzhetjük is az empátiát, például azáltal, hogy közöljük saját érzéseinket a gyerekekkel, és valóban példát mutatunk az empátiára.

  1. Ezért is érdemes empatikusnak lenni

Például, ha látom, mit éreznek más emberek egy értekezleten, akkor jobban alkalmazkodhatok az adott helyzethez. Ha azonban bölcs ember vagyok, nem ez az elsődleges, hanem szeretnék igazán együttérezni másokkal, hogy támogassam őket. Az empátia az egyik oka annak, hogy eleve bölcsebbé válsz, hiszen érdekel, hogy mások hogyan éreznek, másfelől megpróbálsz az ő szemszögükből látni dolgokat. Sokat tanulhatunk ezáltal az emberek közötti különbségekről is.

ÖNBIZALOM-NÖVELŐ SZÉPSÉGTIPPEK

  1. Megtanulni együttérezni: figyelni és hallgatni

Tehát hogyan tanulható meg igazán együttérzés? Megpróbálhatunk jobban figyelni arra, hogy mások mit éreznek és meghallgatni más embereket. Meg kell próbálnunk a megfelelő kérdéseket feltenni. A bölcs emberek gyakran nagyon jó hallgatók, mert valóban megpróbálják megérteni, miről is van szó, nem pedig azt akarják bizonyítani, hogy mennyire okosak, és milyen nagyszerű tanácsokat tudnak adni.

  1. Az empatikus emberek nem mindig empatikusak

Kikapcsolhatjuk az empátiánkat. Amikor valakit ismerünk, ugyanabba a csoportba vagy a családba tartozik, automatikusan képesek vagyunk együttérezni az illetővel, de amikor valaki idegen számunkra, könnyen kikapcsolhatjuk az empátiánkat. Nem és életkor, ezek a tényezők mindig befolyásolhatják empátiás képességünket.

  1. Empátia az idősekkel szemben

A fiatalok számára biztosan nem könnyű együttérezni valakivel, aki 80 éves. Vannak olyan tanulmányok, amelyeknél embereket öltönybe öltöztetnek, így sokkal nehezebbé téve a járást, és olyan szemüvegeket adnak rájuk, amelyek homályossá teszik a látásukat. Ez megkönnyíti az öregség általános állapotának vizualizálását. De ahhoz, hogy elképzelhessük az általános érzést, amely egy egész életre való visszatekintéséből fakad, több kell. Bizonyos mértékig megpróbálhatod ezt úgy, hogy idős emberekkel beszélsz és foglalkozol velük.

  1. A fiatalabb emberekkel való együttérzés: ez sem olyan egyszerű

Ezzel szemben a 80 évesek sem képesek automatikusan elfogadni azt, hogy mit érezhet egy 20 éves. Pontosan a saját élettapasztalata miatt gyakran nehéz komolyan venni a lényegesen fiatalabb embereket. Egy igazán bölcs ember képes erre, mert még mindig tudja, milyen érzés volt anno, és ezek a problémák valóban súlyosak és fontosak voltak – legalábbis szubjektíven.

TELJES FLOW-BAN

  1. A nők empatikusabbak, mint a férfiak?

Vannak tanulmányok, amelyek azt mutatják, hogy átlagosan a nők együttérzőbbek. Vitatni lehet, hogy ez a nőknél veleszületett-e vagy példaképeken keresztül tanult-e. Automatikusan előny az empátia? Nehéz megmondani, bár a bölcsesség mindenképpen igényel bizonyos mértékű empátiát, ez attól is függ, hogy mit kezdünk vele. Túl sok empátiával is rendelkezhetünk. Ez azt jelenti, hogy túlságosan is belemerülhetünk a legjobb barátnőnk érzéseibe. De a bölcsesség magában foglalja azt a hajlandóságot is, hogy kritikusan megkérdőjelezzük azt, amit érzünk vagy átérzünk.

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk