Active Beauty
Elég tiszta

Az intim higiénia magabiztosságot ad

Elég tiszta

A női nemi szervek speciális ápolást igényelnek. Két szakértő elárulja, hogy mi, nők hogyan találhatjuk el az intimhigiénia megfelelő mértékét ahhoz, hogy folyamatosan jól érezzük magunkat a bőrünkben.

A nők számára magától értetődő, hogy tetőtől talpig ápolják magukat. Pedig a belső, szemmel nem látható genitáliát (a vaginát vagy hüvelyt) és a külső, látható nemi szerveket (a vulvát) nem szabadna a többi testrészünkhöz hasonlóan egyszerűen tusfürdővel és testápolóval ápolni. Mert ez a két érzékeny terület különleges, egymástól is eltérő igényekkel rendelkezik: a vaginát nem szükséges és nem is szabad aktívan tisztítani, magyarázza dr. Andrea Kottmel nőgyógyász-szexológus. A hüvely tisztán tartja magát – méghozzá úgy, hogy egy olyan váladékot termel, ami kitessékeli a nemkívánatos baktériumokat és gombákat. A hüvelyváladékot élettani körülmények között viszonylag szűk határok között mozgó pH-érték jellemzi: 3,8–4,2. A tejsav gondoskodik a hüvely állandó savas kémhatásáról, mely védőpajzsként óvja a sérülékeny női intim testrészeket. „A hüvely sejtjei táplálják ezeket a – laktobacilusoknak is nevezett – kis segítőket egy saját maguk által előállított tápanyaggal” – mondja a szakorvos.

INTIM HIGIÉNIA

Egy jó szándékú beavatkozás is fel tudja borítani ezt az érzékeny egyensúlyt, és kedvez a visszatérő fertőzéseknek. Ezért a hüvelyt vízzel se szabad kiöblíteni, nemhogy gyógynövényes gőzöléssel „kifertőtleníteni”.

Sokan azért érzik mégis szükségét a tisztításának, mert az intim tájékuknak erős szaga van – pedig teljesen normális, ha bizonyos mértékben savanykás illatú. Ha viszont hirtelen halszagúvá válik, akkor az a bakteriális vaginózis betegségre utalhat. Ebben az esetben leginkább orvos felkeresése javallott, és semmiképpen sem a túlzásba vitt higiénia.

A vagina egészségének megőrzését támogatja a természetes anyagból, például selyemből vagy pamutból készült fehérnemű viselése, magyarázza Micha Bitschnau nőgyógyász: „A hüvelynek levegőre van szüksége, különben az intim tájékon olyan közeg alakul ki, ami kedvez a nemkívánatos kórokozók elszaporodásának.” Ezért éjszakára nem tanácsos alsóneműt venni a hálóing alá, és ha szükséges, légáteresztő, parfümmentes fehérneműbetéteket ajánlott használni.

Ugyanígy a külső intim területek ápolására is érvényes a szabály: a kevesebb több. Andrea Kottmel azt tanácsolja, hogy a szeméremtestet naponta egyszer, langyos vízzel mossuk meg. Aki szeretne, használhat ehhez intim mosakodógélt vagy -habot. Ezek pH-értéke megegyezik a genitális területekével – ellentétben a szappanokkal és a tusfürdőkkel. Ezt követően egy puha törülközővel itassuk fel róla a vizet, és ha szükségét érezzük, krémezzük be egy intim ápolótermékkel. A hagyományos testápoló használata ezen a területen az összetétele miatt nem ajánlott.

A vulva zuhanyzás közbeni tisztítására és az azt követő ápolására alkalmas a szűz kókuszolaj is, mondja Bitschnau nőgyógyász. Aki napközben is szereti magát felfrissíteni, az tehet a vécé mellé is egy üveg kókuszolajat. Szükség esetén tegyünk belőle kanállal egy keveset egy nagy vattakorongra. Ezzel töröljük át a vulvát, kizárólag elölről hátrafelé haladva, majd pedig a végbélnyílást is körkörös mozdulatokkal. Bitschnau: „Az esetleges kórokozókat megköti az olaj, a bőr pedig selymes és ellenálló marad.”

Ez különösen akkor fontos, ha a szeméremtestünket rendszeresen borotváljuk. Pedig Andrea Kottmel szerint az intimszőrzetnek nagyon is fontos funkciója van: szabályozza a nedvességet és véd a fehérnemű mechanikus ingerlésétől. Egy jó kompromisszumos megoldás a szőrzet rövidítése. Aki viszont ennek ellenére sem szeretne lemondani a simára borotváltságról, annak csak friss, tiszta pengéket szabad használnia. Kottmel szerint a nemkívánatos szőrzet lézeres eltávolítása is egy lehetséges, ám költséges alternatíva.

Fontos tudni, hogy a nőgyógyász nemcsak a hüvely, hanem a vulva egészségéért is felelős. Ám sajnos sok nő még mindig megpróbálja önmaga kezelni a külső nemi szerveket érintő panaszait, magyarázza Andrea Kottmel. „Ők sokszor kalandos utakat járnak be, és néha erősen irritáló anyagokkal próbálják gyógyítani magukat. Pedig a legtöbb problémát a pontos diagnózis felállítása után jól lehet kezelni.”

HOVA KERÜLJÖN A TAMPON?

Szexre készen

Miként végzi a dolgát a hüvely szex közben? Az egészséges hüvelyflóra a közösülés közbeni mechanikus ingerlést normális esetben ellensúlyozni tudja, mondja Andrea Kottmel szexológus. Néha – például hormonális változások hatására – a belső nemi szervek ellenálló képessége csökken, és irritálódhat, folyást tapasztalhatunk vagy tartósan kellemetlen szagúvá válhat. Sokan azt gondolják, hogy ezért a lúgos kémhatású sperma a felelős. Pedig általában inkább a hüvelyflóra mikrobiális zavarára terelődik a gyanú, amit se a vagina kiöblítésével, se ápolótermékek használatával nem tudunk orvosolni. Ehelyett konzultáljunk orvossal, aki valószínűleg a bakteriális flóra megerősítését javasolja majd – például laktobacilusok szedése révén –, hogy az újra be tudja tölteni védekezőfunkcióját.