Menü

Mama&Papa a csomagban

Együtt utazik a család

Home » Szabadidő » Utazás » Mama&Papa a csomagban - 05.2019

Ha egy család három generációja együtt megy el nyaralni, mindenkinek több jut az élvezetből és a pihenésből. Határszomszédaink bővelkednek többgenerációs úti célokban.

Míg a mama és a papa az unokáikkal a homokozóban játszanak, addig anya és apa lazítanak a strandon. Sok előnye van annak, ha több generáció együtt utazik el valahova. Hiszen az idősebb generáció manapság még nagyon jó egészségnek örvend és rendkívül fiatalos, ezért szívesen foglalkoznak az unokáikkal pár órán keresztül, akik egyébként távol laknak tőlük, és akikkel csak ritkán találkoznak. Így a szülőknek valamivel több pihenés jut. Valamint a gyerkőcök is örülnek annak, hogy végre több időt tölthetnek a nagymamával és a nagypapával, akik őket ez idő alatt alaposan el is kényeztetik.

Ezért egy ilyen nyaralás minden generáció számára sokkal több élvezetet nyújt. A családtagok újra megismerik egymást, ezúttal egy teljesen új oldalukról, és persze olyan emlékekre tesznek szert, melyekből a lelkük egész évben táplálkozni tud.

Nem csoda, hogy egyre több szálláshely specializálódik a többgenerációs nyaralásokra. A karintiai Eschenhof Hotelbe olykor akár négy generáció is érkezik egyszerre. „Pár éve egy nagycsalád például minden karácsonyi szünetet nálunk tölt – meséli Gerhard Ortner hoteltulajdonos. – A nagypapa 88 éves, és nálunk lakik a hotelben, a fia és a lánya pedig a partnereikkel, valamint az összesen öt gyermekükkel a szomszédos nyaralóházban szállnak meg. Napközben a szülők sportolnak a nagyobbakkal, míg a nagyszülők a legkisebbekre vigyáznak. A reggeli, valamint az esti órákban pedig összegyűlnek a család tagjai, és értékes időt töltenek el együtt.”

UTAZZUNK ÚGY, MINT A PROFIK!

A természet lágy ölén

A természetben a fiatalok kitombolhatják magukat. Az idősebbeknek pedig érdemes követni a példájukat. Az osztrák „Urlaub am Bauerhof” hálózat speciális családi fogadókat kínál szállás gyanánt. Ezek mindegyike csodaszép környezetben található, ahol a gyerekek állatokat simogathatnak, a környék pedig túrázásra és biciklizésre csábít mindenkit. A gazdák továbbadják a gyógynövényekkel és a kenyérsütéssel kapcsolatos tudásukat. Ezeket a fogadókat gyermekbarát módon alakították ki.

A szerkesztőség tippje: A burgenlandi Apfelhof családi panzió családi nyaralásokra specializálódott. A fogadó rendelkezik egy játszókerttel és egy beltéri játszótérrel, egy nyulas játszóházzal, családi farmmal, egy lovas létesítménnyel és állatsimogatóval. Kerékpárok és babakocsik kölcsönözhetők. A lutzmannsburgi élményfürdőhöz közeli panziót gyerekbarát módon alakították ki. A Family Park nevű vidámpark szűk órányi autóútra található. Az elszállásolás családi szobákban, a gyermekek számára hálófülkékben történik, valamint lakóautóhelyeket is biztosítanak. Hetente öt alkalommal délelőttönként díjmentes gyerekfelügyeletet lehet igénybe venni, de ha szükséges, családi tanácsadót is rendelkezésre bocsátanak.

Túrázás & sportolás

 

Happy multi-generation family walking on landscape

 

A családoknak, akik együtt szeretnék bebarangolni Ausztriát, mindenképpen ajánlatos utánajárniuk, hogy a hegyek mennyire alkalmasak a családi túrázásra: Vannak olyan útvonalak, melyeken mindenki gond nélkül végig tud menni? Babakocsis túrák? Függővasúttal elérhető hegycsúcsok? Vidékek, ahol a gyerekek is tudnak hegyet mászni? A Wanderdörfer Egyesület családbarát túrarégiókat és kirándulóhelyeket mutat be.

Egészen különleges élmény lehet egy alpesi házikó bérlése is. Közvetítő platformokon találhatunk olyan szálláshelyeket, ahova gyerekeket is nyugodtan vihetünk magunkkal, melyek vonattal megközelíthetők, vagy ahol reggelit is kínálnak.

A szerkesztőség tippje: A karintiai Eschenhof az egész család számára kínál nyaralási és wellnesslehetőséget. A lankás vidékeken keresztülvezető túrákat az idősebbek és a kisgyerekek is teljesíteni tudják. Remek kirándulócél a közelben fekvő, 25 km hosszú Nockalmstrasse gyerekjátszóterekkel, hangulatos pihenőhelyekkel és témaútvonalakkal. Különösen népszerű a nagycsaládok körében a radentheini gránátélményvilág.

Fürdőzés a tavakban&a tengerben

Happy multi-generation family enjoying on beach

 

Pancsolás, lubickolás, úszás, napozás: a vízparti közös nyaralás minden családtag számára tartogat valamit. Ausztria tavai nemcsak gyorsan elérhetők, hanem sok gyerekbarát hotel, kemping és apartman is található a partjaikon. Többek között a Family Austria fürdőhoteleit és apartmanjait is megtaláljuk közvetlenül a fürdőtavak partján vagy azok közelében. A családok a strandra való belépéskor kedvezményes jegyet vásárolhatnak.

A szerkesztőség tippje: Aki a tengerhez szeretne utazni, és a családjával kel útra, az szívesen veszi célba az olyan klasszikus desztinációkat, mint Olaszország vagy Horvátország,annak jó hír, hogy könnyen elérhetoő, és a családok minden igényét kielégítő választék várja őket. A „Kvarner Family” platform a horvátországi Kvarner-öbölben található magánszálláshelyeivel kínál nyaralási lehetőséget azok számára, akik meg szeretnék ismerni az országot és az ott élő embereket. A Kvarner Family védjegy viselésére jogosult apartmanok és magánházak közös jellemzői a gondozott környezet, a hangulatos berendezés, a hagyománytisztelet és a családias légkör. A családos nyaralások során már sok barátság szövődött errefelé.

6 OK, MIÉRT FONTOS UTAZNI A GYEREKEKKEL

Nyaralás a mamával és a papával

Ha a szülőknek egy kis pihenésre van szükségük, vagy nyáron is dolgozniuk kell, a tetterős nagyszülők minden további nélkül egyedül is elutazhatnak az unokáikkal nyaralni. Az indulás előtt azonban jó néhány dolgot tisztázniuk kell: Milyen szabályokat kell követniük? Miről nem szabad semmi esetre sem megfeledkezniük? Napi rituálék? Ha a nagyszülő
a nagyobb lélegzetű nyaralás előtt még szívesen letesztelné, hogy egyáltalán működik-e a dolog, töltsön el a kicsikkel egy közös hétvégét.

Checklist a többgenerációs nyaraláshoz:

  • Melyik úti cél felel meg a család mindegyik tagjának?
  • Milyen hosszú lehet az út?
  • Melyik szállásfajta lesz a legmegfelelőbb?
  • Milyen közös kirándulásokra és tevékenységekre lesz mód?
  • Szeretnénk-e gyerekfelügyelet szolgáltatást igénybe venni?
Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk