Menü

Mondjon igent az életre!

Együtt a mellrák ellen

Home » Életmód » Egészség » Mondjon igent az életre! - 09.2018

Az ausztriai rákellenes liga immáron 16 éve hívja fel a figyelmet – a rózsaszín szalaggal – a mellrákkorai felismerésének jelentőségére. Sajnálatosan a probléma hazánkat sem kerüli el, így ennek megfelelően immár hagyományszerűen idén is megrendezik a Hídsétát, amelyre szeptember 30-án kerül sor. Felvilágosító előadásokkal, egészségmegőrző beszélgetésekkel, általános lakossági szűrésekkel és állapotfelmérésekkel, szórakoztató, sportos és gyerekprogramokkal, valamint koncerttel várnak minden érdeklődőt. De lássuk, hogy osztrák szomszédaink hogyan viszonyulnak a problémához.

Széles körű tudatformálás

Az osztrák Pink Ribbon Program elindulása óta a mellrákról és a rákos betegségekről általában véve is érezhetően nyíltabban beszélünk. „A pácienseknek nem kell már szégyenkezniük és rejtőzködniük a betegség okozta testi változásaik miatt. Sőt a Pink Ribbon Programból befolyt adományoknak köszönhetően még segítő kezet is tudunk nyújtani nekik, hogy ne érezzék magukat annyira elveszettnek a betegséggel kapcsolatos aggodalmaik, kérdéseik és kihívásaik rengetegében” – mondja Doris Kiefhaber, a program egyik vezetője. Legalább minden nyolcadik nőnél diagnosztizálnak mellrákot. „Szinte nem is létezik olyan ember, aki valamilyen formában ne lenne érintett a témában.”

NAPFÉNYHIÁNY ELLEN: D-VITAMIN

A korai felismerést szolgáló legjobb és legelterjedtebb szűrővizsgálat a mammográfia. „Csak ezzel az eljárással lehet a mellrákot olyan stádiumában felismerni, melyben még nem tapintható, és még tüneteket sem okoz” – mondja Kieghaber. E vizsgálat során 2-3 felvételt készítenek. Eközben a mellet óvatosan összenyomják. A legtöbb nő számára ez kellemetlen vagy akár fájdalmas érzés is lehet. Viszont csak ezzel a módszerrel készülhetnek jó minőségű röntgenfelvételek, melyek birtokában jelentősen megnő az esélye annak, hogy a mellrákot időben felismerik.

Néhány nőt a rendszeres vizsgálat során őket érő sugárterhelés aggaszt. De Doris Kiefhaber szerint nincs mitől tartaniuk: „Az Ausztriában rendelkezésre álló modern gépek sugárterhelése a közhiedelemmel ellentétben nagyon alacsony. Az Atlanti-óceán átrepülése nagyjából ugyanekkora terhelést okoz.” Annak érdekében, hogy a mammográfiás felvételek kiértékelése minél magasabb szinten történjen, minden vizsgálatnál két radiológus van jelen, és nem mellesleg egymástól függetlenül nézik át a felvételeket.

Élet mellrákkal

Amennyiben a hatékony megelőző intézkedéseknek köszönhetően időben felismerik a betegséget, 80%-os esély van arra, hogy a betegség gyógyítható. Minél nagyobb a csomó, annál nagyobb sajnos annak a valószínűsége, hogy a rákos sejtek a mellszövetből kijutva szétszóródtak a testben, és más szerveket is megtámadtak. Claudia Altmann-Pospi- scheknél nagyon fiatalon, 38 éves korában diagnosztizálták a betegséget, még azelőtt, hogy a megelőző vizsgálatokkal kiszűrhették volna azt: gyógyíthatatlan mellrák áttétekkel. Az alsó-ausztriai hölgy júniusban ünnep elte az 5. „túlélő-szülinapját”. 2016 óta ír a Facebookon a mindennapjairól, és életigenlő posztjaival bátorságot ad a többi érintettnek, hogy ne hagyják legyőzni magukat. Képek a műtéti hegeiről, beszámolók a kemoterápiáról, bejegyzések jó és rossz napjairól – a „Claudia’s Cancer Challenge”-nek immáron 4600 követője van. „Ezenkívül épp a könyvemen dolgozom, amiben elmesélem a történetemet, és tippeket adok ahhoz, hogy hogy lehet a krónikus rákos betegség ellenére teljes életet élni.” Claudiának szívügye, hogy másoknak bátorságot és reményt adjon: „Még akkor is, ha az én történetem a gyógyulás szempontjából nem happy enddel ér majd véget.”

 

A szeptember 30-án, vasárnap meg- rendezésre kerülő esemény számos programmal készül az érdeklődőknek. Az általános egészségállapot felmérő szűrések mellett lakossági felvilágosító beszélgetések is lesznek a szűrésekről, illetve az önvizsgálatról. De koncert és jóga is vár az érdeklődőkre, majd 18:30-kor indul a Hídséta a Lánchídon. Bővebb információ a programról: egeszseghid.hu

„Ne legyen tabu a rák”

Kiefhaber asszony, árulja el, hogy miben látja a mellrákellenes kampány legfontosabb feladatait a modern orvostudomány korában, és a tájékozott, felelősségteljes páciensek körében?

Doris Kiefhaber: A kampány három célt támogat. Egyrészről emlékeztetni kívánunk mindenkit a mellrák korai felismerésének jelentőségére, tehát a mammográfiai szűréseken való részvétel fontosságára. Másrészt szeretnénk, ha a rák többé nem lenne tabutéma. Szolidaritást vállalunk azokkal a nőkkel, akik mellrákban szenvedtek vagy szenvednek. Hiszen ez a betegség minden nyolcadik nőt érint az élete során. Ezen a téren komoly sikereket értünk el. A mellrákos nőknek már nem kell eltitkolniuk betegségüket, nyíltan vállalhatják azt. A harmadik célunk pedig az, hogy az akcióval adományokat gyűjtsünk, mely pénzből azokat a nőket tudjuk támogatni, akik a betegségből adódóan pénzügyi nehézségekkel küzdenek.

5 EGÉSZSÉGES DZSÚSZ

Apropó korai felismerés: a nők egy bizonyos százaléka nem él ezzel a lehetőséggel. Mi ennek az oka?

Kiefhaber: Vannak egyrészről azok a nők, akik tisztában vannak ennek fontosságával, viszont annyira elfoglaltak (család, munka), hogy egyszerűen elfelejtenek szűrésre járni. A másik csoportba azok tartoznak, akik azért nem járnak el a vizsgálatokra, mert adott pillanatban még semmilyen panaszuk sincs, ezért úgy gondolják, hogy ők nem is érintettek a témában. Ennek a két csoportnak szeretnénk felhívni a figyelmét arra, hogy a 40. életévüket betöltött hölgyek körében a rendszeres mammográfiai szűrés a mellrák korai felismerésének legfontosabb intézkedése.

Milyen jelentősége van a havonta elvégzett tapintásos vizsgálatnak a korai felismerésben?

Kiefhaber: Az orvos által vagy önmagunkon végzett vizsgálat nem tartozik a korai felismerés intézkedései közé, mert a csomót csak egy bizonyos méret fölött tudjuk kitapintani. Tudni kell, hogy a csomók sok esetben csupán hormonális eredetű, jóindulatú kötőszöveti tömörülések, és ezért nem szabad azonnal pánikba esnünk, ha valami gyanús dolgot tapintunk ki a mellünkben. Természetesen mindenképpen azt tanácsoljuk, hogy ezt az elváltozást mutassuk meg orvosnak is. Másrészről a tapintásos vizsgálat nem szabad, hogy hamis biztonságérzetet adjon, mivel ezzel a módszerrel nem lehet a mellrákot egy korai stádiumában felismerni.

Mik az utóbbi évtizedek legfontosabb, a mellrák diagnosztikájával és terápiájával kapcsolatos mérföldkövei?

Kiefhaber: A rákterápia rengeteget változott, az emlőrák diagnózisa és kezelése pedig drámaian sokat fejlődött az utóbbi időben. A mellrák az új terápiás lehetőségeknek köszönhetően az esetek több mint 80 százalékában gyógyítható. Azokban az esetekben, amikor a betegség nem gyógyítható, a beteg élettartama – a lehető legjobb életminőség megőrzésével – meghosszabbítható. Ezek az elmúlt 10–20 év legkiemelkedőbb vívmányai. A terápiák Ausztriában minden páciens számára korlátozás nélkül elérhetők.

Mit javasolna az érintetteknek, akiknél ezt a betegséget diagnosztizálták?

Kiefhaber: Azt tanácsoljuk, hogy forduljanak az Ausztria-szerte elérhető, rákbetegeket segítő 63 tanácsadó központ egyikéhez. A diagnózis pillanatától támogatjuk és figyelemmel kísérjük a betegek állapotát, ami az első időben természetesen hatalmas sokként éri őket. Ez a szolgáltatás ingyenes, és kérésre anonim módon is igénybe vehető. Teljes titoktartás biztosított, és bármilyen kérdést fel lehet tenni nekünk, ami ezzel a témával kapcsolatban felmerülhet – a gondozástól kezdve a terápiás lehetőségeken keresztül egészen a kúráig.

 

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk