Menü

Együtt a kertben

Kertbarátok

Home » Életmód » Együtt a kertben - 04.2018

Ahol a káposzta és a répa nő: a közösségi kertekben nemcsak színpompás zöldségfélék teremnek, hanem életre szóló barátságok is.

Krémek, savanyított zöldségek, különféle pestók, valamint értékes olajok, zöldséglevesek, zöldség- és gyümölcslevek: a dm ma már zöldséges ételek széles választékát kínálja üzleteiben. Különféle gabonák, például tönköly, hajdina és rizs is kapható itt, valamint a tészták minden elképzelhető variációja. A dm határozottan jó alapot szolgáltat az egészséges és tudatos táplálkozáshoz. És aki ezeket a termékeket szívesen fogyasztja friss, szezonális zöldségekkel, az könnyedén termeszthet saját paradicsomot, cukkinit, zöldfűszereket és társaikat.

A házilag termesztett zöldségek nemcsak kifejezetten intenzív ízűek, hanem egy kis büszkeséggel is eltöltenek. Rengeteg időre és odaadásra van szükség ahhoz, hogy valamit felneveljünk, illetve valami nagyszerűt hozzunk létre. Ráadásul a kertészkedés boldoggá tesz, ez tudományosan is bizonyított. Testnek és léleknek is jót tesz, és pihentető hatással is van ránk, ha a természetben dolgozunk. Ráadásul öröm nézni, ahogy a termények növekednek. Ezenkívül a kertészkedés nemcsak örömet, hanem barátokat is hozhat.

A KICSI ERKÉLY IS LEHET TRENDI! TIPPEK FELÚJÍTÁSHOZ!

Jót tesz az egónak és a testnek

Az utóbbi években sok helyen nőttek ki közösségi kertek a földből. Különösen 
a nagyvárosokban alakítottak ki számosat az előbb említettekből – többségüket épp a panelházakban lakó, mégis zöldre vágyó embereknek. A közösségi kertekben nem csak a zöldségek fejlődnek. A közös munka, megbeszélések és találkozók során baráti kapcsolatok is kialakulnak. Ezek
a kertek különösen a városokban kínálhatnak új módokat arra, hogy a közös ásás, egyelés és szüretelés révén megismerkedhessenek a közelben lakók, és informális keretek közt összejöjjenek a különböző társadalmi rétegek.

Richard von Weizsäcker, a Német Szövetségi Köztársaság egykori elnöke

» A kert a természethez vezető út.«

A kertben pedig nemcsak a gyümölcsök és a zöldségek érhetnek be, hanem olyan fontos tulajdonságok is, mint például a szociális kompetenciák, a tisztelet, a tolerancia és az empátia. A léleknyugtató kertészkedés összehozza a különböző generációkat, hiszen kortól függetlenül mindenki találhat a saját állóképességének megfelelő foglalatosságot. Ezalól a legkisebbek sem számítanak kivételnek. Sőt, egyes kutatások szerint azok
 a gyerekek, akiket a szüleik bevonnak 
a piaci vásárlásba, főzésbe, kertészkedésbe, sokkal elfogadóbbak a számukra felfedezésre váró zöldségekkel, gyümölcsökkel. Hiszen ki ne enné szívesen a maga gondozta répát vagy épp karalábét.

ÍGY VÁLHATNAK A GYEREKRAJZOK OTTHONUNK ÉKÉVÉ

A közösségi kert projektnek persze van még egy nagy előnye. Méghozzá az, hogy pontosan tudjuk, hogy milyen folyamatokon esett át az adott zöldség, míg végül 
a tányérunkra nem került. Ez pedig tökéletes kezdet ahhoz, hogy valóban törekedhessünk arra, hogy a jövőben jóval egészségesebben, tudatosabban étkezzünk.

Kertet mindenkinek

Szerencsére ma már országszerte találhat közösségi kertet, ezt a weboldalt felkeresve bővebb információhoz juthat.

MentésMentésMentésMentés

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk