Active Beauty
Turbózzuk fel gyermekünk egészségét!

Tippek az egészséges gyermekkorért

Turbózzuk fel gyermekünk egészségét!

Szülőként mi viseljük a felelősséget gyermekeink egészségéért is. A gyerekek pedig gyorsan és könnyen tanulnak: ha már korán megismertetjük őket a helyes táplálkozás és életmód alapelveivel, nagy valószínűséggel azokat a későbbiekben, felnőttként is követni fogják majd. Jó hír, hogy nem kell sem dietetikusnak, sem gyermekorvosnak lennünk hozzá, hogy példát mutassunk. Elég pár alapszabály, melyek mentén terelgethetjük őket a jó irányba.

Mi döntjük el

Az ’ellátási vonalak’ a szülők kezében vannak, mi döntjük el, milyen élelmiszereket viszünk be a háztartásba. Törekedjünk minél frissebb alapanyagokból főzni, és ha tudjuk, inkább kerüljük el a feldolgozott, félkész termékeket, mivel ezek általában nagyon sok zsírt és cukrot, hozzáadott aromákat, mesterséges ízfokozókat tartalmaznak. A gyermekek nem fognak lázadni, hiszen mindenki azt szokja meg, ami otthon van. Kis odafigyeléssel így sokban javíthatunk gyermekünk étkezési szokásain.

EGÉSZSÉGES SALÁTA, AMELY A GYEREKEKNEK IS ÍZLENI FOG  

A levegőre!

A gyerekeknek általában napi 1 óra mozgásra van szükségük. Ezt próbáljuk biztosítani! Hétvégi programként válasszunk kirándulást a mozi helyett, vagy menjünk ki a játszótérre 1-2 órára! A nyári időszakban viszont fordítsunk különös figyelmet a fényvédő krémek használatára, hiszen a gyermekek bőre még sokkal érzékenyebb! Használjunk magas faktorszámú naptejet, és próbáljuk árnyékos részre terelni a játékokat!

Sportolni jó!

Már az óvodás korú gyerkőcöket is be lehet íratni heti 1-3 alkalmas sportfoglalkozásra, hogy levezessék energiáikat. Támogassuk gyermekünket, ha megtetszett neki valamelyik sport, otthon pedig határozzunk megy időlimitet a TV-re és a számítógépre! Ha nyaralni megyünk, iktassunk be olyan programot, mely az egész családot átmozgatja: járjuk be a várost biciklivel, vagy menjünk túrázni is a tengerparti pihenés mellett.

A GYEREKEK ÉS A PÉNZ

Nem kell mindet megenni

Bár sokan a ’tiszta tányér’ szabályával nőttek fel, és rengetegen szokhatták meg otthon a „Ha kiszedted, megeszed!” felszólítást, ez a módszer nem igazán egészség-párti. A kényszerített evés nyomást helyez a gyermekre pszichésen, arról nem is beszélve, hogy a mára kvázi népbetegséggé vált túlevést promotálja. Engedjük meg gyerekeinknek, hogy annyit egyenek, amennyi jól esik nekik, így megismerik saját határaikat, és a szervezetük számára szükséges mennyiséghez szoknak hozzá! Mindazonáltal a pazarlás sem reklámozandó. Beszéljünk velük erről, és tanítsuk meg őket az ’inkább szedj kétszer’ elvére!

Nincs 100%-os kontroll

Nem tudjuk minden pillanatban ellenőrizni, mikor mit fogyaszt gyermekünk. Még ha otthon az is a szokás, hogy nem isznak cukros üdítőket, egy szülinapi buli vagy ottalvós hétvége alatt másféle élelmiszerekkel, italokkal is találkozhatnak. Az iskolai büfében vásárolt dolgaikat pedig végképp nem tudjuk kontrollálni, így engedjük is ezt el. Ha egészséges táplálkozáshoz szoktattuk gyermekeinket, nem lesz baj, ha néha-néha mást is kipróbálnak. Észben fogják tartani, hogy ez nem a mindennapokra szóló gyakorlat.

A GYEREKEK ÉS A KÜTYÜK

A, B, C, D …

Természetesen szeretnénk, ha minden vitaminból megfelelő mennyiségben részesülnének gyermekeink, azonban helyes étkezés mellett nem szükséges célzott készítményeket fogyasztaniuk. Persze a finom gyerek vitaminok a kicsiknek jutalomként is adhatóak, és nem lesz semmi gond, ha naponta egyet bekapnak belőle.