Menü

Egészségesebb életmód?

Így álljon neki!

Home » Gasztro és Sport » Egészségesebb életmód? - 06.2018

Mind tudjuk, hogy az egészséges életmód hosszú távú elköteleződést és hatalmas kitartást kíván. Bár az egészségtudatos étkezés és a testünkre jótékony hatást gyakorló szokások mindennapjainkba való bevezetése nem megy egyik napról a másikra, elkezdeni akár már holnap is tudjuk. Mutatjuk hogyan!

1. Minden rendben?

Először is képet kell kapnunk jelenlegi egészségi állapotunkról, hogy tudjuk mivel is állunk szemben. Így, ha elhatároztuk az életmódváltást látogassuk meg fogorvosunk, háziorvosunk, menjünk el az általános rutinvizsgálatokra, és a szakemberektől kérdezzünk meg mindent, amire kíváncsiak vagyunk szervezetünk jólétével kapcsolatban.

4 TÉVHIT AZ EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁSRÓL

2. Mi a valóság, melyek a szükséges lépések?

Ha szükségét látjuk, vegyünk részt egy átfogó elemzésen, ahol a testtömegindex számításon kívül egyéb, nem olyan egyértelmű tényezőkre és értékekre is kitérnek a konzultáció alatt. A különböző biometrikus állapotfelmérések, BIA testösszetétel mérések alkalmasak arra, hogy megállapítsák valós biológiai életkorunk, és felfedezzenek egyéb kockázati tényezőket jelenlegi életmódunkban, vagy akár olyan rejtett állapotokat, mint például egy kialakult, de kezeletlen inzulinrezisztencia.

egészséges életmód

3. Mozgás!

Gondoljuk át, mennyi időt töltünk naponta, hetente, havonta testmozgással és, hogy ez a mozgásfajta megfelel-e testünk karbantartására. Egy átlagos felnőttnek napi fél óra, vagy heti 2 és fél óra közepes intenzitású edzés és heti két alkalommal végzett izomerősítő mozgásforma ajánlott. Találjuk meg a számunkra legmegfelelőbb, legizgalmasabbnak tűnő sportolási formát: ha élvezzük is, amit csinálunk, sokkal könnyebben fogjuk rávenni magunk még a legkedvetlenebb napokon is.

4. Sarkalatos pont: az étkezés

Az életmódváltás során az egyik legnehezebb dolog egészségtelen, ám imádott kis bűnözéseinket feladni, különösen, ha rendszeresen fogyasztjuk őket. Káros szokásainkkal való maximális szembesülés érdekében igen hatékony megoldás, ha étel naplót vezetünk, legalább egy héten keresztül. Minden étkezésünk időpontját és tartalmát írjuk bele, ne felejtsük ki az elfogyasztott innivalókat sem! Természetes, ha többször kínosan érezzük magunkat közben, vagy valamit legszívesebben kihagynánk, de ne tegyük! Most az új, egészségesebb önmagunk elérése a tét.

A LEGJOBB ÉTELEK NARANCSBŐR ELLEN

Étkezési szokásaink megváltoztatását legkönnyebb, ha a különböző egészségtelen nasik felszámolásával kezdjük, és feltérképezzük a piacon megtalálható egészségesebb megfelelőiket. Szervezetünk is meghálálja, ha egy zsíros, tartósítószerekben és ízfokozókban bővelkedő harapnivaló helyett, például egy természetes alapanyagokból készült, ízletes quinoa chipset ropogtatunk az esti filmezés mellé! Természetesen a csökkenő kalóriamennyiségre először éhséggel reagál majd szervezetünk, így figyeljünk rá, hogy fehérjékben és növényi rostokban gazdag finomságokat válasszunk, amelyek kevesebb kalóriával is jelentős teltségérzetet biztosítanak, és fogyaszthatjuk őket akár két étkezés között is. Gluténérzékenyeknek is nagyszerű rágcsálnivaló lehet például a különböző ízesítésekben kapható extrudált lencse, amely energiát ad egész napra, miközben egészségünkre is jótékony hatással van. Anyukaként, apukaként, gyermekeinkről sem kell megfeledkezni, bio babakeksszel például már 6 hónapos kortól kínálhatjuk csemetéinket, ha megéheznének két étkezés között.

A kedvenc egészséges rágcsálnivalók megtalálása után, jó, ha biztosítjuk, hogy a nap legfontosabb étkezése, a reggeli is új életmódunknak megfelelő legyen. Ma már például könnyen találhatunk finom, ízlésünknek megfelelő, mégis a megfelelő tápanyagokat, vitaminokat, akár gyümölcsöket vagy jótékony olajokban gazdag magvakat tartalmazó müzliket, amelyek remek kezdetei lehetnek egy újabb egészségtudatos napnak. Ha nem vagyunk nagy reggeli rajongók, akkor is ügyeljünk szervezetünk energia ellátására, az ébredés utáni kávé vagy tea mellé ropogtassunk el pár darab teljes kiőrlésű kekszet. Legjobb, ha olyat választunk, amely a szükséges vitaminokkal, ásványi anyagokkal is rendelkezik! Hasonlóképpen találhatjuk meg a nap többi étkezésének alternatíváit is, és egy kis akaraterővel és kitartással igen hamar látni fogjuk megváltozott életmódunk szervezetünkre gyakorolt fantasztikus hatását.

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk