Menü

Digitális detox

Tedd fel magadnak ezeket a kérdéseket!

Home » Szabadidő » Tippek és trükkök » Digitális detox - 12.2020

Vég nélkül online vagyunk – ebben a koronavírusnak is nagy szerepe van. Szüksége van most mindenkinek digitális méregtelenítésre? Vagy nem most van az ideje annak, hogy szüneteltessük okostelefonjaink használatát?

A koronavírus idején az emberek átlagosan naponta több mint három órát töltenek okostelefonjukon. A 14–29 évesek számára ez akár hat óránál is több lehet – minden nap! Home office, online tanulás, hírek, videóhívások, online edzés, Netflix és a közösségi média… A vírus idején a digitális eszközök lehetővé teszik számunkra, hogy dolgozzunk, tanulhassunk, szabadidős tevékenységet folytathassunk, és a családdal és barátainkkal legyünk.

Rendben van ez így ebben a kihívásokkal teli időben? Vagy meg kell húznunk a határt, és méregtelenítenünk kell digitálisan is? Erről Christine Hoffmann pszichológust kérdeztük, és rájöttünk, hogy erre mindenki csak maga tudja a választ.

A SZERELEM PSZICHOLÓGIÁJA

SZÜKSÉGED VAN DIGITÁLIS MÉREGTELENÍTÉSRE? EZ A 6 KÉRDÉST ELDÖNTI

  1. Elégedett vagyok, miközben okostelefonozok?

Ugye milyen nagyszerű, hogy a lezárások ellenére élőben láthatjuk a nagymamát vagy a barátnőt a világ másik végén? Képzeld el, ha az 1980-as években hetekig otthon kellett volna ülnünk. Valószínűleg rövid időn belül nagyon unatkoztunk volna. Először is tehát köszönetet mondhatunk digitális eszközeinknek.

De őszintén, az okostelefonon eltöltött időből mennyi idő tölt el csak jó érzéssel? És mennyi idő vált ki belőled elégedetlenséget? Christine Hoffmann pszichológus szerint: „A digitális méregtelenítés nem egyenlő a média teljes elutasításával. Ez azt jelenti, hogy a médiafogyasztást úgy kell alakítani, hogy az jó legyen nekem. Az első lépés a megfigyelés. Hogyan befolyásolják a digitális eszközök a hangulatomat? Mikor vezetnek stresszhez és kényelmetlenséghez, és mikor vezetnek jó érzésekhez?”

  1. Eléggé szoros kapcsolatban vagyok másokkal?

Az embereknek mindig szükségük van a kapcsolatteremtésre, és most még inkább ezekben kihívást jelentő időkben. Gyakran figyelmen kívül hagyjuk ezt az érzést, és inkább letöltünk egy filmet a Netflix-ről. Pedig olyan könnyű lenne kielégíteni ezt a vágyat. Csevegj az eladónővel a kedvenc pékségedben, vagy csak mosolyogj rá valakire.

A legfontosabb, hogy ne szigeteld el magad. Hoffmann további tippje, hogy legyen egy fix időpontod, amikor – megfelelő távolságot tartva – sétálsz valakivel, vagy vedd fel a mobiltelefonod, és beszélj valakivel, aki közel áll hozzád. Mert a pszichológus számára egy dolog világos: sokkal jobb egy virtuális találkozó, mint az elszigetelődés.

 

  1. Digitális méregtelenítés – avagy mit kezdjek az időmmel?

„Sokan azt kérdezik tőlem: mikor csinálod mindezt? Nekem nincs például tévém, és nem a tévé előtt töltöm az estéimet”– mondja Hoffmann szakértő. „ Mindannyian órákat kapunk minden nap, amelyeket tetszés szerint tölthetünk el.  Minél több időt töltünk a médiával, annál kevesebb időt tudunk más dolgokra szánni.”

Szóval őszintén kérdezd meg magadtól: szeretnél inkább valami mást csinálni szabadidődben, mint a telefont vagy a tabletet nyomkodni? Akkor gondolj csak bele: mit akarsz csinálni? Végre elolvasni ezeket a könyveket? Vagy tanulni egy hangszeren? Olvasni a gyerekeidnek? Egy nyugodt beszélgetést folytatni a pároddal? Készíts egy listát, és tegyél lépéseket! Ha késztetést érzel arra, hogy  csak egy pillanatra nézz fel az Instagramra, akkor állj meg egy percre, és mondd magadban: „nem, most olyan dolgokat csinálok, amelyek boldoggá tesznek, és amelyekre „soha nincs időm”.

  1. Elég “valós dolgot” tapasztalok?

A virtuális tapasztalatok soha nem tudnak annyira boldoggá tenni minket, mint a valódi élmények.  Okostelefonjainkat úgy tervezték, hogy folyamatosan elvonják figyelmünket a való életről. De sok tanulmány azt mutatja, hogy minél többet vagyunk emberek itt és most a jelenben, annál jobban érezzük magunkat.

“Ez a kis dolgokról szól. Ha kinézel a vonat ablakán, és tudatosan élvezed az esti fényeket, vagy rámosolyogsz egy utasra, az pozitív hatással van közérzetedre. Ez nem egy nagy élményről szól, hanem az öröm apró pillanatairól” – mondja a pszichológus.

VAN 10 PERCED MAGADRA?

  1. Mit akarok elérni?

Az online töltött idő csökkentése nem gyerekjáték, a digitális méregtelenítés eleinte nagyon unalmas és kimerítő lehet. Még függőség-szerű és elvonási tünetekre is számíthatsz. Ezért haladj lépésenként.

„Az elején képzeld el a kívánt változtatásokat. Mit akarsz elérni? Egy konkrét kép olyan hatást hoz létre, amely megkönnyíti számunkra e célok elérését” – mondja a pszichológus. De ne gyakorolj túl nagy nyomást magadra. A szokások tartósak, és egyik napról a másikra nem lehet megváltoztatni őket.

  1. Szükségem van a hagyományos digitális méregtelenítő trükkökre?

Néha a legjobb lista és a legszebb úti cél sem motiválhat minket a telefon letételére. Különösen a koronavírus idején használd a régi jó digitális méregtelenítő tippeket. Ez a következőket jelenti: szigorú mobil nélküli órák, mobil mentes zónák (hálószoba) és digitális méregtelenítő alkalmazások használata, melyek deaktiválják a push értesítéseket, és bekapcsolják a repülési módot.

Ha gyermekeid vannak, a vacsorát töltsétek mobiltelefon nélkül. A mobiltelefon doboz trükk is segíthet mindannyiunk számára. Ilyenkor összes családtag egy bizonyos időpontban egy dobozba helyezi a mobiltelefonját, hogy teljesen egymásnak szentelhessék azt az időt.

Vásárolj ébresztőórát. Minden alkalommal, amikor nem az okostelefont veszed elő, elkerülöd annak a lehetőségét, hogy a következő fél órában a telefont nyomkodd.

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk