Menü

Csúfolják a gyermekemet!

Az iskolai zaklatás

Home » Család » Csúfolják a gyermekemet! - 04.2019

A statisztikák szerint minden hatodik gyerek félelemben tölti a napjait az iskolában, társai csúfolódása és zaklatása miatt. Milyen jeleket figyeljünk gyermekünkön és hogyan tudjuk megvédeni őt?

Áldozattá váló gyerekek

A haza kutatások szerint minden hatodik-hetedik gyerek, valójában azonban még ennél is többen szenvednek kortársaik csúfolódása, fizikai bántalmazása és kiközösítése miatt az oktatási intézményekben.

Az áldozattá válás eredhet abból, hogy a gyerek valamilyen szempontból, akár negatív, akár pozitív irányban kilóg a csoportból. Ennek számtalan oka lehet: tanulmányi eredménye, eltérő képességei, külső jegyei (alacsony, sovány, kövér, szemüveges, vörös hajú, szeplős, fogszabályozós) vagy szülei anyagi helyzete alapján, a családból magával hozott értékrend és szokások miatt, vagy egyszerűen csak azért, mert új az osztályban. Az áldozatok gyakran egykék vagy késői gyerekek, túlóvó szülői háttérrel, ők sokszor eleve szorongóbbak, mint a többi diák, és mivel nem kommunikálnak ügyesen, nem alakul ki baráti hálójuk, pedig éppen ez nyújtana védelmet számukra.

ÍGY FEGYELMEZZÜNK KIABÁLÁS NÉLKÜL

Csúfolják a gyermekemet – A zaklatás lélektana

Mit nyer viselkedésével a zaklató? A szakemberek szerint a zaklatás csoportszervező tevékenység. Ha az öltözőben vagy a mosdóban gúnyol vagy megver egy szociális rangsorban alatta álló gyereket, akkor lesznek, akik csatlakoznak hozzá, bátorítják. Ezáltal megéli, hogy rá irányul a figyelem, hatalom van a kezében, feljebb léphet a csoporton belüli szociális ranglépcsőn, nagyobb lesz az elismertsége. Ezért válik kamaszkorban gyakoribbá a zaklatás, mert akkor a kortárs csoport megítélése rendkívül fontos. Ugyanez a helyzet felső tagozatba lépéskor, valamint iskola- és osztályváltáskor is, mert új közösségbe lép a gyerek.

Konfliktuskezelés az iskolában

Presztízsokok miatt sokáig az elhallgatást tartották a legjobb stratégiának az iskolák a zaklatással kapcsolatosan. Pedig tudjuk, hogy a csoportagresszió ősidők óta mindenhol jelen van valamilyen formában: a közösség összezár a többségtől valamilyen szempontból különböző tagjával szemben és kiközösíti. Persze az iskolai zaklatás egyre gyakoribbá válásában a társadalom problémái is szerepet játszanak: a családok meggyengült helyzete, a közoktatásban végbemenő gyors változások vagy a gyerekek túlingereltsége. Gyorsan, sok, rendezetlen információt kapnak a nyakukba, melyek feldolgozásához érzelmileg még éretlenek. Az is fárasztó a diákoknak, hogy sok időt töltenek nagy létszámú csoportokban, ahol alkalmazkodni kell. A feszültség levezetésére a sport lenne a legjobb megoldás, de erre egyre kevesebb idő jut, így a két tendencia, a megemelkedett feszültségszint és a kevés mozgás erősíti egymást.

csúfolják a gyermekemet

Zaklatás esetén egyedül nem igazán érhető el eredmény. Bármilyen iskolai jelenségre, a csúfolódásra és annak elfajulására, a bántalmazásra pedig különösen igaz, hogy egyéni magánakciókkal nem oldható meg, csakis intézményi szinten létrejött összefogás és koncepció segíthet. A zaklatás jellemzően akkor tud megtörténni, amikor a gyerekcsoport a szülők látókörén kívülre kerül és kicsúszik a felnőttek felügyelete alól.

HA ISKOLÁBA MEGY A GYEREK

A sok figyelő tekintet visszatartó erőként működik, az egymást és az osztálytársakat ismerő szülők egy láthatatlan védőhálót tartanak a gyerekek alatt. Ha kiderül a probléma, a legfontosabb lépés, hogy a szülő kérjen segítséget az osztályfőnöktől és az iskolapszichológustól. Az utóbbi veszi fel a kapcsolatot a többi szülővel, tanárral, gyerekkel, támogatja az áldozatot, megtanítja asszertívan, vagyis nem támadóan, de mégis a saját érdekeit védve működni a közösségben.

Jelek, hogy gyermekünk zaklatás áldozatává vált:

  • Nem akar iskolába menni, szokatlan útvonalon jár
  • Romlik a tanulmányi eredménye
  • Begubózik, egyedül akar maradni
  • Hazaérve egyesen a mosdóba rohan, mert az iskolait nem használhatja
  • Elszomorodik, feldühödik, miután felhívták vagy olvasott egy e-mailt
  • Utálattal beszél az iskoláról és az osztálytársairól
  • Nem mesél a barátairól, és arról, hogy mi történt vele aznap
  • Fáj a hasa, a feje, pánikrohamai vannak, nem tud aludni, vagy túl sokat alszik

Mit tehetünk, ha zaklatásra gyanakszunk?

A legfontosabb, hogy tanítsuk meg a gyermekünket az asszertív viselkedésre: hogyan tudja erőszak nélkül, de hatékonyan képviselni az érdekeit. Őrizzük meg vele a bizalmi kapcsolatot kamaszkorban is, mert csak így fogja elmondani, ha bántják, ekkor ugyanis már szégyelli a megalázó helyzeteket. Muszáj megtanulnunk a közösségi oldalak használatát is, mivel a tinik életének nagy része ott zajlik. Kizárólag így tudjuk megérteni, hogy egyáltalán mi történik, ha interneten zaklatják a gyereket.

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk