Menü

Minden(ki) csúszik

Csodálatos korcsolyázás

Home » Szabadidő » Minden(ki) csúszik - 12.2018

A tavak felöltötték téli köntösüket. Ahol nyáron fürdenek, ott télen remekül lehet korcsolyázni. Ez pedig megér egy utat!

Hogyha a télen elég hosszú időn át kitart a jéghideg idő, néhány tó látványos természetes korcsolyapályává válik. Ekkor pedig: rakjuk be a korcsolyákat, és élvezzük a természetes környezetben a korcsolyázást, ameddig még lehet. Persze csak, ha nem tiltott!

Egy természetes módon befagyott tavon róni a köröket mindenesetre egészen más érzés, mint amikor ugyanezt az emberi kéz által előállított pályán tesszük. „Aki a műjéghez van szokva, annak kezdetben nehéznek tűnik a természetes jégen való korcsolyázás” – mondja Stefan Lilg, a weissensee-i korcsolyázóegyesület vezetője és a karintiai korcsolyázószövetség alelnöke. Ennek az a fő oka, hogy a befagyott tavakon repedések keletkeznek. Ezek a jég hízásának következményeként jönnek létre. „A repedések viszonylag jól láthatók, de aki nem szokta meg a jelenlétüket, fél tőlük, és mereven siklik a jégen – ez pedig csökkenti a korcsolyázgatás élvezeti értékét” – mondja Lilg. Az ő tippje: „Idővel meg lehet szokni ezeket a repedéseket. A testsúlyunkat pedig érdemes inkább a sarkainkra helyezni, így biztonsággal átsiklunk majd az apróbb rianások felett.”

A természetes jégtakaró különlegessége az úgynevezett fekete jég. Ilyennel akkor találkozhatunk, amikor a tó úgy fagy be, hogy közben nem esik rá hó. A korcsolyázók ekkor a tükörsima felületen keresztül egészen a tó fenekéig lelátnak, és az úszkáló halakat is megszemlélhetik.

A LEGJOBB KARÁCSONYI VÁSÁROK EURÓPÁBAN

Korcsolyaeldorádó

A karintiai Weissensee-t Ausztria határain túl is a korcsolyázók paradicsomaként tartják számon. Ennek az egyik oka a magas fekvése.

A 12 km hosszú tó 945 méteren fekszik és általában december közepétől márciusig be van fagyva. A jégtakarója akár 40 cm-esre is hízhat. 6,5 négyzetkilométeres területével a Weissensee (weissensee.com) télen Európa legnagyobb állandóan befagyott és rendszeresen karbantartott természetes jégfelülete. Egy saját jégmester és csapata tartja karban az akár 25 km hosszú korcsolyakörpályákat. A jég erősségét és minőségét naponta mérik, és természetesen csak ettől függően nyitják meg a pályákat. A Weissensee különlegessége a jégmentőcsapat, mely vészhelyzetben jégbúvárok bevetésével segít az esetleges bajba jutott korcsolyázókon.

Karintia sok tavának köszönhetően máshol is optimális korcsolyázási lehetőségeket kínál (kaernten.at/aktivitaeten/winter/eislaufen). A wörthi-tavi korcsolyázóegyesület (evw.at/eisbahnen) is saját jégmestere segítségével tartja karban a pályákat, aki a Wörthi-tavon és a körülötte fekvő többi kisebb tavon lévő pályákat hivatalosan is megnyitja a korcsolyázók számára.

A Turracher-tó (turracherhoehe.at) 1763 méter magason fekszik, és télen, ha minden jól megy, nagy valószínűséggel be is fagy. „Minden évben december 12-én rendezik meg az úgynevezett jégpróbát, melyen a vízimentők, illetve a tűzoltók felügyelete mellett letesztelik, hogy kellően vastag-e már a jég” – meséli Elke Basler, a helyi turisztikai szövetség munkatársa. A tó egy részét a korcsolyázhatóság szempontjából vizsgálják meg, és hivatalosan is megnyitják, ha megfelel minden elvárásnak. A Turracher-tó egyik különlegessége a See-taxi, ami a sportolókat szállítja a jégen.

Gigantikus jégpálya a Fertő-tavon

A burgenlandi Fertő-tó (neusiedlersee.com) is legalább annyit tud télen kínálni, mint nyáron. A tó 300 négyzetkilométernyi területével a megfelelő téli időjárás esetén Közép-Európa legnagyobb jégpályájává válik. „Az elmúlt két évben így is lett – mondja Stefan Schindler, a Neusiedler See Tourismus GmbH üzletvezetője. – Korcsolyázni itt a legnagyobb valószínűséggel januárban és februárban lehet, de akár márciusban is van erre esély, mint például 2018-ban.”

A strandfürdők parkolóitól pár lépésnyire már a jégen is találjuk magunkat. A befagyott Fertő-tavon a jégvitorlázók, a jégkerékpárosok és a jégszörfösök is hódolhatnak hobbijuknak. Minden időszakban óvatosságra intik
a sportolókat, mert a tó a metángázok és az erős széljárás miatt sose fagy be teljesen.

Határokat átívelő korcsolyapályák

Salzburg

Egy kis szerencsével a Salzburg környéki tavak is korcsolyapályákká alakulhatnak, mint például a Wallersee vagy a Mattsee (salzburger-seen-land.at). Közülük a kisebb Grabensee az, amelyik a legnagyobb valószínűséggel befagy. A tavak átadása a korcsolyázók számára itt hivatalosan nem történik meg, mindenhol fokozott elővigyázatosságra kérik a sportolókat.

A tavakba ömlő folyók miatt a jég nem mindenhol teljesen sima. Vannak telek, amikor a Fuschlsee (fuschlsee.salzkammergut.at) és a Hintersee is befagy. Ezeken a tavakon se takarítják a jeget, és hivatalosan át sem adják a korcsolyázóknak őket. Csak saját felelősségre lehet a jégre lépni.

Tirol

Az Alpbachtalban (alpbachtal.at) található kramsachi Reintaler-tó is befagy – időjárástól függően – december végétől március elejéig. Helyenként letakarítják, viszont hivatalos jégméréseket itt sem végeznek, csak saját felelősségre lehet rámenni. Az Ötztalban fekvő Piburger-tavat (oetztal.com) általában december végétől március elejéig fedi természetes jégtakaró. Ezt egy jégmobillal takarítják, és napi rendszerességgel karbantartják. Időjárástól függően korcsolyázni rajta legalább 1 hónapon át lehetséges, de akár mindhárom téli hónapban birtokba vehetik a jeges sportok szerelmesei.

A tavat a saját jégbizottság nyitja meg a korcsolyázók számára. A kelet-tiroli Tristacher-tó (osttirol.com) minden évben december végétől február közepéig be van fagyva. A jég vastagsága 20–35 cm. A jeget takarítják, és a lienzi önkormányzat nyitja meg a korcsolyaszezont.

A legszebb hazai jégpályák

Budapest

Várhatóan novemberben nyit ki Budapest már-már kultikus korcsolyapályája, a Városligeti Műjégpálya (mujegpalya.hu). A korcsolyaélezéstől a bérlésen át az oktatásig minden megtalálható a Városligetben lévő jégpályán, ahol nem lehet elmenni szó nélkül a környezet mellett sem. Valóban élmény a korizás. Szintén jó választás lehet a Budai Jégpálya (budaijeg.hu), itt azonban érdemes indulás előtt az órarendre vetni egy pillantást, hogy biztosan ne a foglalt sávba akarjunk épp csusszanni egyet. Nem mellesleg a helyszínen oktatás, illetve hokisuli is működik gyerekeknek. Ha pedig némi ünnepi hangulattal vegyítené az élményt, akkor irány az Adventi Ünnep (adventiunnep.hu) a Bazilikánál és persze az előtte felállított műjégpálya, amely idén november 24. és január 1. között várja az érdeklődőket.

Országszerte

A nagyvárosokban, illetve a kisebbekben is számtalan fedett, illetve nyitott jégpálya áll a korcsolyázó közönség rendelkezésére. A Debreceni Jégcsarnok (www.debrecenijegcsarnok.hu) tárt kapukkal várja a korcsolya szerelmeseit fedett pályájával, aktuális programjukról érdemes előzetesen tájékozódni.

A Pécsi Műjégpálya (www.psnzrt.hu/jegpalya) esetében is érdemes előzetesen érdeklődni a nyitvatartásról, hiszen nyitott pálya lévén az időjárás bármikor közbeszólhat. A Szombathelyi Műjégpálya (szova.hu/hu/mujegpalya) nyitott, így csak időszakosan, az időjárás függvényében általában november közepétől február végéig üzemel. A helyszínen ruhatár, korcsolyaélezés, oktatás és büfé is vár a korizókra.

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk