Menü

Csecsemőkori ekcéma

Okai, tünetei, kezelése

Home » Életmód » Csecsemőkori ekcéma - 05.2019

Az egyik leggyakoribb gyermekkori bőrbetegség, amely a kisgyermekek, mintegy 20 százalékát érinti világszerte. Bár megelőzni teljes mértékben sajnos nem tudjuk az ekcéma kialakulását, azért van, amit megtehetünk, hogy könnyíteni tudjunk gyerkőcünk kellemetlenségein!

Nem csak kisbabánknak kényelmetlen állapot, hanem nekünk, szülőknek is igencsak nagy fejtörést okoz a csecsemőkori ekcéma megjelenése, hiszen azon kívül, hogy nem szeretnénk kisgyermekünket szenvedni látni, a piros kiütések eléggé felborítják napjaink ritmusát is. A szenvedő, magát kényelmetlenül érző baba nem tud elaludni, hiába fáradt, nem tud odafigyelni szopizás közben, és olyan picike, hogy megmagyarázni sem tudjuk neki, mi történik. Az általában viszketéssel jelentkező, piros kiütések és hámló bőrfelület csecsemők esetében már az első pár hónap során megjelenhet, ekkor pedig könnyedén felboríthatja az amúgy sem éppen gördülékeny napi menetrendet.

ÍGY SEGÍTSÜNK FOGFÁJÁSTÓL SZENVEDŐ KISBABÁNKON!

Kisbabák esetén először a homlokon, az arcocskán, az állon vagy a combokon tapasztalhatjuk a bőr elváltozásait, míg nagyobb gyerkőcöknél, két éves kor felett már inkább a hajlatokban, a térden, a könyökön, a fül mögött a bokán, a kézfejen, vagy a csuklón jellemző az ekcéma megjelenése. A kiütések és vörös foltok mellett általában nedvedző hólyagocskákat figyelhetünk meg, melyek pár nappal később felszakadnak, beszáradnak, és eltűnnek, hogy aztán elölről kezdődjön a folyamat. Az ekcémás kiütést és bőrpírt rohamszerű viszketési epizódok kísérik, amelyek a nap bármelyik szakaszában jelentkezhetnek.

csecsemőkori ekcéma

A betegség pontos okai és kiváltói nem ismertek: bár léteznek olyan környezeti hatások, amelyek hozzájárulhatnak az ekcéma kialakulásához, a genetikai hajlam mégis nagyobb szerepet játszik megjelenésében. A csecsemőkori ekcéma leggyakoribb fajtája ugyanis az atópiás ekcéma, amely az allergiára hajlamos gyermekeknél jelenik meg, így az ekcémás babák nagy részénél elképzelhető, hogy valamilyen táplálékallergiával is párosul majd a betegség. Bár az allergiás hajlamot nem küszöbölhetjük ki, és az anya terhesség alatti diétája sem csökkenti az ekcéma kialakulásának kockázatát, egyes vizsgálatok szerint mégis segíthet, ha a várandósság alatt növeljük a gyümölcsök, zöldségek, citrusfélék és a béta-karotinban gazdag élelmiszerek fogyasztását. A szoptatás különösen fontos az ekcéma megelőzésében, ezért, ha tej hiányában vagyunk, tartsuk észben, hogyha csecsemőnk allergiára hajlamos, akkor hipoallergén tápszerre lesz szükségünk!

ÍGY KEZELHETŐ SIKERESEN A GYERMEKKORI EKCÉMA!

Az ekcémát tüneteiről gyorsan felismeri gyermekorvosunk, ezután gyermekünk életkora szerinti kezelést fog ajánlani: a legkisebbek tüneteit hígított helyi szteroid készítményekkel enyhíthetjük, 2 éves kor felett pedig helyi immunmoduláló szerek is alkalmazhatóak. A gondos, alapos testápolás és higiénia kiemelten fontos, ha ekcémás gyermeket kezelünk, hiszen a kiszáradt, amúgy is érzékeny bababőr óvatos ápolást igényel majd. Kerüljük a mesterséges illatanyagot és színezéket tartalmazó termékeket és csakis különösen érzékeny bőrre fejlesztett öblítőt, mosószert, testápolót használjunk mi magunk is, nehogy a velünk való érintkezés irritálja a kicsi bőrét! A nedvességet fokozottan kerülnünk kell, ezért cseréljünk gyakrabban pelenkát, és ne öltöztessük túl a kicsit a melegben, mert az izzadás csak fokozza majd a panaszokat!

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk