Menü

A csapatmunka előnyei

Együtt minden könnyebb

Home » Életmód » A csapatmunka előnyei - 01.2017

Egy partnerrel, aki elkísér és megért, kétszer annyit elérhetünk, mint egyedül. Segít a kitartásban, hogy elszántan tovább haladjunk a kitűzött cél felé, és örül annak, ahová eljutunk. Ez a csapatmunka.

Néha megkérdezem magamtól, vajon hogy láthat engem a férjem, amikor néhány havonta előrukkolok ismét egy újabb zseniális ötlettel. Szükségem van egy saját műhelyre. Be akarom járni Norvégiát. Szeretnék egy kutyát. Meg akarok tanulni fotózni. Díszlettervezéssel szeretnék foglalkozni. Amikor a reakcióira gondolok, egy sem jut eszembe, ami visszatartott volna a kívánságaimtól, álmaimtól és céljaimtól. Sőt, éppen ellenkezőleg! Úgy tűnik, teljesen világos volt számára, hogy ezek mind az életről alkotott elképzelésemhez tartoznak, ez mind én vagyok. Ezért vette mindig komolyan a vágyaimat. Sőt, támogatott bennük. Amikor egy időben minden hétvégén vitorláztam – a barátnőm és én versenyt akartunk nyerni –, minden alkalommal meleg étellel fogadott, amikor visszatértem a víz világából. Amikor megtaláltam a műhelyt, amire bútorrestauráláshoz volt szükségem, és ami fontos helyszíne lett az életemnek, munkakötényt, védőszemüveget és a világ legjobb szerszámait kaptam tőle ajándékba. Amikor rábukkantam a kutyusra, aki már csaknem három éve velünk van, ő volt az, aki tudta, mire van szükségünk: egy jó kutyakiképzőre. Egyszer azt mondta, hogy szeretne szél lenni a szárnyaim alatt. És az is lett. Valószínűleg azért, mert néha jobban ismer engem, mint én magam.

A célok kitűzése

Jót tesz, ha a személyes céljainkat és kívánságainkat átültetjük a gyakorlatba. Ha csak álmodnánk róla, az bizony túl kevés lenne. Azt a személyiségünk egy része megsínyli. De nem mindig lehetséges összegyűjteni annyi erőt és energiát, hogy ezt megtegyük. A kétségeink pillanatok alatt ott teremnek és az utunkba állnak. Azt sugdossák a fülünkbe, hogy hagyjuk az egészet, gondolkodjunk ésszerűen. Nem nehéz megadni magunkat nekik. És könnyen velük jön az a gondolat is, hogy túl sokat akarunk az élettől. Ez viszont nagy butaság. Az első fontos lépés, hogy komolyan vegyük önmagunkat. És persze teljesítsük a saját kívánságunkat. Sokáig tartott, amíg megcsináltam a műhelyt és engedtem magamnak, hogy időt és pénzt költsek rá.

Szóval: mondjon igent magának és az álmainak. Szüksége lesz még egy emberre, aki Ön mellett áll és komolyan veszi. Aki ott van, amikor fel akarja adni. Aki emlékeztet arra, hogy a célokért küzdeni kell és érdemes folytatni. Ketten ugyanis sokkal könnyebb és szórakoztatóbb elérni egy célt, mint egyedül végigcsinálni mindent.

Varázspálca. leben-psyche-2-ab_2016-10Tisztában kell lennie vele, hogy mit akar. Ehhez pedig sokáig kell vizsgálnia a célt, hogy tisztán lássa. Meg kell találnia a pontot, ahová a partnerét, a barátját, a barátnőjét magával viheti. Ekkor kell feltenni a kérdéseket is. Egy jó tanács: soha ne tegye fel azt a kérdést, hogy miért, mert azzal lehűti a lelkesedést. Mindig azzal kezdje, hogy mit, hogyan és kivel. Ezek a kérdések segítenek meghatározni a célt, világossá és kézzelfoghatóvá tenni, több kisebb feladatra lebontani. Így majd lépésről lépésre lehet haladni az ismeretlen területen. Az első alkalmak a kutyakiképzővel például nagyon hamar világossá tették számunkra, hogy valójában nem a kutyának kellett tanulnia, hanem nekünk. Jó módszer arra, hogy segítsünk másoknak megtalálni a céljukhoz vezető utat, ha összefoglaljuk a kérdésekre adott válaszokat és újra elmondjuk nekik. Ők pedig helyeselhetnek vagy ellentmondhatnak. „Igen, erre gondoltam. Nem, félreértettél engem.” A coachingban ezt tükrözésnek nevezik, ez segít abban, hogy szétválasszuk a búzát a pelyvától, és megnézzük, hol is tartunk valójában.

Ellenállás.

Gyakran van egy ötletünk, egy célunk, egy vágyunk. Aztán eszünkbe jut az összes ok, hogy miért nem válhat valóra. Igen, előfordulhat, hogy nem sikerül. Jó módszer, ha összeírjuk az összes akadályt. Mintha levelet írnánk önmagunknak. Aztán húzzuk alá azokat a dolgokat, amikhez olyan érzelmeket társítunk, mint a félelem, kétely, bizonytalanság, vagy éppen öröm és lelkesedés. Itt megint szükségünk lesz egy partnerre, aki ott van velünk és figyeli minden lépésünket. Akivel megoszthatjuk a kétségeinket, ha meggondolnánk magunkat, mert ő is része a folyamatnak. És aki emlékeztet arra, hogy ne adjuk fel, folytassuk, tegyük meg a következő lépést is, érjük el a következő részcélt.

Hazugságvizsgáló. Saját magunkat könnyen becsapjuk. De ez általában csak elterelő hadművelet, amihez akkor folyamodunk, ha önmegvalósításról van szó. Hirtelen mindenki elsőbbséget élvez a vágyaival és céljaival. Így akkor nem kell törődnünk a saját szükségleteinkkel, ami felborítaná az élet megszokott menetét. A küzdőpartnerünkkel nyíltan és őszintén beszélhetünk róla, hogy mit lehet és kell változtatni ahhoz, hogy elérjük a célunkat. Ő segít őszintének lenni saját magunkkal is, és megvéd minket attól, hogy saját magunkat becsapjuk.

Küzdőpartner

A szaknyelvben co-coachnak nevezik. Hatékony eszköz arra, hogy könnyebben elérjük a céljainkat. Mert párt alkotunk. Egymást vezetjük. Az egyik figyel arra, hogy a másik ne tévessze szem elől a célját, számonkéri a lépéseket, meghallgat, ha az első próbálkozások nem sikerülnek. Ötleteket ad, hogyan lehetne elérni a célt, ha az elsőként választott út nem válik be rögtön. Türelemre int, és segít megküzdeni a kudarcokkal. Újra és újra motivál, ránk hangolódik, követ minket – ez azért is jó, mert mindig van egy külső szemlélő, aki megakadályozza, hogy ne bonyolódjunk bele a saját kívánságainkba, félelmeinkbe és kétségeinkbe. Ha előbb tudtam volna azt, amit a kiskutyám megmutatott – hogy sok természet és kevés város legyen az életemben –, már korábban elhatároztam volna, hogy kutyát szeretnék.

Mentés

Mentés

Mentés

Olvasson tovább: Tűzze ki ügyesen céljait

S.M.A.R.T.

S.M.A.R.T. – a jó cél ismérvei; specifikus (Specific), mérhető (Measurable), elérhető (Achievable), reális (Realistic) és határidős (Time-bound).

Így működik:

1. A cél legyen specifikus. Tehát a lehető legprecízebben és legegyértelműbben kell megfogalmazni. Jól jön egy „asszisztens“, aki a megvalósításban segédkezik, mert egy kívülálló mindig tisztábban átlátja a helyzetet annál, mint aki épp az ügyön dolgozik. Például kijelenthetjük: „Szeretnék 8 kg-ot leadni és a 36-os nadrágméretbe beleférni“. És ne így fogalmazzunk: „Bele akarok férni a régi nadrágjaimba.“
2. A cél legyen mérhető. Azaz a cél legyen kifejezhető számokban és tényekben. Tehát: 8 kg, 36-os nadrágméret.
3. A célt saját magunknak kell elérhetővé tenni. Nekünk kell akarni. Nekünk kell igent mondanunk rá. Mert az nem jó indok, ha valaki azért szeretne lefogyni, mert minden barátnője karcsú. Ráadásul nagy valószínűséggel nem is fogja kitartóan végigcsinálni.
4. A cél legyen reális. Tehát legyen valóban elérhető.
5. A cél eléréséhez tűzzünk ki egy határidőt, nevezzünk meg egy dátumot. Ennél is törekedjünk a megvalósíthatóságra.

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk