Active Beauty
Családi nyaralás: játék, vidámság & izgalom

Útmutató a tökéletes családi nyaraláshoz.

Családi nyaralás: játék, vidámság & izgalom

Legyen eseménydús, pihentető, vidám, kalandos és persze az sem árt, ha nem túl drága. A családi nyaralást tervezzük meg kreatívan – ez már egy jó tanács. És adunk belőle még néhányat!

A gyerekek számára valószínűleg ez a világ legszebb dolga. A felnőttek számára pedig valószínűleg csak akkor lesz ez a világ legszebb dolga, ha sikerül akadálymentesen összehozni. Csak egy napozóágy és tengeri panoráma – aki gyerekkel indul nyaralni, annak más egyébre nincs is szüksége a pihenés alatt. A tervezés és a felkészülés azonban fontos – ahogy az is, hogy azért ezt se vigyük túlzásba.

Akinek gyereke van, tudja, hogy végül minden máshogy alakul, mint ahogy azt elképzeljük. Ezért inkább kalkuláljunk be némi pluszidőt és -helyet a váratlan helyzetekre, a tombolásra, a semmittevésre. Ne hagyjuk, hogy magával ragadjon minket a tökéletes családi nyaralás illúziója. Inkább azt tisztázzuk le magunkban, hogy kizárólag egy dolog lényeges, mégpedig az, hogy jól érezzük magunkat együtt. Mindegy, hogy egy sátorban vagy egy kényelmes gyerekhotelben szállunk meg, az a fő, hogy a gyerekek le tudják foglalni magukat és a közösen töltött időt minden érzékükkel átéljék.

Éppen ezért nem is fontos, hogy drága legyen, hiszen értékes élményekre bárhol szert tehetünk. Csak kövessük az ösztöneinket. Idézzük fel gyermekkorunk legszebb emlékeit, talán szívesen gondolunk vissza a tábortűz mellett eltöltött kellemes órákra vagy esetleg jó érzéssel tölt el minket a kép, ahogy mezítláb az alpesi legelőn futkározunk. Boldog családi kikapcsolódás gyanánt ezernyi lehetőség kínálkozik, köztük kifejezetten a mi családunkra szabottak is.

 

Természetesen

A számtalan lehetőség egyike egy igazi klasszikus: nyaralás a tanyán. Az élmény már a reggelivel kezdődik. Főleg abban az esetben, ha a vaj, a joghurt, a kenyér és a lekvár az asztalon házilag készültek. De valójában az élmény már sokkal korábban kezdődik. Abban a pillanatban, amikor a gyerekek önszántukból felkelnek, hogy hajnalok hajnalán a gazdasszonnyal kimenjenek az istállóba. Onnan hozzák saját tojásukat a reggelihez, segítenek az állatok ellátásában és azt is megtapasztalják, hogy honnan kerül a konyhába az étel. Hoznak a csűrből szalmát a nyuszinak, este beterelik a baromfiudvarba a kacsákat és lecsutakolják a pónikat. Meglocsolják a fűszernövényeket a kertben, a földből kihúzzák a répát és megpucolják azt. Unatkozni a tanyán egy percig se lehet. És nem utolsósorban azt is megtapasztalják a kicsik, hogy mennyire fontos a fajnak megfelelő állattartás és mit jelent a felelősség.

Hasonló élményekkel gazdagodhatunk, ha a nyaralást egy alpesi házikóban töltjük. A reggel a tehénkolompok dallamaival kezdődik. És a naplementével zárul. A legelőn kedélyesen zajlik az élet. Anya, apa és a gyerekek alacsonyabb fokozatra válthatnak. Túráznak és együtt élvezik a csendet. Délután fát vágnak és aprítanak, amivel este megrakják a tűzhelyet. A leveshez szükséges vizet a kútból húzzák fel. Ez az egyszerűség luxusa, ami városi gyermekek számára egészen új élményeket tartogat.

Izgalmak

A természet erejét érezzük, ha sátrazni megyünk. Legideálisabb esetben közvetlenül egy tó partjára. Napközben olyan programok várnak ránk, mint az úszás vagy a horgászás. Ha esne az eső, egy gyerekjátszóterem gondoskodik a gyerekmegőrzésről és a jó hangulatról. A gyerekek számára a sátorban való alvás egészen különleges élmény. A csillagos ég látványa, a grill parazsának sistergése – a szabad ég alatt aludni olyan más, mint a gyerekszoba négy fala között.

Vízi nyaralásra más lehetőségek is kínálkoznak. Például, ha az egész család egy időre egy vízparti házba költözik. Az ébredés után már lehet is fejest ugrani a hűvös vízbe, délben pedig apa készíti elő a grillt. Tény, ami tény, a gyerekek imádnak mindent, aminek köze van a vízhez. Így kenuzni, raftingolni vagy közösen tutajt építeni is.

Állati

Azon családok is, akiknek csak néhány nap áll rendelkezésre a nyaralásra, sokat profitálhatnak a rövid pihenőidőből – ehhez nem kell sok minden. Általában elegendő a kíváncsiság, a kalandvágy és egy szamár. A csökönyösnek nevezett állatok ugyanis hűséges kísérői lehetnek a családi túráknak. Nagyon nyugodtak, békésen baktatnak és megadják a tempót. Ha megéheznek, megállnak és elropogtatnak egy kis füvet az út szélén. A higgadtság átragad a családra is, akik a kötélen vezetik az állatot. A kicsik általában nyafogás nélkül lépdelnek tovább és szeretettel gondoskodnak a csacsiról.

„A gyerekek kiválóan értenek az állatokhoz, mert természetes tekintélyük van. Ez azt jelenti: Hagyják, hogy az állat szabadon tegye, amit akar, de ha egyszer ez már túl sok lesz nekik, igazán szigorúvá is tudnak válni – meséli Horst-Dieter Winkler, aki Stájerországban szamártúrákat szervez. – A szamár is szereti, ha néha megmondjuk neki, merre menjen. Egyszerűen megfogalmazva: a csacsitúra egy adok-kapok kaland.” És egy ilyen túra alkalmával nem tudhatjuk, mi vár még ránk. „A szamártúra egy kihívás, ami sokféleképpen elsülhet. Néha vicces, néha izgalmas, van, hogy idegesítő vagy csak egyszerűen problémamentes.

Egy közös családi kaland, amiről még sokáig beszélünk és amin sokat nevetünk” – mondja Winkler. Hasonló élmény a lámatrekking. A lámák nyugalmat és kiegyensúlyozottságot sugároznak, szárazföldi delfinekként is emlegetik őket. Ez kihat az emberre, ha közvetlen kontaktusba kerül vele. További könnyed családi nyaralási tippek: várak és kastélyok felfedezése, önbizalom-fejlesztés egy kötélpályán vagy egy egyszerű, de nagyszerű kalandparkban. Ez a felnőtteknek is jót tesz.

10 kreatív családi nyaralás és program Magyarországon

Élményparadicsom a természetben
A Somogy megyében, a Zselic szívében lévő Katica Tanya minden korosztály számára ideális kikapcsolódási lehetőségeket nyújt. A különböző típusú szálláshelyeknek köszönhetően pedig mindenki otthonosan érezheti magát két szuper program között is. És az időjárás miatt sem kell aggódni, hiszen beltéri és kültéri programok egyaránt várnak kicsikre és nagyokra!

Aktív pihenés mindenkinek
A Szőlőszem Farm Üdülőház kiváló választás családi nyaralás esetén. Hatalmas játszótér, állatsimogató, pingpongasztal és tollaslabdapálya biztosítja a gyerekek számára a tökéletes szórakozást. A termálfürdőzést, a lovaglást, a kerékpározást vagy éppen a horgászatot azonban garantáltan a család minden tagja élvezni fogja.

Erdei barangolás
Kemence a természeti adottságainak köszönhetően igazi álom úti cél egy nagycsalád számára. A környéken számos kijelölt túraútvonal található, a helyi strandon pedig csobbanhat egy nagyot a család. És nem érdemes kihagyni a programból a Kemencei Erdei Múzeumvasút kipróbálását sem.

Kempingezés a Balatonnál
Egy gyereknek a Balaton felér egy igazi luxus-üdüléssel! A révfülöpi Napfény kemping bérelhető sátrakkal, lakókocsikkal és mobilházakkal várja a családokat, és természetesen számos lehetőséget kínál a szabadidő aktív eltöltéséhez. Már maga a kempingezés élménye is csak még jobban összekovácsolja a család tagjait.

Budapest, te csodás!
Ha csak egy nap jut idén a vakációra, akkor legyen a család igazi turista a fővárosban! Ha az ország másik feléről érkeznek, akkor érdemes vonatra szállni, így a nagy kaland már az utazással megkezdődik. A látnivalók listájáról ne maradjon ki a kicsik által kedvelt Fővárosi Állat- és Növénykert, a János-hegyi kilátó, esős idő esetén pedig irány a bábszínház!

Nagyváros a kicsiknek
Egy hely, ahol a gyerekek totálisan kitombolhatják magukat. A MiniPolisz egy olyan különleges világ, ahol a 3–12 éves korosztály játszva ismerkedhet meg a felnőttek világával. A gyerek kipróbálhatja magát tűzoltóként, hírmondóként, de akár a mini dm üzletben is vásárolhat.

Csobbanás és kisvasút
Miskolctapolcán és környékén az egész család jól fog szórakozni! Érdemes felkeresni a Miskolctapolcai Barlangfürdőt, ahol a gyerekek vígan lubickolhatnak, míg a szülők picit pihennek. S ha a gyerekek még bírják szusszal, akkor irány a Lillafüredi Állami Erdei Vasút, amely szemet gyönyörködtető helyszíneken száguld végig.

Takarékos élmény
A gyerekek imádják felfedezni a környezetüket. Irány egy könnyen megközelíthető tisztás vagy akár kiserdő, ahol a szülők egy piknikplédre telepedhetnek le, míg a kicsik megismerkedhetnek a növényzettel és az állatvilág kis lakóival. Számukra ez az élmény felér egy nagy kalanddal, főleg ha az sem baj, ha összepiszkolják magukat.

Egy kis kultúra a legkisebbeknek is
Nem lehet elég korán megismertetni a gyerekekkel a színház és a zene világát. Ugyan év közben sokszor nincs rá lehetőség, hogy az egész család együtt vegye ki részét egy ilyen élményből, a nyári szünetben érdemes sort keríteni rá. A modern gyermekelőadásokat még a szülők is élvezni fogják.

Barlangtúra
Mi lehet annál jobb, mint a gyerekeknek felfedezni az addig ismeretlent? A Tapolcai-tavasbarlang látogatóközpontjában tíz terem különleges látnivalói kalauzolják el az érdeklődőket a titokzatos barlangok világában. Pattanjon csónakba a család és fedezze fel magának a csodát.

Külföldi nyaralási tippek

Állatbarátok számára

  • A Firbas vendégház Szlovéniában tökföldek, szőlőtőkék és körtefák között fekszik. A szalmában alvás kifejezetten engedélyezett. További vendégházak.
  • Nyaralás vidéken: a családok 500 kiválasztott vendégházban tölthetik nyaralásukat Csehországban.

Barlangászoknak

Vízi sellőknek

  • Egy tutajon vagy egy gumicsónakban evezhetünk le a gyors sodrású folyókon, mint a Drina, Uvac, Lima és Ibar Szerbiában.
  • Nem egészen két éve nyitott a Cikat aquapark a horvát szigeten, Losinjon – 110 méter hosszú csúszdával.

Mentés

Mentés