Menü

Irány az ovi!

Tanácsok a könnyebb beszoktatáshoz

Home » Család » Gyereksarok » Irány az ovi! - 07.2018

Közeledik a szeptember, ez pedig minden évben sokunk életében jelent nagy változást. Az egyik legtipikusabb ilyen helyzet a bölcsi vagy az ovi kezdete, amely mindig hatalmas kihívás elé állít szülőt és gyermeket egyaránt, hiszen egy efféle mérföldkő soha nem lehet zökkenőmentes. Mégis hogyan tudjuk segíteni közösségbe kerülő gyermekünket?

Bölcsis babák

Csemeténk bölcsibe való beszoktatása nagyban függ az életkorától, hiszen az ennyire fiatal gyermekek esetében pár hónap is nagy különbségeket jelent a viselkedés, a szocializálódás és az alkalmazkodás területén.  Ekkor az egyik legjelentősebb tényező, amivel a gyerkőcöknek meg kell küzdeniük, a megszokott környezetből való kiszakadás. Nem a saját szobájukat látják majd maguk körül, nem a saját ágyacskájukban alszanak , és úgy egyáltalán: minden máshogy fog kinézni. Minden más illatú és színű lesz, mint a jól megismert otthon biztonságában.

TURBÓZZUK FEL GYERMEKÜNK EGÉSZSÉGÉT!

Pontosan emiatt, ha a kiválasztott intézményben kaphatunk erre lehetőséget, próbáljunk meg már a bölcsibe menetel előtti 1-2 hétben odalátogatni pár órára. Ekkor engedjük, hogy gyerkőcünk azt tegye, amit szeretne. Ha egyedül üldögélne a sarokban, az is rendben van, de ha bekapcsolódna a közös éneklésbe, az is nagyszerű. Így esélyt kap egy kicsit lelkileg is felkészülni az új környezetre, amikor pedig az első teljes napra hagyjuk ott, már legalább kicsit ismerősnek tűnik majd számára az új hely.

Segíthetjük még kicsinket egyéb kreatív módokon is. Mondjunk neki olyan meséket, amelyekben a kis főhős bölcsibe indul, új helyre költözik vagy egyszerűen más közösségbe kerül. Ez később sokat segíthet csemeténknek, és biztosan eszébe jut majd egy-egy hasonló helyzet közben a mesék tanulságos vége. Azért, hogy jobban magáénak érezhesse a változást, vonjuk be gyermekünk a bölcsihez kapcsolódó kérdésekbe: kérdezzük meg, milyen nasit vinne magával szívesen, vagy melyik játékát szeretné maga mellett tudni napközben, de akár egy fényképet is kiválaszthatunk közösen, amit nézegethet, ha hiányzunk neki. Ezáltal is egy kicsit jobban otthon érezheti majd magát.

Ovis rosszcsontok

Óvodába induló gyerkőcünk már kicsit idősebb. Ha bölcsődébe is járt, akkor már túl van a kezdeti megrázkódtatásokon, de ha nem, akkor is több időt lehetett már társaságban a játszótereken, és kicsit jobban hozzászokhatott más gyerekekhez. Bár idősebb koruk miatt elvileg hatékonyabban lehet velük kommunikálni, és egyértelműbben tudják kifejezni érzelmeiket, erre nem mindig hajlandóak.

Ha gyermekünkön észrevesszük, hogy az óvoda közeledtével furcsán viselkedik, szégyenlősebb vagy épp ellenkezőleg: elevenebb és nagyszájúbb lesz, próbáljunk meg beszélni érzelmeiről. Erre választhatunk kreatív, színes, vicces módszert is. Játsszunk el óvodai szituációkat bábokkal, vagy költsünk együtt mesét az ovis kis dínóról. A bábozás és a beszélgetés különösen hatékony segítség lehet, hiszen példát is mutathatunk csemeténknek olyan helyzetekre, amelyek előfordulhatnak az ovis mindennapokban, elé állítva egy követendő viselkedésformát (például arról, hogy ha valami baj van, szólunk az óvónéninek).

AZ ELSŐ NYARALÁS A BABÁVAL

Meséljünk gyermekünknek arról, mi hogyan éreztük magunkat, amikor elindultunk oviba, és biztosítsuk afelől, hogy minden, amit érez, teljesen természetes. Ha vannak idősebb testvérek, őket is kérjük meg, hogy meséljenek élményeikről. Ha lehetőségünk engedi, könnyítsük meg a barátkozást és ezzel az ovis mindennapok kezdetét gyermekünknek – főleg ha szégyenlősebb. Ha az óvoda engedi, kérjük el egy-két leendő ovis szüleinek elérhetőségét, és szervezzünk közös játékot a kicsiknek még az ovi kezdete előtt, így biztosan lesz kihez szólnia az első nap.

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk