Menü

Átváltozóművészek

Hajszínváltással egy szempillantás alatt

Home » Szépség » Frizura » Átváltozóművészek - 05.2018

Egy másik nővé átalakulni nemcsak a színpadon lehetséges, erre a mutatványra otthon is képesek vagyunk.

Sötétről világosra

A kíméletesség érdekében kis lépésekben haladjunk az áhított szőke hajszín felé

Az, ami az ellenkező irányba nagyon egyszerűen kivitelezhető, fordítva némileg már bonyolultabb lesz. Ha barnáról szőke hajszínre kívánunk váltani, akkor bizony szőkítenünk kell. A fodrászatban lehetőség van szőke bemosásra is, amely során a szőkítőt samponnal keverik össze, és úgy viszik fel a hajra. Ez a módszer valamelyest kíméletesebb, de csak abban az esetben alkalmazható, ha például feketéről sötétbarnára szeretnénk váltani.

Az otthoni használatra is alkalmas termékek, mint a világosítók, a hajfesték-eltávolító hajradírok és a különböző szőke árnyalatú festékek egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. Ezek esetében is meg kell találnunk először a hozzánk legjobban illő színárnyalatot. Az arcbőr színéhez illőt keressünk: meleg bőrszínhez meleg, a hideghez hideg színt. Eredeti hajszínünkhöz minél közelebbi árnyalatot választunk, annál kíméletesebb lesz az egész folyamat. Ha például feketéről platinaszőkére festenénk, a hajunk egész biztosan nem úszná meg károsodás nélkül. Egy ilyen beavatkozás után a hajnak nagy szüksége lesz egy értékes hatóanyagokban gazdag ápolásra. Ilyen esetben hajkúrákat is javasolt alkalmazni.

 

Ha nehezen tudunk két árnyalat közül választani, érdemes inkább a világosabbal próbálkozni első körben, mert sötétíteni sokkal egyszerűbb, mint világosítani.

Világosról sötétre

Először megszületik az elhatározás, hogy a szőkét barnára festjük. Ezt követően sor kerülhet a megfelelő árnyalat kiválasztására. Hamarosan szembesülünk vele: barna és barna között is nagy különbségek lehetnek. Mégis melyik színt válasszuk?

Ebben az esetben is a legcélravezetőbb, ha a bőr- és szemszínünkhöz passzítjuk a hajfesték színét. A meleg bőrtónushoz jól megy a karamell, a mahagóni vagy egy aranyosabb barna. Hideg arcszín esetén az aranyosabb és vörösesebb árnyalatok nem jönnek szóba – ebben az esetben egy hűvösebb csokoládészín lehet a megfelelő választás. Ha a szemünk színét vesszük irányadónak, a helyzet nagyon hasonló. A zöldhöz és a barnához jól mennek az enyhén vöröses árnyalatok, mint például a gesztenye. A kék vagy szürke szemekkel jól harmonizál az eszpresszó vagy egy hideg barna szín. Ha megtaláltuk végre a megfelelő árnyalatot, kezdődhet is a festés.

Vigyáznunk kell azonban, ha szőkített hajat készülünk befesteni. Mivel a haj szerkezete roncsolódhatott a szőkítés által, előfordulhat, hogy a festék nem fogja be egyenletesen a hajszálakat, vagy a végeredmény látványosan el fog térni a csomagoláson lévőtől.

 

Tippek otthoni hajfestéshez

  • Előkészítés: Érdemes a festést megelőző napon egy kúrát csinálni, így a haj mindenhol ugyanannyi festéket fog majd felvenni.
  • Védelem: A festés előtt kenje be a hajtövek környékét egy krémmel vagy vazelinnel, így a festék nem fogja elszínezni a bőrét.
  • Hajfesték felvitele ecsettel: Ne felejtsen el gumikesztyűt húzni! Keverje ki a festéket egy kerámiatálban, majd kezdje el az ecsettel felvinni, mellyel egész biztosan minden tincsre kerül majd belőle.
  • Részekre osztva: Először fesse be a hajtöveket, majd következhetnek a hosszú szálak – a legjobb, ha tincsekre választjuk azokat is.

Átváltozótippek egy profitól

Renate Harrert, az osztrák dm minőségtrénerét kérdeztük.

Festett haj esetén érdmes rendszeres ápoló kúrákat beiktatniHogy sikerülhet a legeredményesebben a sötét haj világosra festése?

Általában a szőkítés az első lépés, kivéve, ha olyan hajról van szó, amely még sosem volt kémiailag kezelve. Ebben az esetben festékkel is dolgozhatunk. Ekkor mindenesetre a lehetőségeink korlátozottak, a végeredmény sose lesz olyan világos, mint a szőkítéssel. Viszont nem is kell rögtön az egész hajat kivilágosítanunk, a melír vagy a balayage technikák is nagyon trendik manapság, az arc kontúrozásával pedig az összhatás lesz világosabb. Ráadásul az arc bizonyos pontjainak világosítása ragyogóvá is teszi az összképet.

 Hozzávetőleg hány árnyalattal világosabb színt kaphatunk bemosással?

Ez természetesen nagyban függ a kiindulási állapottól, de általában 3-4 árnyalatnyi változást lehet elérni vele. Ha ennél többre vágyunk, a szőkítés lesz a megoldás.

 Árulja el: létezik olyan trükk, amivel ez kíméletesebben kivitelezhető?

Vannak olyan termékek, melyeket a festékhez vagy a szőkítőhöz keverhetünk. Ezek védik a hajszálakat, és így a hajban lévő, „kénhidaknak” nevezett kötések sem sérülnek, ezáltal kíméletesebben világosíthatók.

 Hogy lehet szépen világosról sötétre váltani?

Elopigmentálással. Ennek során a természetes pigmentekkel dolgoznak. Ezt a feladatot viszont érdemes egy profira bízni, mert nem túl szerencsés esetben izgalmas színeket, pl. zöldet is kaphatunk eredményül.

 Mi történik a hajjal festés és világosítás során?

A festés a természetes pigmenteket változtatja meg, illetve új színmolekula kerül a hajszálakra. A szőkítés megbontja a haj szerkezetét, ilyenkor a természetes és a mesterséges pigmentek is megváltoznak. A haj világosabbá válik anélkül, hogy új pigment kerülne a hajszálakra.

 Mi a helyzet a festés utáni ápolással?

Ez egy rendkívül fontos lépés! Javallott ilyenkor festett hajra kifejlesztett, ápoló sampont használni, illetve egy intenzív hajkúrát is elkezdeni. Ezek mélyen behatolnak a hajszálakba, és újra felépítik azt. Az ápolásnak köszönhetően a hajszál legkülső rétegének, a hámrétegnek a lemezkéi ismét összezárnak, ezáltal a haj újra ragyogóvá válik. A felépítő kúrák hatóideje általában 5 perc, ezután ki kell öblíteni őket. Arra az esetre, ha netán nagyon sietnénk, vannak ma már spray formátumú ápolószerek is, melyeket a hajon hagyhatunk.

 Milyen ápoló típusú összetevők tesznek a legjobbat a hajnak hajfestés után?

Nem lehet általánosítani. Én leginkább olyan ápoló termékcsaládokat használnék, melyeket speciálisan a festett haj igényeire fejlesztettek ki, de még ezen belül is megkülönböztetünk kategóriákat: másra van például szüksége a szőke, másra a vöröses árnyalatúra festett hajnak. Színtől függően kikérhetjük egy profi véleményét, ő melyik terméket ajánlja a mi hajunk ápolásához.

 Szőkítés esetén milyen ápoló összetevők tesznek a legjobbat a hajnak?

Alapvetően ugyanaz érvényes itt is, mint festésnél, illetve még intenzívebb ápolásra is szüksége lehet a hajnak. A keratin vagy az intenzív regeneráló ápolószerek képesek újra felépíteni és erősíteni a hajat.

Ha nem teljesen biztos magában, inkább keressen fel egy fodrászatot!

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk