Active Beauty
Anya újra munkát keres

Tippek a GYES utáni visszatéréshez

Anya újra munkát keres

Nem könnyű visszatérni a munkaerőpiacra kismamaként. Hátrányt jelenthet a pár év kiesés, ráadásul kisgyermekes nőként rosszabb helyzetből indulunk. Nézzünk pár tippet, ami megkönnyítheti az újra munkába készülő anyukák dolgát.

Már otthonról is készüljünk

Sok nő a GYES alatt is képezi magát: tovább tanul, esetleg új képesítéseket szerez, vagy új nyelvvel ismerkedik meg.  Nagyon jól tesszük, ha már otthon is elkezdünk készülni az újbóli munkába állásra, főleg, ha nincs biztos helyünk, ahol visszavárnak minket. A munkáltatóknak vonzó lehet a lelkesedésünk és a tenni akarásunk, ezért ha lehetőségünk van rá, foglalkozzunk képességeinkkel már a gyermek mellett is.

 

ÚJ MUNKAHELY, ELSŐ NAP – TUTI TIPPEK!

Potenciális alkalmazott

Bár igen nehéz kiszakadni a pelenkák, cumisüvegek és rajzfilmek körül forgó világból, munkakeresésnél muszáj visszatérnünk a valóságba. Figyeljünk rá oda, hogy egy állásinterjún ne anyukaként, hanem potenciális munkaerőként jelenjünk meg. A gyermekvállalást ne tekintsük hátránynak, és a munkáltató felé is közvetítsük azt az üzenetet, hogy ez inkább egy plusz előny. Új szerepünknek hála rengeteg mindenben fejlődtünk – felelősségvállalás, multi-tasking, szervezés –, és különféle képességeket sajátítottunk el az elmúlt időszakban.

Bébiszitter

Az egyik legfontosabb kérdés, amit egy munkáltató fel fog tenni nekünk az állásinterjún, az, hogy hogyan oldjuk meg, ha a gyerek beteg lesz. Sajnos Magyarországon még nem túl elterjedt a rugalmas munkaidő és a home office lehetősége, így erre készülnünk kell, mielőtt elkezdünk állást keresni. Legyen kész, őszinte válaszunk a gyermekhez kapcsolódó kérdésekre. Próbáljunk szerezni egy baj esetén elérhető, megbízható bébiszittert vagy családtagot, barátot, aki akár pár napot is tud vigyázni gyermekünkre, ha az megbetegszik. Amikor pedig szóba jön a téma, tudatosítsuk egyértelműen leendő munkáltatónkban, hogy van megoldásunk a váratlan helyzetekre is.

TIPPEK A PROFI TELEFONOS ÁLLÁSINTERJÚHOZ

Kedvezmény

Ha már elérkeztünk egy állásinterjúig, fontos, hogy tisztában legyünk a különböző, minket, mint munkavállalókat, illetve a másik felet, a munkáltatót érintő szabályozásokról és kedvezményekről. Megemlíthetjük, hogy felvételünkkel pénzt spórol a cég, mivel a GYES-t, GYED-et követően munkába álló személy után járulékkedvezmény jár.

Kóstoljunk bele!

A GYES alatt vállalhatunk akár 4 vagy 6 órás, részmunkaidős állást is, ekkor a GYES összege nem vész el. Nekünk pedig lehetőségünk nyílik arra, hogy fokozatosan térjünk vissza a nagyvilágba, és hozzászoktassuk magunk és környezetünk is a jövőbeli változásokhoz.

Ha nem sikerül

Ha már régóta próbálkozunk, de sehogy sem járunk sikerrel, mindenképp próbáljuk meg kapcsolati hálónkat is felhasználni az ügy érdekében. Hátha valaki hallott valamiről, ami pont jó lenne számunkra. Léteznek kismamák munkába állását segítő szervezetek, alapítványok is, nézzünk utána az ott kínálkozó lehetőségeknek. Sőt, ha végképp nem találunk semmit, de van egy igazán jó ötletünk vagy rejtett tehetségünk, megpróbálkozhatunk saját vállalkozás indításával is. Ezt a lépést tényleg kizárólag akkor tegyük meg, ha jó a kezdeményezés, és már sokat gondolkoztunk rajta, csak az ’élet’ miatt halasztgattuk, hogy belevágjunk.

63 KARRIERTANÁCS, AMIT ÉRDEMES MEGFOGADNI