Menü

Amikor nő lesz a lányból

Csodás átalakulás

Home » Család » Gyereksarok » Amikor nő lesz a lányból - 02.2021

Egy fiatal testében néhány év leforgása alatt rengeteg változás megy végbe. Tippeket adunk ehhez az izgalmas időszakhoz – az első menstruációtól a védekezésig.

Jól felkészülve

Egyedi, akár az ujjlenyomat: a lányból nővé válás szép folyamata, amely azonban korábban megkezdődik, mint ahogy azt sokan hiszik. Már az első havivérzés előtt két évvel tapasztalhatók a testben lezajló első változások, magyarázza Micha Bitschnau, gyermek- és tinédzser-nőgyógyászatra specializálódott orvos. Az első jel a mellek növekedése. A nyugati jóléti államokban az első menzesz általában tíz- és tizenöt éves kor között jelentkezik. Ha ennek időpontjában egy lány fiatalabb nyolcévesnél, akkor ki kell vizsgálni a túl korai nemi érés okait, valamint sok esetben kezelésre is szükség van. A hormonális szabályozás túl korai beindulása ugyanis megzavarhatja a csontok fejlődését. De abban az esetben is ajánlott felkeresni a nőgyógyászt, ha a mellek növekedésének megindulása után két évvel sem jelentkezik még a menzesz.

A TINÉDZSEREK NYELVÉN

Akár évek is eltelhetnek, míg pontosan beáll a ciklus, mert kezdetben még nem megfelelő az ösztrogén és a progeszteron hormonok összjátéka. A kamaszkor kezdeti problémáinak orvoslásában növényi szerek is segítségünkre lehetnek, mondja Micha Bitschnau. Az első havivérzés évében a lányoknak általában még nincs valódi peteérésük – amire a védekezés szempontjából nem lehet hagyatkozni, figyelmeztet az orvos.

Ha valakit nagyon meggyötörnek a menstruációval járó fájdalmak, akkor annak érdemes tisztázni az okait, hogy ki lehessen zárni egy (később terméketlenséget okozó) gyerekkori endometriózis, policisztás ovárium szindróma vagy chlamydiafertőzés veszélyét. Az enyhe vagy közepes fájdalmak enyhíthetők fitoterápiával, például olyan gyógynövények alkalmazásával, mint a barátcserje, a palástfű, a cickafark vagy a libapimpó, valamint speciális „női teakeverékkel” is.

Az első menstruációt örömteli eseményként kell megélni a gyermeknőgyógyász Micha Bitschnau szerint. Az anyukák segíthetnek a lányuknak abban, hogy lazán kezeljék ezt a témát, mondja a doktornő: „Mindenféleképpen időben el kell kezdeni beszélgetni a témáról. Menjenek el együtt beszerezni egy kis neszesszert, amit mindenhova magával tud vinni a gyermek – benne néhány betéttel, egy pótbugyival és egyéb személyes kellékekkel. Így a lányát sehol sem éri felkészületlenül az esemény.” Ezenkívül tarthatnak egy „nőünnepet” is, amikor az anyuka a lányával megünnepelheti az új életszakasz kezdetét, például egy szép közös ebéddel, egy sétával a városban vagy egy wellnessnappal.

A fiatal lányok számára elsősorban a betét és a tampon használatát javasoljuk, mondja Micha Bitschnau, aki az ausztriai interdiszciplináris gyermekés tinédzser-nőgyógyászat egyik megalapítója. Számukra a legideálisabbak az applikátorral ellátott termékek. „Fontos, hogy a tampont a megfelelő irányba toljuk azért, hogy a hüvely izmai mindvégig ellazult állapotban legyenek.” Jóllehet a tampont akkor a legkönnyebb eltávolítani, ha az tele van, hat óránál tovább viszont nem javallott a hüvelyben hagyni.

Az egyre népszerűbb menstruációs kelyhet Bitschnau nem tartja megfelelő eszköznek fiatal lányok számára: „Jóllehet igazán környezetkímélő megoldásról van szó, használatuk inkább a már szült nők számára ajánlott.” Ugyanis a fiatal lányok vaginája túl szűk lehet ahhoz, hogy a kelyhet probléma nélkül el lehessen távolítani belőle.

TURBÓZZUK FEL GYERMEKÜNK EGÉSZSÉGÉT!

Az első…

…nőgyógyászati vizsgálat.

Az első konzultáció időpontja ideális esetben egybeesik az első havivérzés jelentkezésével, hogy az orvos és a páciens megismerkedhessen egymással, bizalom épüljön ki közöttük, és meg tudják beszélni a testiséggel, valamint az intimhigiéniával kapcsolatos kérdéseket. Micha Bitschnau panaszmentesség esetén az első hüvelyi vizsgálatot csak az első szexuális együttlét után végzi el. Ilyenkor már gyakran arra is szükség van, hogy tisztázzuk a fiatalokkal, hogy a pornófilmekben látott képek torzítják a valóságot, mondja Bitschnau.

…szexuális együttlét

A védekezés témájában mindig a személyes tanácsadás a legcélravezetőbb, mondja Bitschnau. Nagyon fiatal lányoknak kevésbé ajánlott a fogamzásgátló tabletta szedése, mert csökkentheti a csontsűrűségüket – ami növelheti a csontritkulás kialakulásának veszélyét. Az ösztrogéntartalmú tabletta a fokozott trombózisveszély miatt a dohányzók, a túlsúllyal, valamint magas vérnyomással küzdő lányok körében ugyancsak tiltólistán van. Alternatívaként szóba jöhetnek a gesztagént tartalmazó készítmények. Továbbá 15–16 éves kor felett lehetőség van egy mini hormontartalmú spirál felhelyezésére is, amely Bitschnau szerint csak lokálisan, a méhben fejti ki hatását, s gyakran a menstruációs panaszok megszüntetésében is segít. Ezek azonban nincsenek hatással az egész test hormonháztartására. A fiatal években a hüvelygyűrű használatát általában még nem javasolják. A fenti védekezési módszerek mellett mindig javallott óvszer használata is, amely fontos szerepet játszik a szexuális úton terjedő betegségek megelőzésében. Bitschnau a korrekt felhelyezést a fiatal pácienseivel egy modellen gyakorolja, de partnereiket is szívesen látja a rendelésén.

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk