Menü

A pihentető nyaralásért

Munkahelyi teendők a nyári szabadság előtt és után

Home » Életmód » Karrier » A pihentető nyaralásért - 07.2018

Nem számít, mennyire szereti valaki a munkáját, szabadságra menni mindig jó. Ahhoz, hogy továbbra is megfelelően tudjuk ellátni feladatainkat, és elkerüljük a kiégést, időnként szükséges egy igazán pihentető nyaralás beiktatása. Azonban van pár tényező, melyekre a vakáció előtt és után odafigyelve még simábbá tehetjük az átállást – úgy a pihenésre, mint később vissza a munkába.

Mielőtt elmennénk

Foglaljuk össze! Mindig hasznos, ha feladatainkat listába szedjük, és folyamatban lévő projektjeinket, a határidőket és státuszokat vezetjük magunknak. Ez hatványozottan igaz, ha nyaralni készülünk. Kollégáink számára nagy könnyebbség lesz a munka gördülékeny átvételéhez, ha készítünk egy-egy rövid összefoglalót aktuális dolgainkról, minden fontosabb információt (határidők, telefonszámok, problémák, munkafolyamatok helyzete) megemlítve benne.

UTAZZUNK ÚGY, MINT A PROFIK!

Legyen tervünk! Gondoljuk át gyorsan a legsarkalatosabb problémákat, amelyek felmerülhetnek távollétünk alatt, és hagyjunk világos instrukciókat az ilyen helyzetekre. Ha olyan munkatárs ’fedez’ minket, aki az adott feladatokban nem jártas, szervezzünk vele személyes találkozót, ahol részletesebben meg tudjuk vitatni, mi is pontosan az, amit tennie kell. Egy ilyen meeting pozitív alaphangját megteremthetjük azzal, ha meghívjuk a másikat ebédre vagy legalább egy kávéra köszönetünk jeléül.

Rend a lelke mindennek. A mondás kiváltképp igaz a nyaralás előtti teendőkre vonatkozóan. A feladataink kiosztásán, listák készítésén kívül minden más fizikai és naptárbeli dolgot is tegyünk rendbe, mielőtt kiszakadnánk a mindennapokból. Ellenőrizzük le még egyszer, hogy távollétünk alatt minden megbeszélés és határidő dátuma rendben van-e, és lehetőleg az elindulásunk előtti és a visszajövetelünk utáni 2-3 órát hagyjuk szabadon, hogy legyen időnk nyugodtan visszaállni. Tegyük rendbe íróasztalunkat, öntözzük meg növényeinket, állítsuk be e-mail címünkön egy automatikus válaszüzenetet távollétünkről. Ha hirtelen sok minden eszünkbe jutna, amit a szünet után el kell intéznünk, minden gondolatunkat ’dobjuk bele’ egy dokumentumba számítógépünkön, hogy megtaláljuk, amikor visszatérünk.

Miután visszatértünk

Számoljunk a ’visszaállási’ idővel! Ha ügyesek voltunk, mielőtt elindultunk a jól megérdemelt vakációra, és átgondoltan terveztük meg naptárunk időpontjait, akkor az első napunkon legalább 2-3 óránk vagy akár egy egész délelőttünk is szabad lehet. Vessünk egy pillantást a következő hét időpontjaira és megbeszéléseire, nézzük át az asztalunkon felhalmozódott jegyzeteket, kollégák által otthagyott üzeneteket, dokumentumokat. Tegyünk rendet újra, ha szükséges, öntözzük meg növényeink, és fussuk át az elmentett dokumentumot a legfontosabb nyaralás előtti gondolatainkról.

 EGYEDÜL UTAZNI

Rendszerezzük az e-mail hegyeket! Hacsak nem elengedhetetlenül fontos, az első nap még semmiképpen se állítsuk vissza állapotunkat a belső hálózaton elérhető módba, ezzel is csökkenthetünk egy kicsit a hirtelen újra ránk nehezedő nyomáson. Mindenki tisztában van vele, hogy nyaralás alatt elfelejtődhetnek, elveszhetnek, késhetnek kicsit a dolgok, megtörténik az ilyen. Ne aggódjuk túl. Mikor átfutjuk e-mailenket, sokat segíthet, ha nem kronologikus sorrendben tesszük ezt meg, hanem tárgy vagy ügyfél szerint csoportosítva. Így érdekesebbé válik a teendő, hiszen kicsit olyan lesz, mintha egy-egy sztorit olvasnánk végig. Vannak, akik ilyenkor teljesen kiürítik postafiókjukat, majd minden ügyfélnek és kollégának kiküldenek egy standard üzenetet arról, hogy jelezzék újra, ami még mindig fontos, mert a szabadság alatt elkeveredtek dolgok.

Egyszerre egy dologba kezdjünk bele! Persze, nagy a kísértés ilyenkor, hogy minden fonalat felvegyünk az első néhány, munkában töltött órában, de inkább ne tegyük. Ezzel csak összezavarjuk és felesleges nyomás alá helyezzük magunkat. Fókuszáljunk inkább egyszerre csak egy dologra, és sorban haladjunk a megoldásokkal. Zárjunk ki minden zavaró tényezőt: csukjuk be a közösségi oldalak ablakait, és ha szükséges, kapcsoljuk ki mobiltelefonunkat is.

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk