Menü

Nevessünk minden nap!

Az a legjobb orvosság

Home » Életmód » Psziché » Nevessünk minden nap! - 08.2018

Mindannyian éreztük már, ahogy egy igazán vicces film után úrrá lesz rajtunk a gondtalanság érzése. Vagy amikor egy különösen stresszes, idegölő helyzetben indokolatlan nevetésbe kezdünk, és mintha a probléma már nem is tűnne olyan komolynak. De hogyan is segíti mindennapi életünket a nevetés?

Stressz-ölő hahota

Amikor nevetünk, testünkben számos izomösszehúzódás megy végbe, mely serkenti a vérkeringést, ezzel pedig szervezetünk oxigénellátását – így stimulálva tüdőnket és szívünket. A test endorfin-löketet kap, mely fizikailag és mentálisan is nyugtató hatással van ránk. Egy kiadós hahota után akár 45 percre is kiszállhat izmainkból és elménkből a felgyülemlett feszültség.

9 LÉPÉS A KEVÉSBÉ STRESSZES ÉLETÉRT

Immunerősítő kacagás

A nevetés, míg stressz szintünket csökkenti, a vérünkben lévő antitestek – melyek a kórokozók és a ráksejtek ellen harcolnak – számát növeli, egészségesebbé téve ezzel a szervezetet.

Kuncogás a rugalmasságért

Rugalmasság, ellenállóképesség, terhelhetőség, stressztűrő képesség – mind-mind arra a hajlamra utalnak, mellyel könnyebben vesszük a velünk szembe jövő akadályokat, és a kisebb bukásokat nem a teljes vég jeléül, hanem a sikerhez vezető út lépéseiként fogjuk fel. Amikor képesek vagyunk elkeseredés és frusztráció helyett inkább elismerni és nevetni hibáinkon, az jó hatással van nem csupán elménkre, de testünkre is. Azt pedig már kutatások igazolják, hogy az ellenállóbb emberek hosszú távon boldogabbak is lesznek.

Antidepresszáns kacaj

Tanulmányok már jó ideje foglalkoznak a nevetés depresszióra gyakorolt jótékony hatásával. Ezekből kiderül, hogy a depresszió alatt érzett boldogtalanság egy mindennapos mintává, állandósult állapottá válhat – hasonlít egy spirálra, amelyből szinte nem lehet kilépni. Az egyik kivezető út azonban a minél több nevetés, de akár csak mosolygás is, mivel még az erőltetett mosoly vagy kacaj is képes olyan hormon-csomagot felszabadítani a szervezetben, ami hangulatunkat pozitív irányba sodorja.

A SIKERES NŐK 4 KÖZÖS TULAJDONSÁGA

Fertőző vihogás

A nevetés egyik legjobb tulajdonsága, hogy fertőző, ennek pedig már tudományos alapot is adott a tükörneuronok felfedezése. Ezek okozzák a késztetést, hogy visszamosolyogjunk, ha valaki ránk mosolyog. Így ha nem vagyunk éppen a topon, a legjobb, amit tehetünk, ha olyan emberek társaságát keressük, akik hajlamosak sokat nevetni, és akik mellett mi is elmosolyodhatunk.

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk