Menü

A legjobban ajánlott sportok iskolás gyerekeknek

Kezdjük korán!

Home » Család » Gyereksarok » A legjobban ajánlott sportok iskolás gyerekeknek - 10.2018

Testmozgásra mindannyiunknak szüksége van, gyermekeinknek pedig még annál is inkább. A fejlődő szervezet egészséges növekedésében, az izmok és csontozat megfelelő fejlődésében, de a szocializációban és a rengeteg energia levezetésében is mind hatalmas szerepe van a sportnak és az edzésnek. De vajon mindent szabad sportolnia egy iskolás gyerkőcnek? Melyik a legjobb mozgásforma, amit választhatunk?

Szakértők szerint a gyermekek szervezetének más fajta mozgásra van szüksége, mivel az idő előre haladtával a különböző, szervezetükben végbemenő változások és képességbeli fejlődésük miatt más kihívásoknak lesznek képesek megfelelni. Így például míg a 2-5 év közötti kisgyermekek számára a futkározás, a labdázás és az úszás gyakorlása jelenti a sport fogalmát, addig iskolás korba érkezve már szélesedik a paletta.

 

TURBÓZZUK FEL GYERMEKÜNK EGÉSZSÉGÉT!

 

6 éves kortól a gyermekek látása mellett javul a mozgáskoordinációjuk, és megnő annak az időtartama is, amíg egy dologra képesek koncentrálni, illetve egyre hatékonyabban tudnak instrukciókat és szabályokat is követni. Ez pedig kiváló alkalom arra, hogy először megismerkedjenek összetettebb, már ’rendes’ sportként űzött mozgásformákkal, mint például a torna vagy gimnasztika, a tánc, az úszás, a tenisz, a futás vagy valamilyen küzdősport. Ezenkívül jó ötlet lehet még belefogni olyan, jól felügyelt, izgalmas csapatsportokba, mint a labdarúgás és a hazánkban is egyre népszerűbb baseball vagy softball.

Ebben a 6-9 éves korig tartó időszakban az is fontos szempont, hogy a gyermek megkedvelje a mozgást, ne nyűg legyen számára, így ha meggondolja magát, vagy nem szeret már edzésre járni, hagyjuk, hogy mást próbáljon ki. Sőt, szakértők szerint egyáltalán nem ajánlatos leragadni egyetlen sportnál sem ennyire fiatalon, hiszen minden mozgásforma más-más készséget fejleszt, erre pedig a növekedés éveiben a nagy szükség van.

 

 

A 10-12 év közötti gyerkőc már érett, tökéletes látással rendelkezik, ha már sportolt előtte, jó a koordinációja, és képessé válik arra, hogy megértsen, végrehajtson összetett sportstratégiákat, és emlékezzen a bonyolultabb szabályokra is – akár már a játék közben.  Ilyenkor már egészen nyugodtan belekóstolhat olyan sportágakba, amelyeket később akár sportszerűen is űzhet. Ilyen a foci, a vízilabda, a hoki, a röplabda vagy a kosárlabda.

Természetesen bármilyen más sport is megtetszhet neki, a lényeg, hogy a mozgás ne kerüljön ki az életéből. Ha nem annyira szeret sportolni, próbálkozzunk egy kevésbé intenzív mozgásformával, és figyeljünk oda arra is, hogy a tinédzser évek alatt nagy változásokon mehet keresztül gyermekünk, így lehet, hogy mozgásigénye vagy preferált edzésformája is teljesen megváltozik. Ne erőltessünk olyan sportot, amiről világossá vált, hogy nem szereti csinálni, vagy teher neki eljárni rá, inkább biztassuk, hogy válasszon helyette valami számára izgalmasabbat.

NE TEGYE POKOLLÁ A REGGELEINKET AZ ISKOLA!

 

Amikor sportot választunk iskolás gyerkőcünk számára, vegyük figyelembe azt is, hogy a tanórák mellett ne jelentsen túl nagy megterhelést az edzésre járás, ha lehetőség van rá, a közelben legyen a sportolási lehetőség, jó, gyermekekkel szót értő edző tartsa az órákat, és a gyermeknek minden alkalommal lehetősége legyen aktívan részt venni a mozgásban.

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk