Active Beauty
A 3 legjobb lekvárvariáció

Üvegbe a kert kincseivel!

A 3 legjobb lekvárvariáció

Ha már unjuk a megszokott ízeket, próbáljunk ki valami igazán különlegeset – mint amilyen a kávés csokoládélekvár vagy a diós-gyömbéres szilvalekvár. Aki pedig inkább a sós ízvilágot kedveli, készítsen sült paprikalekvárt. Vigyázat, mind nagyon finom!

Diós-gyömbéres szilvalekvár

Hozzávalók 12 adaghoz:

  • 2 kg szilva
  • 60 dkg cukor
  • 1tk. reszelt gyömbér
  • 2 tk. őrölt fahéj
  • 2 szem csillagánizs
  • 15 dkg dióbél

A szilvát megmossuk, kimagozzuk. Nagyobb edénybe szórjuk, ráöntünk 1 liter vizet, megszórjuk cukorral, és feltesszük a tűzre. Amikor a szilva kezd főni, a habját lekanalazzuk, majd hozzáadjuk a fűszereket, és sűrűn kevergetve 40 percig főzzük. Közben a diót durvára vagdaljuk. A keletkező habot folyamatosan lekanalazzuk. Amikor elkészült, levesszük a tűzről, és hozzákeverjük a diót. A lekvárt üvegekbe adagoljuk, rövid időre fejtetőre állítjuk, majd jól kidunsztoljuk. De figyeljünk oda, mert a dió lerövidíti a lekvár eltarthatóságát.

VEGÁN SZUSISZENDVICSEK

Sültpaprika lekvár

Hozzávalók 10 adaghoz:

  • 12 nagyobb piros húsú kaliforniai vagy pritaminpaprika
  • 50 dkg cukor
  • 4 ek. almaecet

A sütőt 200 Celsius fokra előmelegítjük. A paprikát megmossuk, sütőlemezen fél órára a sütőbe rakjuk (a sütés adja a lekvár különleges aromáját). Amikor a paprika héja kezd megbarnulni, kivesszük, kicsit hűlni hagyjuk, majd “meghámozzuk”, és a paprika húsát vékony csíkokra vágjuk. Nagyobb edénybe szórjuk a paprikacsíkokat, hozzáadjuk a cukrot meg az ecetet, és gyakran megkeverve 40-60 percig főzzük, hogy elérje a kellő sűrűséget. A lekvárt üvegekbe töltjük, rövid időre fejtetőre állítjuk és kidunsztoljuk. Sajtokhoz, húsokhoz vagy szendvicsbe kenve egyaránt nagyon finom.

Kávés csokoládélekvár

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 25 dkg étcsokoládé
  • 15 dkg cukor
  • 14 g dzsemfix
  • 5 dl feketekávé
  • 2 tk. fahéj
  • 2 ek. rum vagy 1 tk. aroma

A kávét a dzsemfixszel, a fahéjjal és a rummal összeforraljuk 3 percig. Hagyjuk kicsit hűlni. A csokit összedaraboljuk, és amíg a kávé még jó meleg, beleolvasztjuk a csokidarabokat. Ha nem olvad, vagy túlságosan kihűlt a kávé, kicsit visszamelegítjük, de arra ügyeljünk, hogy semmiképpen se legyen forró. Töltsük üvegekbe, zárjuk le, állítsuk fejre 1-2 percre és már készen is van. Süteményekbe, palacsintába, de akár gyümölcsökkel is isteni.

A 3 LEGJOBB LÁNGOSVARIÁCIÓ