Active Beauty
9 lépés a kevésbé stresszes életért

Viszlát, gondterheltség!

9 lépés a kevésbé stresszes életért

Kortól, nemtől és munkahelyi pozíciótól függetlenül szinte mindenki stresszes – ki jobban, ki kevésbé. Ha az alábbi praktikák nem is ígérik a 100 százalékosan stresszmentes életet, azt garantálják, hogy felszabadultabban és boldogabban teljenek a mindennapjaink.

Menedzseljük jól az időnket!
Készítsünk listát a napi teendőkről, amelyeket igyekezzünk is aznap elvégezni. Azért ne legyünk túl szigorúak magunkhoz, nem történik katasztrófa, ha nem érünk a lista végére. A lényeg, hogy átlássuk a dolgainkat, és ne feledkezzünk el semmi fontosról.

Készüljünk elő a következő napra!
Esténként csupán 10 percet vesz igénybe, másnap reggel azonban rettentő hálásak leszünk érte magunknak. Készítsük elő a ruhát, amit reggel fel szeretnénk venni, ha viszünk magunkkal ebédet a munkahelyünkre, akkor dobozoljuk be azt is, és persze gondoskodjunk a munka utáni programról is – hívjuk fel valamelyik barátnőnket, és egyeztessünk vele egy kora esti találkát.

Élvezzük az élet apró örömeit!
Örülhetünk egy jól elkészített kávénak, annak, ha sikerül elkerülni a dugókat, de akár egy idegen kedves mosolya is jókedvre deríthet minket. A lényeg, hogy legyünk hálásak azokért a jó dolgokért, amik történnek velünk – akkor is, ha azok nem nagy volumenűek. Gondoljuk végig minden nap, hogy mennyi pozitív dolog ért minket aznap.

Sportoljunk rendszeresen!
A rendszeres mozgás csökkenti a stresszt és erősíti az immunrendszert. Ha nincs lehetőségünk vagy időnk sportolni, akkor már azzal is komoly előrelépést tehetünk, ha többet sétálunk. Egy tízperces séta is tud ugyanis olyan hatásos lenni (legalábbis a fáradt gőz kieresztése érdekében), mint egy 45 perces aerobikóra.

Nevessünk sokat!
A nevetés hatására endorfin szabadul fel a szervezetünkben, amely javítja a kedvünket és erősíti az immunrendszerünket. Továbbá csökkenti a stresszhoromok (kortizol és epinefrin) szintjét.

Töltsünk több időt a természetben!
Minél többet vagyunk a természetben, annál jobb, hiszen a szabadban töltött idő természetes antidepresszáns. Az illatok és már maga a látvány is rendkívül nyugatóan hat ránk.

Lélegezzünk mélyeket!
Ha úgy érezzük, hogy elhatalmasodott rajtunk a stressz, akkor szánjunk öt percet az alábbi gyakorlatra. Vegyünk lassan mély levegőket és koncentráljunk a légzésünkre. A lassú légzés ugyanis csökkenti a stresszhormonokat, a pulzust és a vérnyomást is.

Meditáljunk minden nap!
A meditáció lényege, hogy megtaláljuk a belső békét és kicsit magunkra, befelé figyeljünk. A meditációt nem is kell különösebben tanulni, elég, ha megtaláljuk a módját, mivel tudjuk kikapcsolni az agyunkat – zenehallgatással vagy a forró fürdővel.

Írjunk örömnaplót!
A naplóírás segít rendszerezni a gondolatainkat és az érzéseinket – mindegy, hogy csak címszavakat írunk vagy valóságos regényt. Próbáljunk meg a pozitív dolgokra fókuszálni, jegyezzük le nap mint nap, hogy milyen örömteli pillanatok, sikerek és szituációk történtek velünk!

Mentés