Menü

8 ok az állandó fáradtságérzet mögött

Home » Életmód » 8 ok az állandó fáradtságérzet mögött - 08.2017

Télen a napsütéses órák alacsony számára fogjuk, nyáron a sűrű programokra… az állandó fáradtságérzet azonban nemcsak az évszakokkal állhat összefüggésben. Az, ha folyton fáradtak vagyunk, nem normális dolog. Érdemes kideríteni, mi okozza!

Túl sok egyszerű szénhidrátot fogyasztunk
Az egyszerű szénhidrátok gyorsan megemelik a vércukorszintünket, ami aztán hamar zuhanórepülésbe is kezd tőlük. Ezek az ingadozások pedig fáradságérzetet is okozhatnak. A fehér lisztből és fehér cukorból készült élelmiszerek helyett érdemes tehát teljeskiőrlésűeket választani, amelyek minimalizálják a vércukorszint gyors megemelkedését és süllyedését.

Mozgásszegény életmódot folytatunk
Ha egész nap ülőmunkát végzünk és szabadidőnkben nem sportolunk, az akár krónikus fáradtság szindrómához is vezethet – nem is beszélve más egészségügyi problémákról. Legyünk hát aktívabbak, és vezessük le felesleges energiáinkat az edzőteremben vagy a természetben.

Nem alszunk eleget és nem alszunk rendesen
Akár az alvás minősége, akár a mennyisége alacsony, attól bizony fáradtnak érezzük magunkat – pláne, ha az alvásprobléma huzamosabb ideig fennáll. Ahhoz ugyanis, hogy agyunk megfelelően működjön, legalább 7,5 óra zavartalan alvásra van szüksége. Ennyi idő alatt a testünk is fel tud töltekezni energiával, hogy a következő napon bírjuk a gyűrődést.

Ételintoleranciánk van
A különböző ételintoleranciák (például laktózintolerancia vagy gluténérzékenység) egyik tünete az állandó fáradság és az aluszékonyság. Ha kiiktatjuk az étrendünkből azokat az élelmiszereket, amelyeket a szervezetünk nem tud rendesen feldolgozni, máris több energiánk lesz!

Az ételintolerancia egyik tünete lehet az állandó fáradékonyság és aluszékonyság.

Napi kalóriabevitelünk alacsony
Ha szervezetünk nem kapja meg azt a kalóriamennyiséget, amelyre szüksége van, akkor nem tud normálisan működni. Való igaz, hogy ha kevés kalóriát eszünk meg, akkor rövidtávon fogyunk, de ez fáradtságérzetet idézhet elő.

Alszunk, de nem akkor, amikor kellene
Ha napközben elszundítunk, azzal felborítjuk a szervezetünk természetes ritmusát, és ez is vezethet fáradtságérzethez. Próbáljunk meg éjszaka aludni, így a belső óránk is tudni fogja, hogy mikor kell aktívnak lennie és mikor lehet passzív.

Nem eszünk elég fehérjét
Szervezetünk normál működéséhez szénhidrátra, zsírra és fehérjére egyaránt szüksége van. Utóbbi megvonása fáradtságérzettel járhat. Figyeljünk hát oda, hogy minden étkezésnél fogyasszunk fehérjét (például szárnyas húsokat, tojást, halféléket vagy sovány tejtermékeket).

Nem iszunk elég vizet
Még a legenyhébb dehidratáció is csökkentheti energiaszintünket, ezért érdemes ügyelnünk arra, hogy a nap folyamán folyamatosan pótoljuk szervezetünk a folyadékveszteségét.

Mentés

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk