Menü

5 ok, miért NE dolgozzunk az ünnepek alatt

Karácsony munkamentesen

Home » Életmód » Karrier » 5 ok, miért NE dolgozzunk az ünnepek alatt - 12.2018

Minden évben eljön a karácsony, amikor végre kicsit kiszakadhatunk a mókuskerékből, és a szeretteinkkel tölthetünk pár napot. Mégis miért nem tesszük? Mi késztet arra bennünket, hogy még ünnepek alatt is dolgozzunk? Inkább lazítsunk az év utolsó napjaiban. Íme, 5 nyomós érv rá!

Mi késztet munkára bennünket?

A versenyszellem

Azt gondoljuk, hogy ha nem dolgozunk az ünnepek alatt, majd lesz más, aki elvégzi a munkát helyettünk, és ezzel kiüt bennünket a nyeregből. A főnök pedig talán arra a következtetésre jut majd, hogy helyettesíthetők és pótolhatók vagyunk.

Állandó készenlét

Korunk jelszava: „Álljunk mindig készenlétben!” A munkahelyünk állandó készenlétet, gyors reagálást vár tőlünk, és ez az állapot rettentően sok energiát igényel, és képtelenné tesz bennünket a relaxálásra. Ha hétvégén is azon jár az eszünk, hogyan oldjunk meg egy aktuális munkafeladatot, kit kell felhívnunk, mit kell az irodában elintéznünk, és szinte hiányérzetünk van az otthonunkban, akkor bizony bennünket is elkapott az ékszíj.

A TÖKÉLETES ÖNÉLETRAJZ TITKAI

Nem bízunk másokban

Főként a vezető beosztásban dolgozókat érinti ez a probléma, akik semmit – még a legapróbb ügyeket sem – nem engednek ki a kezük közül, folyamatosan ellenőrzik az ügymenetet és a kollégákat. Nem bíznak másokban, és bár nekik is véges a rendelkezésre álló idejük – hiszen egy nap náluk is „csak” 24 órából áll –, mégis mindent egyedül akarnak megcsinálni, még akkor is, ha már erejük végén járnak.

Miért érdemes az ünnepeket lazítással tölteni?

1, A több munka nem feltétlenül jelent magasabb produktivitást és eredményeket. Azok, akik rendszeres teljes szünetet engedélyeznek maguknak, sokkal hatékonyabbak, eredményesebbek és termelékenyebbek, mint azok, akik folyamatos készültségben állnak.

2, Az agynak és az idegrendszernek szüksége van a pihenésre. Az agy úgy működik, mint az izmaink: jól meg kell dolgoztatni, utána viszont csak akkor lesz képes fejlődni, ha van lehetősége a regenerálódásra.

3, A boldogságot az emberi kapcsolatainkon keresztül érhetjük el. Lehet sok pénzünk, menő munkahelyünk, ha nincs, akivel megosszuk a sikereinket, élményeinket, boldogtalanok leszünk. Számos kutatás igazolja, hogy azok az emberek boldogok, elégedettek, akiknek van családja, és akik nem sajnálnak minőségi időt tölteni a szeretteikkel.

4, Nevessünk és aludjunk sokat!  Ez a legolcsóbb és legegyszerűbb módja a testi-lelki megújulásnak és energiaraktáraink feltöltésének. Keressünk lehetőségeket arra, hogy nevessünk és másokat megnevettessünk.

MARADJ FITT AZ IRODÁBAN IS!

5, Ne aggódjunk, a munka megvár bennünket. Ráadásul pár nap pihenés után más színben fogjuk látni a munkánkat is. Akár az is megeshet, hogy távol kerülve a mindennapi mókuskeréktől, egy rég megoldatlan problémát is képesek leszünk új perspektívából szemlélni és ezzel megoldani.

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk