Active Beauty
Szakállápolás: ezekkel a hasznos szakértői tippekkel álomszerű lesz a szakállad

Ápolásra fel!

Szakállápolás: ezekkel a hasznos szakértői tippekkel álomszerű lesz a szakállad

Egy szép szakállt ápolni kell! De ehhez egyáltalán milyen termékekre van szükség? Tényleg ésszerű és szükséges egy borbély meglátogatása? A szakember elárulja, mire kell figyelned a szakállápolás során.

Szakállápolás: hat szakértői tipp az ápolt és szép szakállért

Sok férfi számára a szakáll teszi tökéletessé a megjelenést, emellett pedig jellegzetes stílusjegy is. Annak érdekében, hogy az arcszőrzet szép és ápolt legyen, szükséged lesz némi tudásra az ápolásával kapcsolatban. Megkérdeztünk egy szakembert, Andreas Lehnert, egy osztrák mesterborbélyt.

Lehner úr, hogyan működik a szakállápolás?

A szakállápolás legfontosabb és elengedhetetlen része a rendszeres ápolás, hiszen a nap folyamán a kosztól és portól kezdve az ételmaradékokon át egészen a baktériumokig a legkülönfélébb dolgok gyűlnek benne össze. A szakáll mosásához használjunk egy lágy szakállsampont vagy egy 3 az 1-ben terméket, akár a mosdó felett alkalmazva vagy zuhanyzás közben. Rövid ideig hagyjuk hatni a készítményt, mossuk le langyos vízzel, végezetül óvatosan töröljük szárazra. Ezután nekiláthatunk a szakáll formázásához.

Hogyan kell kinéznie a mindennapi ápolási rutinnak?

Annak érdekében, hogy egészséges, szép és ápolt legyen a szakáll, nedvességre van szüksége. A speciális szakállsamponnal történő mosáson kívül fontosak és elengedhetetlenek az olyan termékek, mint a szakállolaj vagy -vaj. Ezek ugyanis nem csupán a szőrt ápolják, hanem az alatta található bőrt is. Az olajat vagy vajat kenjük szét a tenyerünkön (kis adagot használjunk), és masszírozzuk bele a szakállba. Ezt követően egy fésűvel vagy kefével fésüljük át, így rendezett lesz, majd az olajat is egyenletesen oszlassuk el rajta. A formázáshoz használjunk szakáll pomádét.

Miben különböznek szakállra használható termékek a szokványos hajápolóktól?

Ezek a készítmények kifejezetten az arcbőr és a szakállszőr szükségleteire lettek kitalálva. Gyakran olyan természetes összetevőket tartalmaznak, mint az argán-, a jojoba- vagy a teafaolaj, melyeket jól tolerál a bőr, tökéletesen ápolnak, továbbá nem tartalmaznak semmilyen káros anyagokat, melyek a szakállt vagy az alatta található bőrt károsíthatnák.

Mit tegyek, ha ennek ellenére kiszárad és hámlik a szakáll alatti bőr?

A szakállolajnak vagy -vajnak tápláló hatása van, emellett mindkettő véd a kiszáradástól és a hámlástól. Ha ezek mégsem működnek, akkor az is sokat segíthet, ha egy szakállsampont kezdünk el használni. Ha továbbra is fennáll ez a probléma, akkor a biztonság kedvéért ajánlott egy bőrgyógyász felkeresése, így időben diagnosztizálhat olyan bőrbetegségeket, mint a pikkelysömör, illetve a kezelés is mielőbb elkezdődhet.

Létezik olyan szakáll, ami az ápolás ellenére ápolatlannak tűnik. Ebben az esetben mi segíthet?

Ilyen esetben minden bizonnyal ajánlott elmennünk egy jól képzett borbélyhoz, aki az arcformánkhoz illően megformázza a szakállunkat, továbbá egyénre szabott ápolási és formázási tippeket ad. Ez főleg abban az esetben nagy segítség, ha például egy vagy több forgónk is van, melyektől ápolatlanul és rendezetlenül nézhet ki a szakállunk.

Milyen sűrűn ajánlott borbélyhoz menni?

Ez természetesen függ a szakáll hosszától és sűrűségétől. Én azt ajánlom a vendégeimnek, hogy 3-5 hetente jöjjenek el hozzám, így mindig formás marad a szakálluk. Ha két látogatás között mégis valamilyen probléma adódna, akkor azt időben észre lehet venni.
Egy borbélylátogatás továbbá remek kikapcsolódás a stresszes hétköznapokból, hiszen magaddal foglalkozol, jót beszélgetsz, és egy ápolt és szép szakállal, azaz tökéletesített megjelenéssel mehetsz haza.

Tipp: a dm online shopján számos szakállápoló terméket találsz: