Active Beauty
Férfi egészség: 10 tipp, hogyan maradnak fittek és egészségesek a férfiak
Szöveg: Birgit Brieber

Megelőzés

Férfi egészség: 10 tipp, hogyan maradnak fittek és egészségesek a férfiak

A férfiak nem veszik túl komolyan a megelőzést, legalábbis ami az egészségüket illeti: kevésbé figyelnek magukra, többször alakulnak ki náluk krónikus betegségek, rövidebb a várható élettartamuk, és ritkábban mennek orvoshoz. Összegyűjtöttük a legfontosabb megelőzéssel kapcsolatos tippeket férfi egészség témában, hogy a Te kedvesed is megtanulja, hogyan kell magára figyelnie.

Nagyobb hangsúlyt kell fektetni a férfi egészségre

A férfiaknak rövidebb a várható élettartamuk, mint a nőknek, gyakrabban szenvednek krónikus megbetegedésekben, 25 százalékkal ritkábban mennek orvoshoz, kevésbé foglalkoznak a megelőzéssel, ha pedig történik velük valami, akkor általánosságban 15 százalékkal tovább fekszenek kórházban. A mentális egészség és életminőség terén is riasztóak a számok: az összes öngyilkosság háromnegyedét férfiak követik el. Kevesebb a társadalmi kapcsolatuk, főleg előrehaladott korban sokkal kevesebbet mozognak, egészségtelenebbül étkeznek, és nem igazán foglalkoznak a testük változásával.
Többek közt emiatt terjedt el az interneten pár fiatal ausztráliai férfi kezdeményezése, amivel egy rendkívül fontos, de háttérbe szoruló témára szerették volna felhívni a figyelmet: a férfi egészségre. A kezdeményezés – ami a bajusz szó angol megfelelőjének („mustache”) és a november szónak a kombinációjából kapta a „Movember” elnevezést – középpontjában a férfiak leggyakoribb rákos megbetegedései, a prosztata- és a hererák, továbbá a mentális egészség megőrzése és az öngyilkosságok megelőzése áll.

Hoztunk tíz tippet, hogyan tudnak a férfiak jobban figyelni az egészségükre:

Ezt a 10 férfi egészségtippet érdemes megfogadni:

1. férfi egészségtipp: Maradj mozgásban:

A legújabb kutatások szerint már a napi 4000 lépés is jelentősen csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának esélyét. Ehhez naponta legalább 40 percet kell normál sebességben sétálni – akár a munkahelyre, a pékségbe vagy egyszerűen este az otthonod környékén… Ennyi időt biztosan rá tudsz szánni!

2. férfi egészségtipp: Mondd el, hogyan érzed magad

Kiégés, krízisek és depresszió – ezek a férfiakat és a nőket ugyanolyan gyakran érintik, azonban előbbieknél sokkal ritkábban diagnosztizálják. Ennek oka, hogy a férfiak gyakran szégyellnek beszélni a vélt gyengeségeikről. Az igazi erő azonban abban mutatkozik meg, ha figyelsz magadra és a barátaidra, beleértve a mentális állapotukat is.

3. férfi egészségtipp: Rendszeres szűrővizsgálatok

A férfiaknak legkésőbb a 45. születésnapjuk után rendszeresen el kell járniuk szűrővizsgálatokra, és évente egyszer egy fitnesztesztre.

4. férfi egészségtipp: Beszélgess többször a barátaiddal

Hosszútávú tanulmányok arra a megállapításra jutottak, hogy az egészség és a hosszú élet szempontjából szükségünk van stabil és támogató kapcsolatokra, illetve arra, hogy egy közösséghez tartozzunk. Tehát: ne csak a feleségeddel beszélgess szívügyekről, hanem a legjobb barátaiddal is!

5. férfi egészségtipp: Évente egyszer az urológushoz

Nem, ez tényleg nem szórakoztató, de 45 éves kor felett (családi kórelőzménytől függően akár már 40 éves kortól) kötelező az éves urológiai vizsgálat. A prosztata- vagy hererák korai felismerése és kezelése életmentő lehet.

6. férfi egészségtipp: Agyban is maradj fitt

Keresztrejtvényfejtés, újságolvasás vagy rendszeres, kollégákkal, barátokkal folytatott beszélgetések az aktuálpolitikáról: ha szellemileg is részt veszel az életben, akkor előrehaladott korban is önálló és független, sőt mi több, elégedett leszel.

7. férfi egészségtipp: Figyelj a tested jelzéseire

Hirtelen alvászavarok jelentkeznek, egyre inkább nehezedre esik a lépcsőzés vagy egyre csak fokozódik a stressz? Légy figyelmes! Az ilyen és ezekhez hasonló apró jelek is utalhatnak súlyosabb panaszokra.

8. férfi egészségtipp: Élvezet lemondás helyett

A jó élet fontos része az egészséges étkezés, továbbá jelentős szerepe van abban, hogy 30 felett és a korral járó anyagcsereváltozások ellenére is fitt maradj. Ha megijedsz az „életmódváltás” kifejezéstől, akkor használd inkább az „étrended kibővítése” megfogalmazást. Például könnyed mediterrán ételekkel, melyek annyira jól esnek nyaralás során, vagy erőt adó ázsiai fogásokkal, de akár a szeretett otthoni fogások vegetáriánus változataival. Egyébként az sem árthat, ha segítséget kérsz egy táplálkozási tanácsadótól.

9. férfi egészségtipp: Tervezz be „mentes” időszakokat

A nőkkel ellentétben a férfiak sokkal hosszabb ideig dohányoznak, és több sört vagy bort fogyasztanak. Ez tartósan károsítja a szív- és érrendszert. Minden héten legalább három napot be kellene iktatnod, amikor nem dohányzol és nem iszol alkoholt. Ez egy igazán vállalható kihívás, nem?

10. férfi egészségtipp: Lazíts!

Mivel a kortizol nevű stresszhormon megviseli a vérnyomást és az anyagcserét, a stressz az egyik fő okozója az úgynevezett civilizációs megbetegedéseknek. A rendszeresen végzett lazító gyakorlatok, mint például az ebéd utáni powernap, bizonyítottan hatékonyan hozzájárulnak a megelőzéshez.

Kiegészítő információ: vicces szakállak egészséges férfiak számára

Annak érdekében, hogy a középpontba kerüljön a férfi egészség, és több férfi figyeljen a megelőzésre, a „Movember” kezdeményezés az év 11. hónapjában világszerte arra bíztatja az urakat, hogy növesszenek bajuszt, és legyenek aktívak. A #movember hashtag a közösségi médiában több millió posztot mellett ott van, számos bajuszt és szakállt, továbbá adományozással kapcsolatos kihívást mutat be. Mindezt óriási sikerrel: 2021-ben 347.511 kreatív bajusz több mint 77 millió dollárt gyűjtött össze több kutatási projekt részére. Ez egyszerűen nagyszerű!