Active Beauty
Amit a hajmosásnál a legtöbben elrontanak
Szöveg: Sándor Alexandra

Tündöklő tincsek

Amit a hajmosásnál a legtöbben elrontanak

A hajmosás olyan rutinszerű teendő, ami nem igényel különösebb odafigyelést… Vagy mégis? A következő hibákat sokkal többen követik el rendszeresen, mint hinnéd, kockára téve a fejbőrük épségét és hajkoronájuk szépségét!

1. Túl gyakori hajmosás


Ugye, milyen jólesik egy fárasztó nap után bemasszírozni a sampont a hajadba és a fejbőrödbe? A hajmosás optimális gyakorisága egyéntől, adottságoktól és körülményektől is függ ugyan, általánosságban mégis elmondható, hogy a túl gyakori hajmosás az egyik legáltalánosabb hiba. Ezzel ugyanis szó szerint lemosod a fejbőrödről azt a védőréteget, ami a bőr és a haj védelmét szolgálna, így gyakorlatilag felborul a fejbőröd egyensúlya. A következmény viszketés, korpásodás és fokozott zsírosodás lehet.

2. Forró vizes hajmosás


A forró víz kellemesen lazító hatása vitathatatlan, ám az is, hogy kevésbé tesz jót a fejbőrödnek és a hajadnak. A magas hőmérséklet hatására ugyanis sérülékenyebbé válnak a hajhagymák, így tulajdonképpen fogékonyabb lesz a hajad a károsító környezeti hatásokra. A legjobb, ha langyos vízzel mosol hajat, illetve sokan esküsznek arra is, hogy hideg vizes öblítéssel zárják a hajmosást, hogy a fejbőr pórusai kellően összehúzódjanak.3. Nem megfelelően alkalmazott hajbalzsam


A hajbalzsammal nem elég csupán „bekenni” a hajad: be is kell masszíroznod a tincseidbe ahhoz, hogy a tápanyagok megfelelően hasznosuljanak. Egyenes haj esetén a kézi masszírozás lehet a legjobb, míg hullámos vagy göndör tincseknél célszerű egy ritka fogú fésűvel bedolgoznod. Így biztos, hogy beépülnek az értékes hatóanyagok. Ugyancsak a hajbalzsam használatához köthető hiba, ha nem sikerül megfelelően kiöblíteni, így a maradványai elnehezítik vagy akár ragacsossá is teszik a frissen mosott tincseket.

4. Túl kevés vagy túl sok sampon és balzsam


Léteznek olyan általános irányelvek, hogy mindössze egy borsónyi vagy aprópénznyi samponra, illetve mogyorónyi balzsamra van szükséged – ez azonban a termék sűrűségétől és a hajad hosszától is függ. Fontos, hogy kikísérletezd, mi a legmegfelelőbb mennyiség a hajad számára, amivel elérheted a kívánt tisztaságot és ápoltságot, ugyanakkor a kiöblítése sem okoz gondot.

5. Nem a hajtípusodnak megfelelő hajápolók


Ma már rengetegféle sampon, balzsam, pakolás, tápláló olaj és egyéb termék közül válogathatsz a hajad szerkezetének, állapotának vagy akár színének megfelelően. Érdemes olyan készítmények mellett letenned a voksodat, amelyek lehetőleg egy termékcsaládhoz tartoznak, jól kiegészítik egymást, és illenek a hajad aktuális állapotához. Elképzelhető például, hogy télen más samponra vagy szükséged, mint nyáron, vagy valamilyen évszakban kiegészítő ápolást igényelnek a tincseid valamilyen pakolás formájában.