Active Beauty
A hosszú haj ápolása: válaszok a legfontosabb kérdésekre
Szöveg: Theresa Haidinger

Hullámzó hajzuhatag

A hosszú haj ápolása: válaszok a legfontosabb kérdésekre

Most a fiatalok és az idősebbek egyaránt szívesen viselnek hosszú hajat! Hogy az a haj gyönyörű lehessen, megválaszoljuk a hét legfontosabb kérdést a hajápolással, kímélő formázással és minden egyéb fontossal kapcsolatban.

1. Hogy tanácsos hajat mosni?

Még a mosás előtt keféljük át a hajunkat, fésüljük ki belőle a csomókat. A sampont elsősorban a hajtövekbe masszírozzuk bele, a többi részre ne tegyünk belőle, hogy ne szárítsa ki a hajszálakat. A balzsamot a töveket kihagyva vigyük fel hajszálakra és azok végeire. Ezt a lépést vétek kihagyni, mert a balzsam a meleg víz által megnyitott kutikula pikkelyeit visszazárja, megakadályozva ezzel azt, hogy azok megtörjenek.

2. Hogy szárítsam meg a hajam, hogy minél kevésbé sérüljön?

A nedves hajjal különösen óvatosan kell bánni. A haj külső rétege vízzel érintkezve megduzzad, a haj puhává, érzékennyé és sérülékennyé válik. A hajunkat mosás után ne dörzsöljük, hanem óvatosan nyomkodjuk át a törölközővel. Segít megelőzni a töredezést, ha egy mikroszálas törölközővel vagy egy régi pamut pólóval tesszük meg ezt. Ha lehet, ionos hajszárítóval, alacsony hőmérsékleten szárítsuk. Ettől nem válik elektrosztatikussá, valamint nem roncsolódik, hanem selymesen puha lesz a hajunk.

3. Mely élelmiszerek fogyasztása támogatja a haj egészségének megőrzését?

A kiegyensúlyozott táplálkozásnak köszönhetően a haj csillogóvá válik. A hajszépítő szupersztárok: a lenmag omega-3 zsírsavakkal erősíti a hajat, a füge sok vasat tartalmaz, ami serkenti a hajnövekedést, a zöld zöldségek pedig növelik a szervezet keratin szintjét. Optimális támogatás és ápolás esetén a hajszálak havonta akár 1,5 cm-t is nőhetnek.

4. Milyen gyakran szükséges a hosszú haj végeit levágatni?

A komolyabb töredezés megelőzése érdekében évente legalább háromszor tanácsos felkeresni a fodrászt.

5. Mivel óvhatjuk még a hajunk épségét?

Mellőzzük a fémrészeket tartalmazó hajgumik vagy hajpántok használatát. Ezek megtörhetik a hajszálakat. A rugalmas spirálgumik vagy az anyaggal burkolt scrunchiek kíméletesen fogják össze a hajat. Ezenkívül a selyem vagy szatén párnahuzatok használata is segít a haj szépségének megőrzésében, mert ezek nem dörzsölik a hajszálakat.

6. Hogy tanácsos ápolni a hosszú hajat?

A szőkített vagy a vékonyszálú haj különösen hálás a heti egyszeri keratinos mélyápolásért. A hatóanyag helyreállítja a száraz, vegykezelt haj meggyengült keratin szerkezetét. Vidd fel a terméket, hagyd a hajadon egész éjjel, és csak a következő reggelen mosd ki belőle – így ki tudja fejteni a maximális ápolóhatását. Az igénybevett hajvégeket emellett hajolajjal is tanácsos ápolni.

7. Ricinusolaj hosszú hajra: ezt várhatod tőle

A ricinusolaj egy igazi csodaszer, ha a hajápolásról van szó. A növényi olaj értékes zsírsavakkal és E-vitaminnal táplálja a hajat anélkül, hogy elnehezítené azt. Ezenkívül hidratálja is, és védi a töredezés ellen azzal, hogy visszazárja a szálak belső szerkezetét védő, sérült kutikulákat. Ezáltal a haj optikailag dúsabbnak és hosszabbnak hat.

Ezek a kedvenc termékeink a hosszú haj ápolásához: