Active Beauty
Utazz tudatosan

Az ökoturizmus alapelvei

Utazz tudatosan

Az ökoturizmus koncepciója a 80-as években látott napvilágot Nagy-Britanniában. Lényege, hogy úgy utazzunk, hogy közben figyelünk a természet védelmére, és támogatjuk az ott élőket.
Mivel az ökoturizmus a felelősségteljes és fenntartható utazásról szól, az ilyen túrák úti céljai nem a népszerű városok, hanem az érintetlen természet – például természetvédelmi területek vagy nemzeti parkok. Ez a fajta utazás azoknak szól, akik még a pihenésük során is ügyelnek arra, hogy minimalizálják utazásuk ökológiai lábnyomát. Azaz például egy hegyi túra során nem tapossák el a növényeket, nem szemetelnek, és az útjuk során érintett települések lakosait támogatják vásárlásaikkal.
 

Szépségtippek azoknak, akik folyton úton vannak


 
Légy te is ökoturista!
Arra biztatunk, hogy igyekezz te is minél zöldebben utazni. Nem kell maradéktalanul teljesítened az ökoturizmus minden alapelvét, elég, ha minden egyes utazásod során eggyel több elvárásnak felelsz meg. Ehhez adunk most néhány tippet:
  • Olyan kirándulóhelyeket keress, amelyiknél biztos lehetsz abban, hogy például a belépő árát a természetvédelmi értékek megőrzésére fordítják.
  • Nézz utána, hogy az általad kiválasztott túra támogatja-e a helyi közösséget, bevonja-e az ottélőket a programok lebonyolításába.
  • Járj utána, hogy a kiválasztott szervezet ténylegesen odafigyel-e arra, hogy az út ne okozzon maradandó károkat a környezetben és kultúrában.
  • Tiszteld az állat- és növényvilágot!
  • Úgy kirándulj a természetben, hogy nem teszel kárt benne: nem tépsz le semmit, nem taposod el a gombákat, virágokat, nem töröd le a fák és a bokrok ágait.
  • Az úti cél válaszd a lehető legkörnyezetkímélőbb módot – legyen az vonat, bicikli vagy esetleg egy kis csónak, amiben ülve magatok lapátoltok.
  • Olyan szállást keress, ahol kiemelt figyelmet szentelnek a környezetvédelemnek, az újrahasznosításnak, és zömében helyi alapanyagokat használnak.

FENNTARTHATÓ VÁSÁRLÁS NYÁRON