Active Beauty
Fenntartható vásárlás nyáron: három tipp

Semmi sem vész kárba

Fenntartható vásárlás nyáron: három tipp

Az év meleg hónapjaiban többet vagyunk úton, mint a téli időszakan. Ez hatással van a bevásárlási és az étkezési szokásainkra is. Így sikerülhet ilyenkor is környezettudatosan bevásárolnunk!
 
Ismerős lehet a helyzet: többé-kevésbé kigondoltad, hogy a héten mit eszik a család, a hűtőszekrényt ennek megfelelően jól feltöltötted, aztán minden máshogy alakul, mint ahogy tervezted. Meghívást kapsz egy rögtönzött grillpartira a barátoknál, vagy munka után spontán beültök a kollégákkal egy italra a bárba, vagy egyszerűen nincs kedved egy forró nyári napot a konyhában robotolni. Az ilyen tervváltozások miatt értékes élelmiszerek mehetnek kárba. Nem marad lehetőség feldolgozni, vagy a legrosszabb esetben ki is kell dobni őket. Adunk három tippet a nyári pazarlás elkerülésére.
 

Környezettudatos bevásárlás gondosan megtervezve

A jó öreg bevásárlólista egyszerűbbé teszi az életünket, és segít környezettudatosabban bevásárolni.

 

Öt dolog, amit érdemes végiggondolnod a bevásárlólista elkészítésekor:

  • Hogyan alakul a hét? Home officeban dolgozok? Üzleti útra megyek? Magammal viszem az ebédemet a munkahelyemre?
  • Mikor intézem el a bevásárlást? Fontos előre megtervezni, hogy elég időnk legyen rá.
  • Készíts egy heti menütervet! Érdemes abból kiindulni, hogy otthon milyen élelmiszerek állnak már eleve rendelkezésre.  
  • A lista megírása előtt leltározz otthon, és írd fel azokat az élelmiszereket, amik még hiányoznak a heti menü elkészítéséhez.
  • A listát úgy készítsd el, hogy közben végiggondolod, a hozzávalók közül mi minden tudsz a közeli szupermarketben beszerezni. Sok időt és fáradtságot spórolhatsz meg magadnak azzal, ha mindig ugyanabban az üzletben – ideális esetben egy csomagolásmentes boltban – vásárolsz.
 

Tudatos spájzfeltöltés

Otthon tanácsos készletet tartani az alapvető élelmiszerekből – jól zárható tárolódobozokban vagy a hűtő-, illetve fagyasztószekrényben tárolva. Ezek kapcsán rendszeresen ellenőrizd, hogy mi az, aminek hamarosan lejár a szavatossága. Az alábbi egészséges alaphozzávalók nem hiányozhatnak egy éléskamrából sem:
  • fehérjeforrások: hüvelyesek, gabonák, olajos magvak, sajtok
  • szénhidrátforrások: tészta, burgonya, rizs
  • zsírok: dió- és magfélék, repceolaj
  • gyümölcs és zöldség: aszalt gyümölcsök, szezonális gyümölcsök és zöldségek, fagyasztott zöldségek
  • szószók: konzervparadicsom, kókusztej
  • fűszerek: só & bors, zöldségleveskocka, szójaszósz

Csak semmi pazarlás

Az ételek kidobásával nemcsak a bolygónkkal szemben követünk el bűnt, hanem pénzt is pazarlunk. Egyáltalán nem olyan nehéz átgondoltan bevásárolni, és gondosan bánni az élelmiszerekkel. Íme néhány tipp az élelmiszerpazarlás elkerüléséhez:

 
  • Írj bevásárlólistát, és tartsd magad hozzá.
  • Nézd meg, hogy a szavatossági idő szerint meddig fogyasztható egy élelmiszer, de mivel sok termék minősége azontúl sem romlik, ezért – mielőtt kidobnád – az érzékszerveidre hagyatkozva is vizsgáld meg.
  • Az ételek megromlását megelőzendő heti 1-2 alkalommal egyél maradékokat.
  • A maradékokat és azokat az élelmiszereket, amik szavatossága hamarosan lejár, fagyaszd le.
  • A szemetesben landoló élelmiszerekről készíts egy listát, hogy tudatosuljon benned, mi az, ami rendszeresen a kukában végzi, hogy a jövőben tudj tenni ellene.
  • Az életmaradékokat légmentesen záródó tárolódobozokban tartsd a hűtőszekrényben.
  • Az ételeket (például a savanyú uborkát) ne érintsd meg az ujjaiddal vagy egy olyan kanállal, amit előtte már lenyaltál.
  • A hűtő hőfokát állítsd 4 Celsius-fokra. Ebben egy 8 Celsius-fokos hűtőhöz képest az élelmiszerek majdnem kétszer olyan hosszú ideig eltarthatók.