Active Beauty
Tények és tévhitek a köldökzsinórvérről

Tudj meg többet az őssejtekről

Tények és tévhitek a köldökzsinórvérről

A köldökzsinórvérből nyert őssejtek szerepe nagyobb – egyre többen vannak azok, akik gyermekük születése után levetetik és lefagyasztatják ezeket. De vajon milyen tények és tévhitek övezik az őssejteket? Cikkünkből kiderül!

Mi a köldökzsinórvér?
Ez az a vér, ami a szülés után megmarad a köldökzsinórban és a méhlepényben. A csecsemőknek a születésük után már nincs erre szükségük, hiszen légzéssel jutnak hozzá a létfonotsságú oxigénhez, a tápanyagokat pedig az anyatejjel kapják.
Míg régen a szülést követően kidobták a köldökzsinórt és a méhlepényt, manapság már az őssejteket nyerik ki belőlük. Az őssejteknek köszönhetően a leukémiában vagy más, vérképző rendszert érintő betegségekben szenvedők számára jelentheti a gyógyulás kulcsát. Mivel a köldökzsinórvérből nyert őssejt még nincsenek teljesen kifejlődve, rendkívül alacsony a kilökődés kockázata.
 

Őszintén a szülés utáni depresszióról


Tények
#1 – Számos előnye van az őssejteket
A köldökzsinórvér levétele rizikómentes, és nem okoz mellékhatásokat, továbbá a fagyasztásnak köszönhetően az őssejtek nem öregszenek. Ellenben a csontvelőben található őssejtek velünk együtt öregszenek, illetve veszítenek hatékonyságukból. Ezért nem lehetnek csontvelődonorok az 55 év felettiek.
#2 – Az örökletes betegségek ellen hatástalan
A köldökzsinórvér őssejtjeinek ugyanaz a DNS-e, mint az összes többi sejtnek. Ez azt jelenti, hogy ugyanazok a mutációk is jellemzőek rájuk, ebből kifolyólag nem lehet velük örökletes betegségeket gyógyítani. Ez alól kivételt képez az az eset, ha génterápiával egészítik ki a kezelést.
#3 – Nem csak saját célra használhatók
Az őssejtekkel, melyeket a szülés után nyernek ki a köldökzsinórvérből, családtagokat is lehet gyógyítani – legalábbis abban az esetben, ha immunológiai egyezés áll fenn.
#4 – Felnőtt szervezetben is vannak őssejtek
Az őssejtek minden olyan szövetben megtalálhatóak, melyek sejtjeit folyamatosan regenerálni kell – azaz jelen vannak az izmokban, a bőrben és az idegrendszerben is. Ezek feladata egy felnőtt szervezetében, hogy sérülések esetén részt vegyenek a sejtek regenerálásában. Ezeket az őssejteket is ki lehet nyerni, például a csontvelőből.
 
Tévhitek
#1 – Csak rövid ideig lehet tárolni
A levétel után az őssejteket lefagyasztják, majd -186 Celsius-fokon tárolják. Ennek következtében a sejtek anyagcseréje jelentősen lelassul, így azok nem öregszenek. Ebből adódóan bármeddig lehet az őssejteket tárolni és felhasználni.
#2 - Klónozni lehet az embereket
Az emberek klónozása őssejtekkel biológiai okokból nem lehetséges. Ehhez nem őssejtekre van szükség, hanem úgynevezett embrionális őssejtekre, melyek mindössze az embrió fejlődésének korai fázisában léteznek, így ezeket nem lehet kivonni a köldökzsinórvérből.
#3 – Felnőtteknél nem használható a születéskor levett őssejt
Tény, hogy hazánkban főleg gyermekeket kezelnek őssejtekkel, azonban a világ többi részén már 16 évesek esetén is alkalmazzák ezt az eljárást. Sőt mi több, a kezelt felnőttek száma sokkal magasabb a gyerekekénél.
#4 – A köldökzsinórt azonnal el kell vágni
Rendkívül fontos, hogy az őssejteket a még pulzáló köldökzsinórból nyerjék ki, de ez nem azt jelenti, hogy a kisbaba születése után erre azonnal sort kellene keríteni, ugyanis a pulzálás nem ér azonnal véget. Az orvos még nyugodtan megvárhatja a baba első levegővételét és a felsírást is.
 
 

7 dolog, amit az első gyerek születése után megtanulunk