Active Beauty
7 dolog, amit az első gyerek születése után megtanulunk

Így változik az életed

7 dolog, amit az első gyerek születése után megtanulunk

1. Már nem jár alanyi jogon az alvás

Tény, hogy számos olyan baba van, aki viszonylag gyorsan átalussza az éjszaka nagyrészét, ez akkor sem jelenti azt, hogy a jövőben úgy fogsz pihenni, mint a gyermekvállalás előtt. Már nem te szabod meg, hogy mennyi pihenésre van szükséged, hanem az imádnivaló kisgyereked. Akinek egyébként a leghalkabb kis sírására vagy nyöszörgésére is felriadsz majd, reggelente – ami nagyon jó esetben 7 órát jelent – pedig szintén felébreszt, hiszen nála már elindult a nap, és szüksége van az anyukájára. Sok esetben már 4-5 óra egy huzamban történő alvás teljes felüdülést jelent egy újdonsült anyukának.
 

Mellgyulladás: amikor fáj a szoptatás2. Már nem csak Te vagy

Gyermeked születése után sokak szemében már nem te állsz az érdeklődés középpontjában. Zömében először a kisgyereked hogylétéről kérdeznek majd az ismerősök, és nem a tiedről. Sok más kérdést fel fognak tenni, de azt nagyon ritkán fogod hallani, hogy te hogyan érzed magad.

3. Élj meg minden pillanatot

A szülés után minden újdonsült édesanya nehéz helyzetbe kerül, hiszen egyik percről a másikra anyuka lett, aki a kisbabája számára a világot jelenti. Helyt kell állnod anyukaként, természetesen a háztartást is vezetned kell, és számos más feladat is vár rád. Ennek ellenére próbálj meg nem stresszelni, és mindig tudatosan éld meg a kisbabáddal töltött pillanatokat, hiszen semmi sem okoz nagyobb örömet és boldogságot, mint amikor ő mosolyog, és felfedezi a világot.
 
4. Nem kell búcsút intened az álmaidnak

Sokan attól tartanak, ha gyermekük születik, akkor vége van a korábbi életüknek, mostantól már csak a gyermek számít, és már nem fogják tudni megvalósítani az álmaikat. Tény, hogy egy ideig tényleg a kisbaba van a középpontban, és valóban megváltozik minden, ennek ellenére nem ér véget az élet, csak megváltozik. Ha még nem érted el az összes célodat és nem teljesült az összes vágyad, akkor ne add ezeket fel, hanem továbbra is haladj ezek felé. Ezt az utat pedig már nem egyedül vagy a pároddal kettesben teszed meg, hanem egy imádnivaló csöppséggel.
 

5 mítosz a teherbeesésről


5. Nem fog zavarni a káosz

Ha a gyermekvállalást megelőzően nagyon (vagy túlzottan is) figyeltél a tisztaságra és a rendre, akkor rengeteget fogsz fejlődni ezen a téren, hiszen gyakran nem lesz energiád vagy időd olyan rendet tartani, mint korábban, de ezzel nincs semmi baj. Szeresd meg a káoszt, hiszen az egyben azt is jelenti, hogy szuper időt töltöttél el a gyermekeddel. Ezen kívül pedig ne várd el magadtól, hogy minden tökéletesen tiszta legyen, hiszen azt sose felejtsd el, hogy napi 24 órát dolgozol, heti hét napon – ünnepnapokon is.

6. Megtanulsz az ösztöneidre hallgatni

Eleinte még rengeteg kérdést fogsz feltenni ismerős anyukáknak, rokonoknak és szakembereknek, de idővel rá fogsz jönni, hogy az ösztöneidre kell hallgatnod, mert akkor biztosan nem lesz baj. Nagy eséllyel az fog a legjobban működni, de ha mégsem, akkor se csüggedj! Valahogy mindig rá fogsz jönni, hogy mi számotokra a legjobb.

7. Ne legyen bűntudatot

Nagyon sok anyuka magát okolja, ha például elesik a gyereke, vagy beteg lesz, esetleg félénkebb természetű a vártnál. A bűntudatnak azonban minél előbb mutasd fel a STOP táblát, ugyanis te mindeneddel azon dolgozol nap mint nap, hogy a legjobbat ad a gyermekednek, mindig ott legyél számára, és nem utolsó sorban jobban szereted bármi vagy bárki másnál. És csak ez számít!