Active Beauty
Veszekedés: Maradjon meg a tisztelet!
Szöveg: Antonia Wemer

A jó kapcsolatért

Veszekedés: Maradjon meg a tisztelet!

Egy vihar a kapcsolatban tisztító – vagy éppen pusztító – hatású is lehet. A párkapcsolati coach elmagyarázza, hogy a veszekedés miként erősítheti meg két ember viszonyát ahelyett, hogy tönkretenné azt.
Egy kapcsolat viták nélkül? Ez az állapot még Goethe idejében sem volt kívánatos. „Egy házasságban muszáj néha civakodni, mert a viták által tudhatunk meg többet a másikról” – a német költő már 200 évvel ezelőtt is így gondolta. Natascha Koller párkapcsolati coach is úgy véli, hogy az egészséges kapcsolathoz a viták is hozzátartoznak. „Természetesen nem kell napirenden lenniük, viszont az erőteljes viharok újra és újra megtisztítják a levegőt, és ez is segíthet egymást jobban megérteni.”

Aki visszatartja, és nem fejezi ki az érzéseit, abban folyamatosan gyűlik a stressz. Ezért a szakértő azt tanácsolja, hogy ne kerüljük a konfliktusokat. „A pár két tagjának együtt kell megvizsgálnia a különböző véleményeket és attitűdöket. Néha sikerül konszenzusra jutni, néha pedig meg kell tanulnunk elfogadni azt, hogy máshogy vélekedünk bizonyos dolgokról.”

Így nem tesznek kárt a kapcsolatban a viták

Az igaz szerelemnek nem árt a veszekedés, épp ellenkezőleg, fejlődik általa. Natascha Koller azt tanácsolja, hogy törekedjünk a konstruktív konfliktuskezelésre:

Ügyelj a „hogy”-ra

Minden a közlés módján múlik. „Mindennel, amit kimondunk vagy nem mondunk ki, és amit teszünk vagy nem teszünk, közlünk valamit” – magyarázza a kapcsolatszakértő. „Ezért sokszor nem az a lényeg, hogy mit mondunk, hanem az, hogy hogyan.”

Beszélni és beszélni hagyni

Egy jó beszélgetéshez elengedhetetlen az aktív hallgatás. „Hallgasd meg a másikat, légy jelen testeddel-lelkeddel, figyelj oda rá, próbáld meg megérteni őt. Ha biztos akarsz lenni abban, hogy jól értetted a másikat, tegyél fel neki célzott kérdéseket.” Ezek irányulhatnak az érzésekre és a partner szükségleteire. Ha megértettétek egymást, akkor a konstruktív kommunikáció eredményes volt.

Gyakorolj kritikát – a tiszteletteljes kommunikáció eszközeivel

„Sem az iskolában, sem az életben nem tanították meg nekünk, hogy hogyan is kell ezt, pedig meglehetősen egyszerű” – mondja Koller. „Mielőtt bírálatot gyakorlunk, mondjuk el a párunknak azt, hogy mi mindent becsülünk benne. Ezt követően a másik készen fog állni arra, hogy meghallgasson minket.” Ha egyből a kritikával indítunk, akkor a párunk belsőleg nagy valószínűséggel vissza fog húzódni.

Fontos: sose magát a személyt kritizáld, hanem a viselkedését. Ezenkívül nem szabad megpróbálni bűntudatot ébreszteni a másikban: „Az ilyen bénító hatású, és árt a kapcsolatnak.”

Ne feküdj le dühösen

A párkapcsolati szakértő szerint nem szabad bosszúsan ágyba bújnunk- „Még lefekvés előtt menjünk oda a párunkhoz, és béküljünk ki. Elég neki annyit mondani: „Drágám, szeretlek! Holnap megbeszéljük a dolgot.

Hagyd ki a gyerekeket belőle

Ha a gyerekek egy nagyobb veszekedésnek lesznek fültanúi, az lelkileg nagyon megterhelő lehet számukra. Ők még nem értik a felnőttek világát, és védelemre van szükségük, elsősorban a szüleiktől. Néha mégis bevonják őket a veszekedésekbe, ami miatt a szülőknek gyakran bűntudata lesz. A lelkiismeretfurdalás azonban nem helyettesíti a megfelelő cselekvést.

„Ha a gyerekek tanúi voltak egy nagyobb veszekedésnek, akkor a szülőknek együtt kell bocsánatot kérniük tőlük, és biztosítaniuk kell őket afelől, hogy ez többet nem fog előfordulni. De vigyázat: ezután tényleg tartanunk kell magunkat az ígéretünkhöz, különben elveszíthetjük gyermekeink bizalmát.”