Active Beauty
Vegán tészta: ez a káposztás hagymás tészta a tökéletes téli fogás
Szöveg: , Rezept: Zucker&Jagdwurst

Kiadós fogás

Vegán tészta: ez a káposztás hagymás tészta a tökéletes téli fogás

Télen nyugodtan lehet kiadósabb az ebéd vagy a vacsora. A káposztát és a tésztát tökéletesen kiegészíti a fűszeres tofu és a szójaszósz. Nagyon ajánljuk, hogy kipróbáld!

Egy vegán ételekkel foglalkozó blog, a Zucker&Jagdwurst megosztotta velünk vegán káposztás tofus tészta receptjét.

A vegán tészta receptje

Hozzávalók 4 adag vegán tésztához

  • 1 kg fejes káposzta
  • 4 hagyma
  • 200 g füstölt tofu
  • 1 citrom
  • 15 g petrezselyem
  • 200 g vegán vaj
  • 50 g cukor
  • 500 g vegán szélesmetélt (például fettuccine vagy linguine)
  • növényi olaj
  • szójaszósz (opcionális)
  • folyékony füst (opcionális)
  • bors

A vegán tészta elkészítése


1. Készítsd elő a hozzávalókat
Távolítsd el a fejes káposzta torzsáját, és vágd vékony szeletekre. A hagymát hámozd és felezd meg, majd szintén szeleteld fel. A füstölt tofut vágd fel apró kockákra. A későbbi tálaláshoz vágd hasábokra a citromot, és aprítsd fel a petrezselymet.

2. Pirítsd meg a fejes káposztát és főzd meg a tésztát
A vegán vajat tedd egy edénybe, és olvaszd fel. Először tedd bele a hagymaszeleteket, pirítsd üvegesre, add hozzá a fejes káposztát, szórd meg cukorral, és keverd össze. Tegyél egy fedőt az edényre, és kb. 20 perc alatt főzd puhára, viszont ötpercenként keverd át, nehogy leégjen. Eközben sós vízben főzd a tésztát al dentére.

3. Készítsd el a füstölt tofut
Ez idő alatt hevítsd fel egy másik edényben a növényi olajat, add hozzá a tofu kockákat, majd 3-4 perc alatt pirítsd aranybarnára. Ha szeretnéd, nyugodtan önts hozzá némi szójaszószt és pár csepp folyékony füstöt.

4. Keverd össze a tésztát és a fejes káposztát
A megfőzött tésztát add a fejes káposztához, alaposan keverd össze, és ismét fűszerezd sóval és borssal. A káposztás tésztát oszlasd el a tányéron, és díszítsd a tofu kockákkal, a felaprított petrezselyemmel és a citrom hasábokkal.

A fejes káposzta egészséges: 3 ok, hogy miért szeretjük

1. Sok vitamin és kalcium
A fejes káposzta egy helyi superfood. Mindössze 100 gramm fejes káposztában ugyanannyi C-vitamin található, mint egy pohár narancslében. Egy adag (250 gramm) fejes káposztával lefeded a napi ajánlott C-vitamin beviteled. A fejes káposzta a következőket is tartalmazza: A-, B-, E-, és K-vitamin, illetve kalcium, vas és magnézium.

2. Jó a bélrendszernek
A káposztában rengeteg rost található. Ezeket a rágás és a vékonybél sem bontja le, így a bélbaktériumoknak táplálékként szolgálnak. Ennek köszönhetően a káposzta serkenti a lassú emésztést, és csökkenti a gyomor-bélrendszeri panaszokat. A puffadás megakadályozására, illetve enyhítésére olyan fűszerekkel érdemes elkészítened, mint a koriander, a kömény vagy az édeskömény. Ezek kellemes ízt kölcsönöznek neki, és segítenek puffadás esetén.

3. Megfizethető szuperzöldség

Ez a kedvező árú, sokáig tárolható zöldség majdnem a világ minden táján kapható, méghozzá egész évben. A fő betakarítási időben van a legjobb íze, azaz késő ősztől márciusig