Active Beauty
Új év, új én: hat tipp a fitt évkezdéshez
Szöveg: Elisabeth Sas, Lena Jacobi

Újra jól vagyok

Új év, új én: hat tipp a fitt évkezdéshez

A nehéz ételek, a stressz, a kevés alvás és az egy-két macskajaj alaposan igénybe veszik a szervezetet. Hat egyszerű tippünkkel visszaszerezheted a fittségedet ahhoz, hogy jó közérzettel startolhass az új évbe.

Így válhatsz egyszerűen újra fitté

1. Váltózuhany

Egy hideg-meleg váltózuhany után úgy fogod érezni magad, mint aki újjászületett. A váltózuhany erősíti az immunrendszered, és szabályozza a keringésed. Heti egyszeri bőrradír pedig felébreszti a testedet, és eltávolítja a bőrödről az elhalt hámsejteket.

2. Több mozgás

A legtöbb kalóriát az ünnepnapok alatt a kanapé és a hűtőszekrény közötti ingázással égetted el?
Ennek most vége! Nem kell már az első hetekben csúcsteljesítményt nyújtanod. Hagyj a testednek időt hozzászokni a mozgáshoz. Próbáld meg a sportot a mindennapjaid részévé tenni. Tűzz ki magad elé kicsi, rális célokat, amiket könnyedén el tudsz érni.

3. Ki a szabadba!

Nem kell rögtön hosszú kilométereket futnod a fogvacogtató hidegben. Öltözz fel melegen, és menj ki egyet sétálni, már az is sokat segít. A friss levegő oxigénnel látja el az egész szervezetet. Utána garantáltan energiával telinek fogod érezni magad. Ha közben pedig még meg is izzadsz, akkor a bőrödön keresztül méreganyagok és anyagcseretermékek is távoznak a szervezetedből.

4. Figyelj oda a táplálkozásodra

Egy ideig figyeld meg az étkezi szokásaidat: igyekezz kevesebb zsírt és cukrot fogyasztani. Egy táplálkozási napló segíthet levonni a következtetéseket. Ne diétázz, hanem inkább próbálj meg kiegyensúlyozottan, ösztönösen táplálkozni. Az év elejét ugyan nem rossz gondolat egy fogyó- vagy tisztítókúrával kezdeni, viszont nem ritkán az ellenkező eredményt érjük el vele: ha radikális fogyókúrába kezdesz, a jojó effektus veszélye fenyeget, mert a rövid időn belül bekövetkező, nagyobb mértékű fogyást a leadott kilók visszahízása követi. Jobb: táplálkozz tudatosan, egyél lassan, élvezz minden falatot!

5. Szellemi aktivitás

Lassan vezesd vissza az életedbe a szellemi aktivitást, amit az ünnepnapok alatt átmenetileg szüneteltettél. A reggelinél olvasd el a napi újságot. Válaszold meg a postaládádban várakozó leveleket. Minden este olvass el néhány oldalt egy jó könyvből. (Lehet, hogy kaptál is egyet ajándékba?)
Ugyancsak jó ötlet: keress egy jó kurzust az új évre, aminek az elvégzését már régóta tervezgeted. És ritkábban pillants rá a telefonodra – mert az csak szétszórttá tesz.

6. Kevesebb alkohol

Az alkohol különösen sok kalóriát tartalmaz. Ha egy időre teljesen lemondanunk az alkoholos italokról, azzal mindenképpen jó alapot teremtünk ahhoz, hogy fittebbé váljunk. Az alkoholnak sok finom alternatívája van, mint például az alkoholmentes koktélok vagy a cukrozatlan, hideg teák, amik az anyagcserét is serkentik.