Active Beauty
Ruhafestés otthon
Szöveg: Sándor Alexandra

Adj neki új esélyt!

Ruhafestés otthon

A könnyen elérhető, olcsó és kevésbé tartós „fast fashion” darabok helyett egyre nagyobb népszerűségnek örvendnek azok a régebben beszerzett, de minőségi ruhák, amikbe a gazdájuk saját kezűleg lehel új életet. Lássuk, mi kell a sikeres ruhafestési projekthez!

Vedd figyelembe az anyagot!


A különböző anyagok különböző tulajdonságokkal bírnak, emiatt nem reagálnak egyformán a festésre sem. A következő felsorolásból megtudhatod, hogy melyik kelménél nagyjából mik a kilátások.
 • Pamut: a legjobban festhető anyag, amin nyugodtan kiélheted a fantáziádat.
 • Nylon vagy rayon: szintetikus, de könnyen befogadja a festéket, ráadásul nem megy össze.
 • Selyem: jól festhető, de zsugorodásra hajlamos, ráadásul veszíthet a finomságából menet közben.
 • Vászon: ugyancsak jól festhető, viszont kismértékben összemehet.
 • Gyapjú: jól befogadja a festéket, szerkezetéből adódóan viszont jelentősen csökkenhet a mérete, és ki is bolyhosodhat.
 • Poliészter: a legnehezebben festhető anyag, így otthoni körülmények között nehéz sötét vagy élénk színeket kihozni belőle.


Mosd ki!


Érdemes a festési folyamat előtt kimosnod a ruhát meleg vízzel, kímélő programon. Öblítőre nincs feltétlenül szükség. A mosási folyamat során amellett, hogy eltávolíthatod a festést esetleg hátrányosan befolyásoló szennyeződéseket, még az is kiderül, hogyan reagál az adott darab a vízre. (Sajnos előfordulhat, hogy máris összemegy.) Ha mosás után, vállfán megszárítva továbbra is jó rád, jöhet maga a festés.


Válassz jó festéket!


Két lehetőséged van: vagy te magad állítod elő a festéket természetes anyagokból, vagy készen megvásárolod. Íme, néhány alapanyag-ötlet a természetes megoldáshoz:
 • Narancs: sárgarépagyökér, kurkuma, hagyma
 • Barna: cékla, kávézacc, nyírfakéreg
 • Rózsaszín: cseresznye, meggy, vérpipacs, eper
 • Kék, lila: áfonya, indigólevél, szeder
 • Vörös: cékla, gránátalmamag

Jöhet a festés!


A mosógépes módszerrel nincs más dolgod, mint a benedvesített ruhát betenni a gépbe, s egy edényben összekeverni a festéket négy bögre nagyon forró vízzel. Ha természetes anyagról van szó, például pamutról vagy vászonról, akkor egy másik edényben egy bögre sót keverj össze négy bögre nagyon forró vízzel. Amennyiben selymet vagy nylont festesz, ez az elegy egy bögre ecetből és négy bögre forró vízből álljon. Tölts egy teáskanál öblítőt a mosógép megfelelő rekeszébe, rá pedig a festékes oldatot, utána a sós vagy ecetes oldattal. Erre jöhet még négy bögre forró csapvíz, hogy alaposan átöblítsd a rekeszt. Végül indíts el egy félórás mosást a lehető legmagasabb hőfokon.

A festést természetesen tűzhelyen vagy főzőlapon, fazékban is megejtheted – ez a hagyományos módszer, amihez többnyire csak az adott festék használati utasítását kell követned.